Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nefertiti teste (Képhatás)
A Kis Varsó a Velencei Biennáléra megy
Szerző: I-Web.hu
2003. március 27. 13:34

Schneider Márta helyettes államtitkár,
a Kis Varsó és Petrányi Zsolt a
magyar pavilon sajtótájékoztatóján

Dreams and conflicts - The Viewer´s Dictatorship (Álmok és konfliktusok - A néző diktatúrája) a hívószava az idei, ötvenedik Velencei Képzőművészeti Biennálénak. Találó címet választott tehát az idei kiállítás főigazgatója, Franceso Bonami, már ami a magyar kiállítást illeti, hiszen ebből az álomszerű tervből csak rengeteg konfliktus és fáradozás után születhet meg a kiállítandó mű.

Idén először lehetett pályázni a kiállítás megrendezésére, a Műcsarnok és az NKÖM által kiírt pályázaton tíz jelentkezőből választotta ki a zsűri (Fabényi Júlia, Bencsik Barnabás, Néray Katalin, Szoboszlai János és a minisztérium képviselői) Petrányi Zsoltot, a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet vezetőjét.

Petrányi pályázatában annyit írt le, hogy szakítana az eddigi hagyománnyal és csak egyetlenegy művet állítana ki, amely valamelyik múzeumi intézménnyel való együttműködés eredményeképpen jönne létre. A kiállítandó műről azonban szűkszavúan csak annyit árult el, hogy az egyiptomi művészet lesz a kiindulópontja. Vagyis a pályázat elnyerésének esetére nem volt kész forgatókönyv. Mostanra ugyan már körvonalazódni látszik a projekt, ami a Nefertiti teste címet viseli, de hogy pontosan mit fognak kiállítani a magyar pavilonban, azt egyelőre még senki nem tudja.

Nyilvánvaló, hogy a terv megvalósítása több szempontból is problematikus, a művészek ugyanis az eredeti büszthöz ragaszkodnak, annak ikonikus-szimbolikus jellege miatt. Olyan kérdések merülnek fel ezzel kapcsolatosan, mint: összekapcsolható-e a régi és az új szobor? Meddig lehet eljutni a tárgyalásokban egy német állami múzeummal a műtárgy esetleges kölcsönadásáról? Milyen minta alapján készítenék el Nefertiti testét, ha, mint mondják, a legszigorúbb egyiptológusnak is meg akarnak felelni? A két szobor összekapcsolódását milyen formában (fotódokumentáció, videók) lehet bemutatni, és ezt a pavilonban hol helyeznék el? A Kis Varsó viszont éppen ezeket a kérdéseket tartja döntő fontosságúnak: a kiállítandó mű egyben saját létrejöttének bonyodalmas története lesz.

A Kis Varsó mindig is híres volt arról, hogy egyfajta ellen-intézményként működik, és jelen kontextusban figyelemreméltó akciót terveztek a 2002-es frankfurti Manifestára: meghívatlanul akarták felállítani a szobrukat, amely láncokból glóbuszt formázott, és a beszédes ´Az utolsó Biennálé emlékműve´ címet viselte. Ehhez képest a "Tulajdonság" című munkájukkal részt vettek a berlini biennálén, nem egyértelmű tehát, hogy meddig tartható a nonkonformista attitűd; kérdés, hogy milyen hatással lesz munkásságukra a velencei szereplés.

A két művész nemrég tért vissza egyiptomi tanulmányútjáról, de hogy mi lesz ennek a rengeteg konfliktusnak az eredménye, vagyis mit látunk majd a magyar pavilonban, szemlátomást sem Petrányi, sem ők nem tudják. De nem ez lenne az első eset a Kis Varsó történetében, amikor a véletlen az ő pártjukra áll. Az esetlegesség, a hibák, a rongálódások (mint pl. a "Zászló" esetében) mindig új olvasatokkal gazdagították a műveiket.

Jelen esetben éppen ez a történet, a mű keletkezése lehet a kiindulópont, amit Petrányiék most tudatosan választottak. Ennek a történetnek a részét képezi a február végi beszélgetés a Millenárison, valamint ez a sajtótájékoztató, amelynek helyszínét, a Divatcsarnokot a Kis Varsó a Biennáléra való felkészülés egész idejére (egészen júliusig) megkapta, és itt további rendezvényeket, kiállításokat fog tartani.

www.pavilon2003.hu
www.labiennaledivenezia.net

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!