Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Múlt- és lélekbeli utazás (Esemény-tár)
A Yasmeen Godder Company táncelőadása a Trafóban
Szerző: I-Web.hu
2003. március 27. 15:23

Az Izraelben és New Yorkban élő-alkotó Yasmeen Godder az izraeli független koreográfusok fiatal generációjához tartozik. Az izraeli kortárs tánc a Batsheva és a Kibbutzi társulatok révén szerzett hírnevet. Ezt a stílust drámai jelenetek, néha igen lírai betétek jellemzik, amely a táncosoktól nemcsak magas technikai tudást, hanem komoly fizikai erőt is követelnek.

A magyar közönség is belekóstolhatott már abba, milyen különleges hangulatot árasztanak ezek a darabok. Ide tartozik a 2001 őszén a Trafóban nagy sikerrel bemutatkozó Inbal Pinto és csapata, valamint Yasmeen Godder is. Míg Pinto gyakran támaszkodik színházi elemekre, addig Godder kizárólagosan táncban gondolkodik. Női mivolta a belső lelki folyamatokat előtérbe helyező mozgásvilágot hoz létre. E jellegzetes mozgásvilág segítségével vizsgál különféle szituációkat és élethelyzeteket, melyekben az emberi kapcsolatok és a magány a kíméletlen őszinteséggel kerülnek bemutatásra.

Ezzel egyidejűleg a szerepjátékok egész sorát is felvonultatja, hiszen koreográfiáiban a test legbensőbb impulzusait a bevett társadalmi formákkal ütközteti. Szereplői folyamatosan újabb és újabb kísérletet tesznek önmaguk és a többiek újradefiniálására, az érzelmi és erőviszonyok meghatározására. A kapcsolatok összetettségét fokozza, hogy egy-egy szereplő mindig a többiek ellentéteként jelenik meg. Ez az elrendezés aprólékosan kidolgozott mozgásvilágban jut kifejezésre, amelyből mély feszültség árad, ugyanakkor a humort sem nélkülözi.

Egy fényes múltú bálteremben öt ember, három nő és két férfi gyűlik össze. A hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idéző teremben egy akkori sláger akkordjai csendülnek fel. Az ott lévők egy már nem létező világ szellemét kísérlik meg feleleveníteni egyéni és közös fantáziáik újraélése révén. A produkció során valamennyiük intimitása veszélybe kerül és átértékelődnek egymáshoz fűződő kapcsolataik is. Egyszerre próbálják érzékelhetően átadni a múltbéli emlékeket és megvédeni saját magukat az esetleges sérülésektől.

Különös karakterek által benépesített világ rajzolódik ki előttünk, melyben a nők minden szeszélyükkel és önkényükkel jelennek meg a hatalmi pozícióban. A férfiak pedig mintha csak eszközök lennének a nők egymás közötti reakcióinak kiváltásában, értük és rajtuk keresztül csapnak össze a különböző érzelmek. E múlt- és lélekbeli utazás vége és egyben tetőpontja is a slágerénekesnő, Dikla megjelenése a színpadon, mely feloldozást hoz - de talán már túl későn - a teremben jelenlévők életébe.

Koreográfia: Yasmeen Godder
Művészeti tanácsadó: Itzik Giuli
Táncosok: Yasmeen Godder, Iris Erez, Kama Kolton, Shachar Brown, Yaniv Cohen.
Énekesnő: Dikla
Fényterv: Jackie Shemesh

Yasmeen Godder:
Az 1997 óta alkotó táncművész és koreográfus 11 évesen költözött New Yorkba. Középiskolai tanulmányait a New York´s High School of Performing Arts-on végezte, ezt követte a New York University´s Tisch School.

New-Yorkban kétszer kapta meg a DTW First Light / Bessie Schonberg Grant díjat, valamint a Jerome Foundation of St. Paul és New York Városi Önkormányzat Kulturális Ügyek Osztályának támogatását, ez utóbbit a Cultural Challenge Program keretében. 1999-2000-ben a Movement Research Artist in Resident keretében folytathatta táncosi és koreográfusi tevékenységét. 2000-ben elnyerte a New York Foundation for the Arts Choreographer´s Fellowship ösztöndíját.

Izraelben az utóbbi négy év során évente kapott felkérést az egyik legnevesebb izraeli kortárs tánc fesztivál, a Curtain-Up, International Exposure Festival részéről. E felkérések keretében mutatta be a Tagidi Shalom Yaffe, az I feel funny today, a Green Fields és a Hall darabokat. Koreográfiáiért három egymást követő évben neki ítélték a jeruzsálemi Rubin Academy által megszervezett Hasia Levi Agron Choreographic Competition díjat. 2001-ben megkapta az izraeli kulturális minisztérium Fiatal Koreográfusok Díját (Young Choreographer´s Award). Munkáit rendszeresen támogatja a Rabinovitch Foundation, a tel-avivi Városi Önkormányzat Kulturális Osztálya és az Izraeli Külügyminisztérium.

Munkái nemzetközi szinten váltak ismertté, Portugáliában, Lengyelországban, Oroszországban, a Cseh Köztársaságban, Szerbiában és Kanadában is járt már velük. A Trafóban márciusban bemutatandó Hall (Terem) című táncelőadás idén hosszú turnéra indul, melynek állomásai között megtalálható a New York-i Kitchen színház, a charlestoni Spoleto Festival és a St. Pölten-i Festpielhaus.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!