Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
De szép is volt a hősi harc... (Esemény-tár)
Ma köszöntik a 80 éves Tiborcot
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. március 18. 15:00

Információink szerint Melis György is azok között van, akik a jövő héten átveszik a Mester Művész oklevelet és a vele járó apanázst élvezik halálukig. Jó helyen lesz a pénz, és biztosan nem tévedek, ha azt jósolom, ezt is valamilyen díjra, vagy ösztöndíjra fordítja majd.  Mert Melis szerény, sőt puritán ember, amikor a legfoglalkoztatottabb énekes volt, a hétköznapokon akkor is vászon nadrágban és kockás flanelingben menüt evett az Operaházzal szomszédos művészklubban. Aztán díj alapított, amelyet minden esztendőben az évadnyitó társulati ülésen annak az operaénekesnek adnak át, aki legszebben, legérthetőbben énekelnek magyarul. A nyelv számára, aki annyi híres szerepet szólaltatott meg eredeti nyelven: olaszul, franciául, oroszul, az anyanyelv mindíg rendkívül fontos volt. Tisztán, példamutatóan lényegretörő módon fogalmazott prózában is és tisztán énekelt mindig.

A Sevillai borbély

Kis szerepben debütált a Magyar Állami Operaházban, 1949-ben Morales volt a Carmenben. 1955-ig fokozatosan vette birtokba a könnyebb lírai bariton szerepeket, 1955-ben pedig a Don Giovanni címszerepében mutatkozott be. Szellemileg rabság, művészileg aranykor volt ez, Melist talán elragadta volna nemzetközi operaélet,  ha nincs bezárva Magyarországra.Ő azonban itt lett páratlan nagysággá, nemzedékek kedvelték meg a műfajt, ha A varázsfuvolában Papapagenóként, a Gianni Schicchi címszerepében lépett színre, vagy A csengőben, amelyben mint Enrico néhány percen belül – mint frenetikus átváltozóművész – három más alakban „fokozza a helyzetet”. A csengő szerencsére mágnesszalagra került, Melis nem mellesleg a szép emlékű Zenés Tévészínház egyik kiemelkedő egyénisége volt.

Vele készült a Rita, a Bánk bán, a Falstaff képernyős változata. No, meg A sevillai borbély. Nemcsak Rossini művében, hanem a Mozart műben, a Figaró házasságában is megformálta Almaviva gróf furfangos „tettestársát”. Volt gáláns úr és volt  szolga - magyar operaélet másik fénykorában, amikor Lamberto Gardelli irányította az olasz repertoár felújításait,  sorra elénekelte a fontos Verdi bariton szólamokat, az Aidában, A végzet hatalmában, Az álarcosbálban, az Othellóban, a Don Carlosban, a már említett Falstaffban és a Traviatában – az idősebb Germont szerepe nem túl hálás feladat, Melis „embert faragott belőle. És ki ne felejtsük a kékszakállú herceget, Bartók operáját. Dal és oratóriuménekesként mutatkozik meg az anyanyelvhez kötődése más oldalról, hallgassák csak meg Bartók Cantata Profanájának lemezfelvételét, és amint a mesebeli szarvasok, közeljutnak a tiszta forráshoz.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!