Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Párizsi független magyarok (Esemény-tár)
Magyar művészek a párizsi Független Művészek Szalonján
Szerző: I-Web.hu
2003. március 14. 14:33

Taubert László elegáns bronztorzói immár visszatérő vendégnek számítanak a francia fővárosban: a 2001-es csoportos kiállítást követően a szobrász alkotásait 2002-ben két önálló kiállításon és két művészeti seregszemlén is megtekinthette a párizsi publikum. Ez alkalommal újfajta szériával is jelentkezik: a Festő vacsorája és a Szobrász vacsorája című, megkapó finomságú, bronzból öntött asztalai - idolsorozatához hasonlóan - egyszerre mai és ugyanakkor klasszikus hangulatot árasztanak.

Lajta Gábor sem ismeretlen a francia művészetbarátok körében: 2001-ben Taylor-díjat is nyert a párizsi Szalonon. Ennek eredményeképpen 2002-ben újra meghívták e fontos nemzetközi művészeti találkozóra, ez alkalommal a Szalon bronzérmével térhetett haza. Most látható műveit a Sziget, a Remiz, a frankhegyi partik és más, hasonló jellegű helyszínek, fesztiválok hangulata ihlette.

Csáki Róbert vásznaival Párizsban 2002 őszén találkozhattak először az érdeklődők. Egyedi, álomszerű, szürrealisztikus univerzuma már akkor igen jelentős szakmai és közönségsikert aratott, Lajtával együtt az ő munkásságát is bronzéremmel díjazta a Szalon zsűrije.

A lassan "párizsi törzsvendégek" között friss színfoltot jelent a fiatal festő-szobrásznő Barbi, aki most jelentkezik először képeivel Párizsban. A magyar művésznő képeinek tematikája sajátosan modern és női. Nála egy nylonzacskó vagy egy mosogatózacskó a maga prózai jelentésén -a nőt körülvevő hétköznapok - túl archaikusabb jelentést is hordoz: a nők ösztönös tisztaságvágyát és -szeretetét tükrözi 21. századi megközelítésben.

A Függetlenek Szalonját azért alapították meg a 19. század végének haladó művészei, mert úgy gondolták: szükségük van egy évenkénti seregszemlére, amelyen az újat kereső, kísérletező művészek is megmutathatják alkotásaikat. Alapelvük, hogy nincs akadémista szellemű bizottság, amely megakadályozhatná a "botrányos" képek kiállítását. 

A századelőn itt állították ki először műveiket az avantgárd művészek, így például 1911-ben a kubisták: köztük Braque, Gleizes, Léger, Delaunay vagy a magyar Réth Alfréd. A 2003-as Függetlenek Szalonja kiemelten foglalkozik Jacques Poirier és Antigore festők, valamint Olivier Dassault és Mathieu Simonet fotográfusok munkáival.
A művészek párizsi jelenlétét a Párizsi Magyar Intézet és a Makláry Artworks segítette.

www.instituthongrois.org

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!