Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Új évad, új tagokkal (Színház)
Nagyszabású tervek a Nemzeti Színházban
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. március 25. 15:46

Az új bemutató mindegyike magyar szerző műve. A nagyszínpadon Weöres Sándor darabja, A holdbeli csónakos nyitja a sort. A produkció rendezésére Valló Péter vállalkozott, a két főszereplő Kaszás Attila és Szinetár Dóra lesz. Az olvasópróbát még az idei évad végén, május 19-én megtartják, a bemutatót október 17-én tartják. Mint Jordán Tamás elmondta, ez az előadás fölhasználja majd a Nemzeti Színház híres színpadtechnikáját, valóságos csodák születnek a színpadon, így A holdbéli csónakos igazi családi színházi előadás lesz, gyerek és szülő egyszerre izgulhat majd a nézőtéren.

A Györgyike, drága gyermek című Szomory Dezső-színművet Béres Attila rendezésében, parádés szereposztásban mutatják be december 19-én. A szereplők között találjuk többek között Molnár Piroskát, Hollósi Frigyest, Törőcsik Marit, Kulka Jánost és Schell Juditot is.

Vörösmarty Mihály drámája, a Czillei és a Hunyadiak Spiró György átdolgozásában látható majd a Nemzeti Színház színpadán. A bemutató 2004. február végére várható, a produkciót Babarczy László rendezi. A főbb szerepekben Básti Juli, Bodrogi Gyula, Sinkó László, Gubás Gabi és Kulka János látható. Jordán Tamás beszámolója szerint Spiró György félelmetes dialógusokat ígért, amelyek megőrzik Vörösmarty nyelvezetét, mégis érthetőek.

Az évad utolsó nagyszínházi bemutatóját 2004. április végére tervezte a színház vezetősége. Bíró Lajos Sárga Liliom című művét Mohácsi János állítja színpadra. A szereposztásban találkozhatunk például Blaskó Péter, Hevér Gábor, László Zsolt, Mertz Tibor, Stohl Abdrás és Marozsán Erika nevével is. A direktor megjegyezte: Mohácsi János halvány ígéretet tett arra, hogy az előadás nem lesz öt óránál hosszabb. A kijelentés némi derültséget keltett, a jelenlévők ugyanis jól ismerik Mohácsi sajátos, egyéni humorú, ám éjszakába nyúló előadásait.

A stúdiószínpadon három saját bemutatót és négy „befogadott” produkciót láthat a közönség. Karinthy Frigyes: Holnap reggel című darabját Hargitai Iván rendezi. Jordán Tamás arra kérte a jelenlévőket, el ne olvassák a művet. A Holnap reggel ugyanis – ahogyan Jordán fogalmazott: „egy dilettáns drámaíró fantasztikusan szép darabja, amit nem szabad olvasgatni, el kell jönni, és meg kell nézni.”

Csiky Gergely: Buborékok című művét – ígéretét megszegve - maga a direktor állítja színre, játékmesterként Törőcsik Marival az oldalán. A harmadik saját bemutató egyelőre titok, a színház ugyanis arra vállalkozott, hogy műsorra tűzi a 2003-ban meghirdetett drámapályázat győztes darabját. Az eredményhirdetés 2003. december 15-én lesz, a produkció rendezésére Balikó Tamás vállalkozott.

A befogadott produkciók is különleges színházi csemegének ígérkeznek. Bodó Viktor, Pintér Béla és Halász Péter kapott felkérést arra, hogy létrehozza saját előadását a Nemzeti Színházban, Horgas Ádám pedig csapatával, az Atlantis Színházzal arra vállalkozott, hogy egy performance keretein belül teszteli a színpadtechnikát. A performance-t a tervek szerint már az idei évad végén bemutatják, s amennyiben a vállalkozás sikeresnek bizonyul, októberben saját színházi előadásként is műsorra tűzik.

A következő színházi szezonban is látható majd a nagyszínpadon a Vihar, a Peer Gynnt, a Bánk bán és a Revans, a stúdiószínpadon pedig az Anyám, Kleopátra, valamint A pesti szín című előadás, viszont leveszik a Nemzeti Színház repertoárjáról Az ember tragédiája és a Caligula helytartója című produkciót.

Ami a társulatot illeti, Jordán Tamás megfogalmazása szerint „a nagy mészárlás elmaradt”. A jelenlegi társulatból mindössze három művésznőnek nem tudtak rangjához méltó szerepet kínálni az új szezonban, így Nagy-Kálózy Eszter, Borombovics Ági és Kubik Anna (aki jelenleg is a Pesti Magyar Színház tagja) a következő évadtól megválik a Nemzeti Színháztól.

A társulathoz szerződik Gazsó György, Hevér Gábor, Horváth Ákos, Koleszár Bazil Péter, Kulka János, Marton Róbert, Mertz Tibor, Orosz Róbert, Papp Zolátn, Schell Judit, Söptei Andrea, Spindler Béla, Trokán Péter, Varga Mária, valamint az az öt színész, aki eddig is játszott már a Nemzeti Színház produkcióiban: Benedek Miklós, Bodrogi Gyula, Kaszás Attila, Csoma Judit és Sinkó László.
Jordán Tamás kitért arra, elterjedt a városban, hogy szerződtetésével ellehetetlenít más társulatokat, például a Radnóti Színházat, ahonnan Kulka János és Schell Judit szerződik a Nemzeti társulatához. A direktor elmondta, csak olyan színészeket hívott, akikről azt hallotta, váltani szeretnének, és minden esetben az adott színház igazgatójával egyeztetett először. Jordán Tamás állítását a jelenlévő Kulka János is megerősítette.

Fotó: Nemzeti Színház

Végezetül a direktor beszámolt arról, hogy fergeteges ősz vár a színházbarátokra. Szeptemberben ugyanis Hajdú-Bihar megye vendégszerepel a Nemzetiben, szeptember 21-én pedig, a Magyar Dráma Napja alkalmából várhatóan átadják azt az új kamaratermet, amelyet az amfiteátrum beépítésével nyernek. A terveket Siklós Mária készíti, az építkezés az évad végén kezdődik. Novemberben „Olasz napok az EU csatlakozás jegyében” címmel izgalmas vendégjáték várható. Jelenleg a magyar és az olasz fél olyan előadás létrejöttéről tárgyal, amelynek egyik szereplője Claudia Cardinale.

Mindez azonban még messze van. A színház figyelme jelenleg a március 27-i Színházi Világnapi Gálára, valamint a Költészet Napja alkalmából rendezendő két programra, az április 11-i Dalnokversenyre és az április 13-i Versfesztiválra irányul.

www.nemzetiszinhaz.hu

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!