Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kedves Robert! (Történelem)
Kafka leveleket árul egy bécsi antikvárium
Szerző: Albert Mária
2003. március 19. 11:40

A leveleket Kafka már betegsége idején írta a magyar származású Robert Klopstocknak, akit 1921-ben, 37 évesen egy tátrai tüdőszanatóriumban ismert meg. A megismerkedésükkor még egyetemista - orvostanhallgató - fiatalemberrel a következő három évben Kafka rendszeresen levelezett, s a később tüdőgyógyászként dolgozó  Klopstock volt az, akinek szó szerint a karjai között halt meg 1924. június 3-án a Bécs melletti Kierling szanatóriumban. Ez a 38 levél fontos adalék Kafka betegségének utolsó időszakához, lelkiállapotát épp úgy tükrözi, mint kezelésének körülményeit. De vall a levelekben Dora Diamant iránt érzett szerelméről is: a nála sokkal fiatalabb Dorával  Kafka Berlinben élt együtt. Klopstock, akit a kutatók Max Brod és Dora Diamant mellett Kafka legfontosabb bizalmasának tekintenek, 1938-ban emigrált és 1972-ben New Yorkban tüdőspecialista professzorként érte utol a halál.

Kafka 1922-ben

Mindvégig megőrizte a leveleket, amelyeket felesége örökölt. Az ő 1995-ben bekövetkezett halála után a leveleket egy magánszemély vásárolta meg, majd azokat jó ideig eltűntnek hitték. Az 1968-ban elhunyt  Max Brod azonban a leveleket még az özvegy életében kötetbe rendezte - igaz, hiányosan: sok levelet rövidítve közölt, és teljesen elhagyta az utóiratokat. A dokumentumok nemrégiben a bécsi Inlibris tulajdonosa szerezte meg Németországból, s most az irodalmat is kedvelő Klopstock hagyatékában talált más értékes dokumentumokkal - az orvos Thomas Mannal, Franz Werfellel, Albert Einsteinnel folytatott levelezésével - együtt jelentette meg kötetben. (Klopstock később is kereste az írók barátságát, például Klaus Mannt budapesti elvonókúrája idején ő kezelte).

A Kafka-levelek időrendi sorrendben tekintve egyre bizalmasabbak. A kezdeti Kedves Klopsotckom megszólítás idővel Kedves Robertté változik, ő K. helyett később F. aláírással búcsúzik. Kiderül Kafka írásaiból az is, milyen nagy becsben tartotta ezt a barátságot - saját állapotát pedig milyen nyomorúságosnak tekintette. Hugo Wetscherek, az Inlibris tulajdonosa év vége előtt nem számít a levelek eladására. Mindenesetre április 8-án egy New York-i vásáron is bemutatja a portékát, már csak azért is, mert inkább amerikai, mint európai vevőre számít. Európában - írta a Süddeutsche Zeitung - a vételárat magasnak tartják, Ausztriából gyakorlatilag nem várható érdeklődés, legfeljebb valamelyik német egyetem - Marburg - jelentkezése képzelhető el.  A most eladásra kínált 38 levélen kívül egyébként még mintegy 300 van világszerte magántulajdonban, s ezek ára az elmúlt években szépen emelkedett, s most egyenként 50 ezer euró körül van.
(www.inlibris.at)

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!