Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hommage a Kassák (Komolyzene)
Kiállítás és koncert Párizsban
Szerző: I-Web.hu
2003. március 18. 10:30

A MADI - Mozgás-Absztrakció-Dimenzió-Invenció - csoportot 1946-ban Buenos Aires-ben alapította a ma Párizsban élő Carmelo Arden Quin. A nemzetközi csoport székhelye 1948-ban - a vezető kontinensváltásával párhuzamosan - került át a francia fővárosba. Léteznek MADI-csoportok a világ minden táján, magyar tagozatukat Dárdai Zsuzsa és Saxon-Szász János egy évtizede hozta létre.

Mi is a MADI ? "A geometrikus MADI festmény-objekt a sík és a tér között egyensúlyoz. A szabad formájú MADI mű a környezet része, a környezet a mű része. A MADI "coplanal" kooperáció a síkokkal, amelyek ellentétben a négyzetbe szorított síkfelületekkel, szabadon mozognak a térben. A MADI tér-plasztika űrökkel építkezik, jellemzője a tagoltság és a mobilitás. A MADI műalkotás egyben interaktív öröm-projekt is, megmozgatja a tekintetet, felpezsdíti a fantáziát, játékosságra ösztönöz. A MADI festmény-objekten és tér-plaszikában - túl azon, hogy minden elem kimozdul, és minden mindennel összefügg, megteremtődik a tiszta, élő geometria".

A kiállításon ezúttal a Bányász Éva, Fajó János, Gall György, Haász István, Haraszty István, Herczegh László, Horváth László, Horváth Pál, Joláthy Attila, Kovács Tamás, Marafkó Bence, Somfai Rezső valamint Saxon-Szász János munkái adnak átfogó képet a MADI magyarországi csoportjának tevékenységéről. A kiállítás részeként láthatók: Kassák Lajos képarchitektúrái és Carmelo Arden Quin formázott grafikái, a MADI csoport grafikai mappája, a magyarországi MADI Múzeum építészeti koncepciója a 3 H Építésziroda, Csillag Katalin, Gunther Zsolt és Pósa Viktor tervei alapján, valamint "MADI-módi", Horváth Anna divatterveiből.

A kiállítás ideje alatt láthatóak a következő filmek: A képarchitektúra mestere, Kassák Lajos (rendezte. Zsigmondi Boris); MADI Univerzum - Carmelo Arden Quin portréja (rendezte: Dárdai Zsuzsa); valamint Kassák (rendezte: B. Farkas Tamás). A rendezvény kurátora Dárdai Zsuzsa, a kiállítást Saxon-Szász János rendezte. A tárlat április 8-ig látogatható.

A megnyitót követően 20 órától kortárs zenei koncertet hallgathat a párizsi közönség, amelyet szintén Kassáknak és a MADI-alapító Carmelo Arden Quinnek szentelnek Sáry László és fia, Sáry Bánk zeneszerző. Az est folyamán - Jónás Krisztina operaénekesnő, Gyöngyössy Zoltán, fuvolaművész, valamint a két zeneszerző közreműködésével - Sáry László Magnificat, Psalmus, Emlék, Hommage a Kassák, valamint Sáry Bánk Harangok, Hangok álma és Glória című művei hangzanak el.

Nem véletlen az este időzítése sem: Kassák március 21-én ünnepelné születésnapját, míg március 16-án Carmelo Arden Quin töltötte be 90. életévét.

www.instituthongrois.org

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!