Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Egy csók a városháza előtt... (Archívum)
Robert Doisneau életműkiállítás az Iparművészeti Múzeumban
Szerző: I-Web.hu
2003. március 10. 13:19

Robert Doisneau

Párizs külvárosában, Gentillyben született és dolgozott élete végéig. Bár a háború után néhány évig a Paris Vogue-nak készített divat és társasági fotókat, és végigfényképezte a háború utáni művészeti elitet, igazából megmaradt a külvárosok és az egyszerű emberek fotográfusának. Litográfusnak tanult, azonban nem sokkal az iskola elvégzése előtt átváltott az alkalmazott fotográfiára.

Bisztró az
Arcueil-ön, 1945
Rövid ideig egy gyógyszercég, majd a Renault gyár számára készített reklámfotókat.
Szabadúszóként kezdett dolgozni 1939-ban, a háború előtt képeslapokat és reklámfotókat csinált, a háború alatt ellenállóként harcolt és vésnöki tudását felhasználva, okmányokat hamisított. Végigfényképezte Párizs megszállását, majd felszabadítását, egy rövid kitérő után a Rapho ügynökség fotográfusa lett, a Life és más nevesebb magazinok számára fotózott.

Brassaihoz hasonlóan nagy élvezettel művelte az "utcai fotográfiát", a nappali és az éjszakai párizsi flaszter, a bisztrók népének világa kiapadhatatlan ihletforrásnak bizonyult számára is. Az arceuil-i bisztró, a gentilly-i bicikliverseny, vagy egy utcai görkorcsolyaverseny közönsége olyan zsánerképekre ihlették, melyekből a háború után magára találó kisvárosi Franciaország teljes kulturális térképe megrajzolható. A budapesti kiállításon látható művészportréin a hírességeket, Picasso-t, Braque-ot, Giacomettit is úgy ábrázolja, mintha az előző pillanatban még ott poharazott volna velük a sarki bisztróban.

Bár a színész-rendező Jacques Tatit ábrázoló portréja éppen kivétel ez alól. A műtermi portré a Postás című film címszerepét játszó ügyefogyott levélhordót mutatja egy darabjaira szétesett bicikli artisztikusan elrendezett romjai között, arcán az ominózus Tati-vigyorral. Az egyszerű városlakókról, utcazenészekről, jósnőkről, koldusokról vagy a sarki posztos rendőrről készített képeit az időtlenség és a humor furcsa keveréke vonja sajátos fénybe.

Megérne egy külön tanulmányt a Doisneau-fotókon szereplő emberek, gyerekek, állatok nézése. Van egy képe, amelyen egy kutyát sétáltató férfit kapott lencsevégre, amint az egy utcai festőt bámul, enyhén kicsavart pózban. A póráz vonalát követve vesszük csak észre, hogy a két férfit megleső fotográfust - s így bennünket, nézőket is - is figyeli valaki. A címadó csókolózós képen pedig, ha jobban megnézi az ember, a háttér elmosódott figurái közül kiviláglik egy fiatal nő vágyakozó arca, amint a fényképezőgépet tartó fotográfus lencséjén keresztül ránk pillant. Vajon őt ki csókolta meg aznap, és hogyan alakult a sorsa azóta?

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!