Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Vénusz-faragó tarot-kertész (Esemény-tár)
Niki de Saint Phalle kiállítás az Ernst Múzeumban
Szerző: Albert Mária
2003. március 12. 13:09

A tavaly elhunyt művésznő fél évszázadot átívelő munkásságának bemutatására vállalkoztak a szervezők, ami sokszínűsége miatt egyáltalán nem csekély feladat. A francia-amerikai szülők gyermekeként 1930. október 29-én, reggel 6 óra 40 perckor világot látott  (az időpont fontosságára az alábbiakban csekély fény derül) Catherine Marie-Agnes Fal de Saint Phalle-nak nemcsak művészete, hanem élete is bővelkedett fordulatokban. Az érettségi után megszökött a szüleitől, fiatalon férjhez ment, gyereket szült, miközben világhírű divatlapok (Vogue, Harper`s Bazaar) címlapján szerepelt, mint fotómodell.

A művészet, és ezen belül a festészet felé egy idegösszeomlást követően fordult az 1950-es évek elején. Első önálló kiállítása 1961-ben nyílt meg a párizsi Galéria J.-ben, s ezt számtalan másik követte, de munkássága nem annyira kiállításai vagy köztéri szobrai számában mérhető, sokkal inkább a művészeti formák (festmények, szobrok, litográfia, szerigráfiák, filmek, könyvek, színházi munkák) mögött meghúzódó egységes élet- és művészetszemléletben.

Világlátását áthatotta az ezoterika és a misztika (vezérlik-e a csillagok az életet, lásd születési dátum), s ezen a nézőponton keresztül közelített legnagyobb, és általa is legfontosabbnak tartott, témájához a nőiséghez/ nőiességhez. Művészetének kvintesszenciáját Észak-Olaszországban, Garavicchióban alkotta, ahol a Garaccio házaspár jóvoltából hatalmas földterülethez jutott, és felépítette Tarot-kertjét. A Tarot kártya 22 fő arkánumát ábrázoló lakható szobrokon 20 évig dolgozott, szinte haláláig, 2002. május 22-ig. Végrendeletében férjével - Jean Tinguely - együtt készített, a Pompidou Központ mellett álló Sztravinszkij kútját hagyta Párizs lakóira és látogatóira. 

A Nizzai Modern és Kortárs Művészetek Múzeumának 170 darabból álló Niki de Saint Phalle gyűjteménye legjelentősebb alkotásaiból 85-öt láthatunk március 16-tól április 27-ig. Egyebek között Nana és Vénusz figuráit, amelyek amellett, hogy felölelik ennek a gazdag pályának az egészét, először hagyják el Franciaországot, s így először láthatók Magyarországon.

A kiállításhoz kapcsolódó programok az Ernst Múzeumban:
Március 23., vasárnap 11 óra   
Grencsó Kollektíva jazz koncertje Niki de Saint Phalle tiszteletére    
Április 2., szerda 18 óra:
Niki de Saint Phalle Tarot-kertje - Szikra Renáta művészettörténész előadása
A Tarot - Nnádas Nándor tarot szakértő előadása
Április 5., szombat Múzeumi Világnap:
11h Faludy Judit kurátor bemutatja a kiállítást
A kiállítás nyitva tartása idején folyamatosan vetítik Peter Schamoni Who is the monster - you or me? című filmjét, amelyet 1995-ben készített Niki de Saint Phalle-ról és Peter Whitehead Daddy című filmjét, amelyet 1972-74-ben közösen írt és rendezett Niki de Saint Phalle-lal

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!