Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kismartoni relikviák (Esemény-tár)
Visszakerült az Esterházy Könyvtárba a II. világháborúban elhurcolt 334 kötet
Szerző: Sulyok Máté
2003. március 20. 16:30

A kismartoni Esterházy Könyvtár gyűjteményének egy része a második világháború után, 1945-ben hadizsákmányként került a Szovjetunióba, amely az 1950-es évek közepén több kulturális értéket adott vissza az NDK-nak. Ezek között voltak az Esterházy-könyvek, melyek a kelet-berlini Német Állami Könyvtárba kerültek, majd a Külügyminisztérium közvetítésével 1960-ban a kelet-berlini magyar nagykövetségre, hogy továbbítsa azokat az Országos Széchényi Könyvtárnak. A négy ládányi kötetet Budapestről 1980-ban a keszthelyi Helikon Könyvtárba szállították. A 334 könyv most végre visszakerül a 70 ezer kötetes kismartoni Esterházy Könyvtárba.

Az Esterházy Könyvtár pecsétjével ellátott könyvek többsége a 17. századból származik, szerzőik elsősorban német/osztrák, olasz, magyar, illetve lengyel származású jezsuiták, főként egyházi vagy természettudományos témájúak. A hat kéziratos könyv közül az egyik kottás könyv. A körültekintően tárolt könyvek közül sajnos több így is restaurálásra szorul, hiszen már eredetileg sem voltak jó állapotban.

A kulturális tárca azért döntött a könyvgyűjtemény visszaadása mellett, mert ezzel is jelezni kívánja: magára nézve kötelezőnek tekinti azokat az európai alapelveket és nemzetközi egyezményeket, amelyek alapján az országok kölcsönösen visszaszolgáltatják egymásnak a külföldre került műkincseket. Magyarország ezzel a lépéssel hozzájárult a II. világháború következtében szétszóródott gyűjtemények egyesítéséhez.

A Magyarország és Ausztria történetének számos forrását rejtő Esterházy örökség újraegyesítése fontos állomása az osztrák-magyar kulturális kapcsolatoknak is. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az Esterházy Magánalapítvány együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Esterházy Miklós herceg által épített fertődi kastély-együttes felújításáról. Ehhez az Esterházy Magánalapítvány a kastélymúzeum enteriőrjeinek berendezésével és családi műtárgyak időszakos rendelkezésre bocsátásával járul hozzá.

Az Esterházy Magánalapítvány és a tárca megállapodott arról is, hogy a kastély-együttest, a gyűjteményt és a családtörténetet érintő tudományos-kutatói feladatokban együttműködnek, levéltári anyagaikat egymás szakemberei számára kölcsönösen kutathatóvá teszik. Tervbe vették, hogy az Esterházy-kincsegyüttest bemutatják az Iparművészeti Múzeummal közösen.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!