Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Glass szépen szóló órái (Zene-bona)
Az Órák című film zenéje megjelent CD-n
Szerző: I-Web.hu
2003. március 26. 16:02

A papa rádióműszerész volt Baltimore-ban, így hangok sokasága között nevelkedett az 1937-ben született amerikai zeneszerző. Két testvérével szórakozás gyanánt Beethoven, Schubert, sőt Sosztakovics kompozíciókat "beatesítettek". Hangszeres művésznek készült, majd egy időre kiábrándult a zenéből, és a Chicagói Egyetemen matematikai és filozófiai tanulmányokat folytatott. Aztán visszatért a muzsikához, beiratkozott Juillard Schoolba és zeneszerzést tanult.

Glasst a zenei ki-kicsodák a minimalisták fejezetben szokták feltüntetni, nyilván azok, akik komponista pályának kezdeténél vesztették el a fonalat... Glass sem erre, sem arra nem nagyon figyel oda, hogy tisztelettudóan Mister vagy prof. Glassnak szólítsák, kedveli, ha egyszerűen és közvetlenül Philipnek hívják. A nyilvánosságot eltűri, de nem szereti. "Az ember gyanútlanul ül egy étteremben a családjával, aztán odajönnek hozzá, hogy nem szeretnének zavarni, de persze zavarják. Nehéz ezt minden ellenérzés nélkül elfogadni."

A zeneszerző fantasztikus változáson ment át pályája során, és e változás kulcsszava az együttműködés, szoros kollaboráció a színházi emberekkel, filmesekkel. Negyedszázada dolgozik a

filmiparban, ő komponálta Scorsese Kundunjának a zenéjét, a Truman Show muzsikáját. Nem kísérőzenéket ír, a Kundunhoz például az egyik helyen olyan terjedelmű motívumot használt, ami fölé a rendező csak hosszú jelenetet forgathatott. A filmrendezővé lett kiugrott pappal, Godfrey Reggioval is tökéletes harmóniában dolgozott a Koyaanisqatsi-Powaqqatsi-Naqoyqatsi trilógiában. (A Naqoyqatsi különlegessége, hogy a csellószólót a világhírű Yo-Yo-Ma szólaltatja meg.)

A zene és a képi ábrázolás kölcsönhatásában a muzsika dominált a Rövidek sorozatában. Négy jeles filmrendező - Atom Egoyan, Petter Greenaway, Shirin Neshat, Michal Rovner - számára Glass zenéje volt a közös ihlető erő az egyenként tíz perces kisfilmekhez. Pedig mindegyikük más témát dolgozott föl, Egoyant az örmény diaszpóra kérdése foglalkoztatta, Neshat egy pusztai temetés krónikáját rögzítette. 

Laura Brown álma
(jelenet a filmből)

A mozgóképes munkák rendesen hoznak a konyhára, így a zeneszerző megengedheti magának, hogy örök, de legkevésbé sikeres szenvedélyének a zenés színháznak hódoljon. Korai művét, az Einstein a tengerparton című operát Mozarthoz és Rossinihoz méltó bravúrral egy éjszaka alatt írta meg, a Galilein jóval tovább dolgozott - mégsem hozott sikert. Az idő és a tapasztalat azonban Glassnak dolgozik.

Idén - minden jel erre mutat - Az órák zenéje újabb diadalt hoz Philipnek. A zene nem tolakodó, de nélkülözhetetlen szereplője a filmnek. Három nő lelki rokonsága, három idősíkban megmutatva - a váltásokat a leíró művészet, a próza könnyen áthidalja és az utalásokat összefüggésekké alakítja. Ám a filmben a látvány, a modor, az élet- és beszédstílus között a muzsika teremt harmóniát és Glass munkája e tekintetben kiváló. Márciustól a film zenéje CD-n is hozzáférhető. Érdemes beszerezni, s a zeneszó mellett visszagondolni a filmre.

Kapcsolódó oldal: www.warnermusic.hu

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!