Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ott repül a kismadár... (Képhatás)
A National Geographic könyve amatőr és profi fotósoknak
Szerző: dél
2003. április 7. 21:48

David Alan Harvey fotója

Ön mit válaszolna arra a kérdésre, hogy mi a fotós egyik legfőbb eszköze? A fény? Természetesen. És még? A jó szem? Az objektív? Persze. A kamera, a film? Ezek is, de mi még? Az őszinte mosoly. Ezt a mottónak is beillő tippet olvashatjuk már a könyv elején, egy olyan kép mellett, amelyen a fotós arca látszik, miközben a gondolataiban már létező képet szeretné filmre rögzíteni. Mondhatnánk, hogy ő persze profi. Mondjuk is. De mosolyogni már valószínűleg amatőr korában is tudott - ha másért nem, hát az elszúrt képei láttán. Különben hogy lenne ma ő az egyik legjobb? Ebből is látszik, hogy a fényképezés képességeinktől is függ. Nem utolsó sorban anyagi képességeinktől. De ez a könyv nem a „Hogyan legyünk nagyon gyorsan milliomosok?” típusú sorozat újabb kötete. Viszont ad tippet arra, miként érjük el, hogy netán derűt árasztó vonásaink ne az elrontott képek láttán fagyjanak arcunkra, hanem éppen a jól sikerült fotóink oldják mosollyá feszült arcizmainkat. Ezen tippek és trükkök ismertetésével lapról lapra oszlik el a jó fénykép készítésének misztikuma. A National Geographic kitűnő fotográfusai is befűzték egyszer az első tekercs filmet. Nekik is volt „pont akkor”. Pont akkor jött egy felhő, pont akkor suhant el a versenycsiga, amikor a legjobb lehetett volna a kép.

Sam Able felvétele

A kötet éppen azzal magaslik ki szép számmal megjelenő társai közül, hogy nemcsak alapos, mégis könnyen érthető és elsajátítható ismeretet ad filmről, formátumokról, fénymérésről, gépekről, objektívekről, szűrőkről, kompozícióról, a digitális rögzítésről és feldolgozásról, hanem be is mutatja a világ legjobb fotográfusainak a szemléletét, mintákat, megközelítési módokat is tálal, rengeteg fotóval. Így több kép lehet pont akkor, pont jó. Éppen azt mutatja meg: lehetséges jó képet készíteni, ezt meg lehet tanulni, akár ebből a könyvből is. Egy valamit nem lehet: a tehetséget megtanulni. Lehet és érdemes viszont ezen minták, gondolatok alapján saját érzéseink, gondolataink kifejezésére törekednünk, eszközként használva a jó kép készítéséhez megszerezhető és elsajátított ismereteket. Kezdőként nem kell persze arra gondolnunk, hogy garantáltan azonnal NG-címlapfotót fogunk készíteni, de lehet, hogy kevesebb nagymama fejéből nő majd ki a filodendron, vagy a nagypapáéból az állólámpa a gyémántlakodalomról készített képeken. És gyermekünk feje is rajta lesz azon a fotón, amelyről csak mi tudjuk, hogy ő az, amint elfújja a szülinapi gyertyákat.

Nick Nichols fotográfiája

A „haladók” számára - a már említett szemlélet bemutatása mellett - azért is ajánlott irodalom a Tippek és trükkök, mert albumként is forgatható. Ők már, hogy stílusosan képzavarral éljek, a képekből lekagylózhatják a finomságokat - már amire van szemük. Igaz, ez az igényes kezdő lehetősége is. A témakörök összegzései ebben is segítenek. A kötet olyan szerzők munkája, akik nem csak „tanítják”, hanem kimagasló színvonalon művelik is a fotografálás különböző ágait. Az egymásra épülő, jól tagolt fejezetekből, összefoglalókból álló, kitűnő fordítású szöveg a képekkel egyenrangú. A könyvben találunk témába vágó folyóirat, könyv- és weblapjegyzéket, valamint kislexikont és szürkelapként használható felületet.

A Fotóiskola szakkönyvnek látszó, ekként újra és újra olvasandó munka. Emellett az egyes fejezetekből, valamint a fotográfusok hitvallásaiból (szöveg és kép) összeáll egy nagyobb egység. Nem a két borító közti papírlap mennyiségére gondolok. Sokkal inkább az emberi megjelenítésére. Lehet-e ennél többet várni egy „szakkönyvtől”? Mondhatnánk, hogy egy NG-kiadványban ennek magától értetődőnek kell lennie. Természetesen!? Éppen ezért nem lehet eléggé nagyra becsülni.

Egy fontos tennivalónk még lesz a könyv olvasása közben és után: gyakorolni a fényképezést. Anélkül nem megy. Ha eleget gyakorolunk, akkor pedig mosolyogni fogunk, vagy ezért, vagy azért. E nélkül meg nem érdemes.

Mindezt nyolc tekercs film áráért.

Robert Caputo, Peter K. Burian: Fotóiskola, Tippek és trükkök (Geographia Kiadó, a National Geographic Society könyveinek magyarországi kiadója, 352 old., 4500 forint)

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!