Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Repülj most! (Új kor)
A negatív nyereményjáték mintapéldája
Szerző: I-Web.hu
2003. március 30. 19:34

Az már sokkal inkább, hogy a műsor maga semmiről sem szól, és ezt a semmit ráadásul sértően teszi. Jön két, magát jópofának gondoló fiatal riporter, és az ország budapesti Nagykörúton belülre eső frekventált pontjain megállít egy célzott kérdéssel embereket. Ami roppant egyszerűen hangzik: hajlandó-e az illető elindulni valami exkluzív és távoli üdülőhelyre, öt napra, de most azonnal? A kérdés jó, a rá épített műsorötlet sem ab ovo feltétlenül rossz. A magyar megvalósítás azonban bántó és csapnivaló. Miért is?

Az ember elvei és üzleti vénája nem kell, hogy fedjék egymást. Én azonban még emlékszem Friderikusz Sándor (FS) szeptemberi tévéelnöki pályázatának egyes részleteire, amelyből annak idején azt véltem kiolvasni, hogy ő nyílt, tisztességes és minden társadalmi rétegre nyitott, érzékeny és odafigyelő televíziót tervezett. Idézet az akkori pályamunkából: "a közösségi érték (kispolgári, vallási és személyiségben integrált értékek) és a fogyasztói érték (anyagi és örömértékek) közvetítésének feladata" legyen a közszolgálat egyik funkciója.

Azóta eltelt fél év, s a nemzet Fridije, ha nem is megalomán tévéelnökként (öt darab tematikus, digitális csatornával szándékozta megszórni az országot), de műsorkészítőként visszatért, s az elveiből nem sokat látunk viszont a képernyőn. A műsorkészítési rutinjából még kevesebbet. Az esélyegyenlőség nyilvános semmibevételéből és tapintatlanságból viszont annál többet.

A vágott adás fél órája alatt meg kell találni azt a két áldozatot, aki hajlandó munkát, megbízást, feladatot, családot hátrahagyva az adott álomgép indulásáig a reptérre érni. Rájuk úgy kell - spontán! - ráakadni, hogy lehetőleg nagyjából azonos időben, vagy legalábbis pár perc különbséggel érjenek a reptérre, a feszültséget folyamatosan fenntartandó. Nyilván azonos eséllyel stratolhat az egyik a Nagyvárad térről, a másik meg a Flóriántól - sebaj, annál izgalmasabb, minél hiteltelenebb. Nagy kár, hogy semmilyen képi ötlet, a mozgóképes megvalósításban rejtező dinamizmus nem szűrődik át a helyjegyért folytatott üldözéses csatában.

A tartalom még gyilkosabb agyi tempót sejtet. Odamegy a mikrofonos ember az alig egyéves gyermekét tartó kismamához, s negédes mosollyal közli, hogy akár útnak is indulhat, a picinek meg majd gyorsan keresnek egy bébiszittert. Érzékeny, a valóság mély ismeretéről számot adó szerkesztői megmozdulás... Sajnos a műsorvezetők beszélnek is, és szerintük nincs az a munkahely, család vagy esemény akit/amit ne lenne érdemes eldobni az ingyenjegyért.  Érdekes szociológiai nüansz, hogy mindkét utóbbi adásban végül két-két férfiembert sikerült kihalászni, akik közül egyik sem habozott gyorsan hátrahagyni az élete párját a napfényes szigetekért. Ők volnának a bármely pillanatban mozdítható, mobilisan EU-konform magyar polgárok, akik meglátják a lehetőséget, és élni is mernek vele? De milyen lehetőséget, tessék mondani?

A Repülj most! ékes példája a televíziós mélyrepülésének és a magyar valóságtól történt végleges elszakadásnak. Szabad-e egy felelős műsorkészítőnek egyszerűen szembeköpni tízmillió honfitársát? A hajdúdorogi cigánytelep, az ózdi lakótelep, a somogyi aprófalvak bármelyik lakója mikor lesz esélyes arra, hogy őt szólítják meg és nyomják kezébe a Mauritiusra, Seychelle-szigetekre szóló repülőjegyet? Leírom: soha. Annak az egymilliónak, aki éppen a Nagykörúton belül, lehetőleg az Astoria menti Friderikusz-irodához közel tartózkodik, annak is aprócska - de még ha egész Budapestet (és az agglomerációt) vesszük, ez akkor is egyszerűen gyalázatos.

Friderikusz Sándornak ennél azért voltak érzékenyebb pillanatai is. Őszinték vagy sem, az lényegtelen, de voltak. Most ő a producer, azaz a pénzért, a megvalósításért, a nyereményekért és végső soron az egész műsorért egy személyben felelős ember. A tartalomért, az érzékenységért, az alázatért ki a felelős? Hogyan vehet át egy ilyen műsort a közszolgálati Magyar Televízió? A hajdúdorogi cigánytelep, az ózdi lakótelep, a somogyi aprófalvak, a Nagykörúton belüliek és azon kívüliek adóforintjaiból fenntartott nemzeti audiovizuális intézmény?

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!