Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Véget ért az ötvenéves vándorlás (Komolyzene)
Szerző: Albert Mária
2003. március 21. 12:51

- Itt, Zuglóban kezdődött a balettintézet története?

- 1950-ben magán tánciskolákból jött létre az Állami Balettintézet. Az első években nagyon sok helyen működött, majd az Andrássy úti a Drechsler-palota néhány termét kapta meg az intézmény, a ház nem oktatásra épült, kényszermegoldás volt. Az oktatás színvonalához illő keret megteremtésének igénye tehát szinte egyidős a főiskolával. Az első szakmai előrelépés az volt, hogy a hetvenes években új gyakorló termek és irodák épültek a Kazinczy utcában.A kilencvenes években az önkormányzat értékesítette a Drechsler-palotát. A vásárló, egy befektetői csoport, vállalta, hogy az arányoknak megfelelő helyet épít/vesz számunkra. Végül velük és az oktatási tárcával hármas együttműködésben sikerül ideális helyet találni, az ELTE Colombus utcai épületét "örököltük". A közoktatási rész, az igazgatás és a szakkönyvtár már egy éve ideköltözött. A befektetői csoport másik vállalt  kötelezettsége volt egy háromezer négyzetméter alapterületű új komplexum felépítése. Ez nyílt meg most ősszel. Megmaradt a Kazinczy utcai épület a pedagógusképzés számára, amely idén először indult el nappali tagozaton. A hallgatók a balett és moderntánc, illetve a néptánc és társastánc szakirányból választhatnak.

- Az új épület minden igényt kielégít?

- A külföldi kollégák, akik itt jártak irigykedve nézték az új épületet, azt mondták, pillanatnyilag ez Európa legszebb táncoktatási intézménye. Úgy hiszem, ez nagyjából igaz is. A tizenkét balett terem biztosan nagyszerű, ám az öltözők nagyon picikék. A régi épület előadótermét átalakítottuk színházteremmé, így a diákok közönség előtt is felléphetnek. Fejleszteni való még akad, de ha elkészül, azt reméljük, szeptembertől nemcsak a házi előadások, hanem diákelőadások is színpadra állíthatók majd. Ily módon a főiskola közművelődési funkciót vállalhat, például azt, hogy általános iskolás gyerekeknek bemutatót tartson, mi is a tánc. A kertben van még egy kis épület, amelyből a nyár végén a francia intézet kiköltözik, odatelepíthetjük a jelmeztárunkat és megnyílhat benne egy  táncművészeti kamaramúzeum. Ha pedig kiköltözik  a Bólyai kollégium, a mi diákszállónk is idekerülhet. A diákoknak nem kell majd ingázniuk az épületeink között, minden perceken belül megközelíthető lesz.

- Milyen képzési formák vannak a nappali tagozaton?

- A balett művész szakra általában 9-10 évesen iskolázunk be, a másik a néptánc-színházi táncművész szak, itt a növendékek 14 évesen kezdik tanulmányaikat. A balettosoknál, az első három évfolyamnak délelőtt van a tanítás, és kettőtől a szakmai képzés nagyjából ötig. Utána még esetleg próba vagy előadás az Operaházi előadásuk. Sok esetben a diákok csak nyolckor meg tízkor jutnak haza, vagy a kollégiumba. A terhelést csak a kivételes képességű, és tehetségű gyerekek bírják. Minthogy a diákok reggeltől estig be vannak fogva, az otthoni tanulásra vajmi kevés a lehetőségük. Ezért törekszünk arra, hogy lényegében az elméleti órákon, minimális házi feladattal készüljenek. Nálunk a szombat is  képzési nap, mindenkinek van balett órája, hiszen nem engedhető, hogy a test leálljon két napra. A gyerekek itt biztosan többet dolgoznak, mint bárhol a felnőttek. 

- Hogyan működik az ösztöndíj rendszer?

- Ugyanolyan  tanulmányi ösztöndíjaink vannak, mint bármely más felsőoktatási intézménynek. Ösztöndíj alapítványaink (Keresztes Mária-emlékdíj, a Vécsey Elvira - emlékdíj, valamint a Krystyna és Stephen Gogolak - díj) díjai a kiemelkedő eredmények elismerését szolgálják. Rendszeresen fogadunk vendég tanárokat, és jól működik a cserediák rendszer. A világ számos táncművészképző intézetével van kapcsolatunk, és csaknem másfél évtizede szervezünk nyári nemzetközi kurzust, alternatív stílusokból. Az idei felvételi vizsga tervezett időpontja június 12-14, a jelentkezési határidő május 15. A főiskola mostani nyílt napját április 25-én és 26-án bemutatóval egészítjük ki.

-Nem jelent érzelmi változást, hogy az Operaház közvetlen közeléből kikerültek ide a Colombus utcába?

- Az Andrássy út a város egyik legszebb része, az első hetekben nagyon hiányzott. De hamar elkezdtük tapasztalni az itteni lét előnyeit, hogy több a hely, nappali fény van, hogy sokkal jobbak a körülmények. Végül is az Opera a földalattival tíz perc alatt elérhető, viszont amint jó idő lesz, a gyerekek a kevés szabadidejüket a kertben tölthetik majd.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!