Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A Kaláka és Lackfi a Sorbonne-on (Archívum)
Szerző: I-Web.hu
2003. március 7. 14:51


Az egyórás előadást a Kaláka és a fiatal költő erre az alkalomra állította össze, címe pedig: Tűzvirágok - Zenés vándorút a magyar és francia költészet századain keresztül. E címválasztás egyrészt utal az együttes Varázsvirágok című kazettájára, ugyanakkor José-Maria de Hérédia spanyol származású francia költő egy verse is a Tűzvirágok címet viseli. A fordítások és az összekötő szövegek Lackfi Jánost dicsérik.

Az est folyamán ízelítőt adnak a magyar költészetből Arany, Ady, József Attila, Radnóti, Dsida Jenő, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Kányádi Sándor, valamint Lackfi János művei segítségével. A francia poézist pedig Villon, Victor Hugo, Rimbaud, Charles Cros, Apollinaire, valamint Robert Desnos versei képviselik. A válogatásban a komoly, olykor tragikus sorskérdések, a líra közvetítette fájdalmas emberi tapasztalatok ellenpontját a zenei és verbális humor, a nyelvi lehetőségek szülte nyelvművészeti- és bűvészeti mutatványok adják.

A több mint három évtizedes múlttal büszkélkedő Kaláka nemcsak Magyarországon, hanem világszerte visszatérő vendége a koncerttermeknek, világzenei és költészeti fesztiváloknak: Európán kívül felléptek már Dél-Amerikában, Japánban és Tajvanban is. Egyéni hangzásukat a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja. Mostani koncertjükön mintegy 20 hangszeren - többek között tárogatón, charangon, kalimbán és ukulelén - játszanak. Párizsban sem ez az első fellépésük: 2001-ben a Zene Ünnepén a Párizsi Magyar Intézetben teltházas koncertet adtak.

Lackfi János
Lackfi János fiatal kora ellenére már komoly szakmai sikereket ért el:
öt önálló verseskötete, két novellája jelent meg eddig, valamint 15 könyvet fordított. Költői munkásságért elnyerte a Soros Alapítvány ösztöndíját, 2000-ben József Attila-díjat, 2001-ben Déry Tibor-díjat kapott, valamint szép helyezést ért el ugyanebben az évben a Vörösmarty költői versenyen és 2002-ben a Salvatore Quasimodo nemzetközi lírai versenyen. A Nagyvilág irodalmi folyóirat szerkesztője is, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen pedig francia irodalmat tanít.

A "Költők tavasza" idén is rendkívül változatos programokat kínál az érdeklődőknek. A március 10-i nyitóünnepség egyszerre négy francia nagyvárosban - Párizsban, Lyonban, Lille-ben és Marseille-ben - zajlik. A párizsi Cinéalternative mozi Költészeti filmfesztivált rendez, a kiadók, költők, irodalmárok számos helyszínen találkoznak közönségükkel. Egyes magánszemélyek úgy döntöttek, otthonukat megnyitják ezen a héten mindenki előtt, így a meghívott költő felolvasóestjét bárki meghallgathatja. Több európai nagyváros metrójában is költeményekkel teszik gazdagabbá az utazást. Számos színház, múzeum, egyetem, könyvtár, könyvesbolt és kultúrház szervezett költészettel foglalkozó rendezvényeket, költői versenyeket, költészeti vásárokat és előadásokat.

A fesztiválon résztvevő költők tiszteletére Dominique de Villepin francia külügyminiszter fogadást ad március 11-én, amelyen hazánkat Lackfi János képviseli.

A koncert időpontja : március 10. 20 óra
Helyszín : Sorbonne - Grand Amphithéâtre, Párizs
INSTITUT HONGROIS DE PARIS www.instituthongrois.org
COLLEGIUM HUNGARICUM

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!