Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Gyógyító hangok (Komolyzene)
A Beethoven-terv jótékonysági estje
Szerző: Albert Mária
2003. március 24. 15:51

Nyomorúságosan töltöm az életemet, közel két éve kerülök minden társaságot, mert nem bírom azt mondani az embereknek: süket vagyok! - folytatta a panaszkodást Beethoven. Az 1800-as évek elején észlelte a bajt. Azonban még tíz évig koncertezett, és szinte élete utolsó napjáig, 1827 márciusáig komponált. Hogy lehet? Úgy, hogy létezik belső hallás, belső rezonancia, amellyel a sérült hallású ember kapcsolatot tarthat a külvilággal. A legenda szerint Beethoven például egy falécet szorított a fogai közé, ha zongorázott, a mechanikus rezgés tájékoztatta.

A zeneszerző nem született süketnek, voltak hangélményei. A született gyengén hallók is megtaníthatók a az auditív élmények befogadására - ezt kísérletezte ki Balogh József, az Interclarinet együttes alapítója. Az ötlet, mint minden nagyszerű lelemény roppant egyszerű a klarinétos foga érintkezik a hangszerrel, a nád befolyásolja a hangadást, de maga a rezgés közvetlen, akárcsak az ütőhangszereknél. A magyar közönség is ismerheti Evelyn Glennie ütőst, aki tavaly járt Budapesten, és tudhat Shaw Dale Barnettről, a nagyot halló dobosról.

Az első kísérlet "alanyai", de inkább nyertesei a Szabóky Adolf Műszaki Szakközépiskola hallássérült növendékei, akik ma este fél nyolckor neves művészek társaságában (Básti Juli, Hernádi Judit, a Sebő Együttes, Selmeczi György, az Ale Brider Band, stb.) a Nemzeti Színház Stúdiószínpadán lépnek föl. A jótékonysági est bevétele bizonyára lehetővé teszi, hogy más iskolákban, más közösségekben is megkezdődhessen a nagyot halló fiatalok zenei nevelése. A muzsika által az életük talán sikeresebb, és mindenképpen teljesebb lesz.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!