Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Fonák játék az egész (Történelem)
Kortárs olasz írók két új kötete
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. március 18. 16:59

A 70-es, 80-as évek írónemzedékének egyik legkiválóbb alkotója, Antonio Tabucchi neve talán már ismerősen cseng a kortárs irodalmat kedvelők fülében, hiszen Itáliai tér, illetve Állítja Perreira című könyveivel már találkozhattak az olasz irodalom szerelmesei. A Lukácsi Margit fordításában nemrégiben megjelent Tabucchi-könyv, a Fonák játék az író két, Olaszországban a 80-as években  megjelenő munkájának a művészi egybegyúrása.

Alberto Scarponi, jeles olasz tollforgató nyilatkozta egyszer a Magyar Lettre Internationale hasábjain, hogy  „Tabucchi több szempontból is rendhagyó alkotó: hithű toszkán, de Portugáliáról mesél; Portugáliáról mesél, de rólunk olaszokról szól; rólunk szól, de megpróbálja az egész életet szemlélni." A luzitanisztikából diplomázó, portugál feleséget maga mellett tudó Tabucchi úgy kalauzolja Lisszabon belvárosában olvasóit, mintha azok egyébként is minden nap a Tago színjátszó, visszfényektől ragyogó vize mellett sétálnának.

A könyv címéül választott Fonák játék gondolat Tabucchi életfilozófiájának összefoglalása. Velázquez Las Meninas című képének háttérfigurája készteti töprengésre az alkotót: „A kép kulcsa a háttérfigurában rejlik - mondja Tabucchi - egy fonák játék az egész." A háttérben megbújó szereplő lát minket, látja mozdulatainkat és egyáltalán minden cselekvést, csak éppen más, különösebb aspektusból.

Paola Capriolo Híven szerettem című könyvét Sermann Eszter fordításában élvezhetik az olvasni szeretők, de az operában jártas olvasók is hamar rádöbbennek: a mű alaptörténetével már találkoztak valamelyik operaházban. Puccini Toscájából indul el szabadon Capriolo, „begyűjti" egy ismeretlen rendőrtől Scarpia báró elhagyott naplóját, és az ismert történet szálait ezen napló fénytörésén keresztül bogozza ki és teszi regényszerűvé. Scarpia rendőrfőnök, tekintélyes, szertartásoskodó és kenetteljes, mint egy 17. századi zsarnok, aki Isten törvényét kívánja megvalósítani, akkor is, ha vér tapad ezáltal kezére.

Scarpia ellentéte az ébenfekete hajú, csodálatos szépségű Tosca, akit a színház és a szerelem világával azonosíthatunk. Tosca szerelemre lobban a festő Cavaradossi iránt, akinek szintén nem lesz közömbös a lány, hiszen templomi freskójában bűnbánó Magdolna arcát Toscáról mintázza. Scarpia azonban valósággal ráveti magát az énekesnőre, aki Puccini operájában ekkor énekli el ezen könyv címéül is választott híres áriáját: „Tisztán éltem, híven szerettem...". Tosca hiába küzd lelkiismeretével, hogy megmentse időközben bebörtönzött kedvesét felajánlkozik Scarpiának, aki tárt karokkal siet megölelni e hír hallatán a leányt. Tosca azonban gyilkos tervében mást eszel ki: ledöfi a zsarnok rendőrfőnököt, hogy kiszabadítsa szerelmét. Terve sikerült, ám Scarpia is tartogatott még meglepetést a szerelmesek számára...

Antonio Tabucchi: Fonák játék, valamint Paola Capriolo: Híven szerettem (mindkét kötet a noran könyvkiadónál látott napvilágot 2002 végén)

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!