Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Átjárta őket a vágy... (Komolyzene)
150 éve mutatták be a Traviatát
Szerző: I-Web.hu
2003. március 21. 11:00

A Traviatát a Fenicének írta a Maestro, a tárgyalásokat 1852-ben kezdte meg a színház vezetőivel, noha még javában dolgozott a Trubadúr római ősbemutatóján. Rossz idők jártak, meghalt Verdi édesanyja, elveszítette szövegíróját, Cammaranót, ő reumával bajlódott, szülővárosa, Busseto alantas pletyákat bocsátott vele kapcsolatban szárnyra. Főként azért, mert nem tudták elfogadni, hogy miután első feleségét, jótevője leányát: Margherita Barezzit illendően meggyászolta, összeköltözött a visszavonult énekesnővel Giuseppina Strepponival, aki azután haláláig hű társa, múzsája volt.

Valéry Violetta történetét is Giuseppinával fedezte föl, az ifjabb Dumas regénye 1848-ban jelent meg Párizsban. Ők épp ott tartózkodtak, s minthogy az asszony sokat olvasott, nyilván ő hívta föl a zeneszerző figyelmét a regényre, amelynek színpadi változatát is megnézték a Vaudeville Színházban. Verdi valósággal beleszeretett a kaméliás hölgybe, bizonyára a saját "függetlenségi háborúját" is látta abban, hogy Alfréd Germont lázad a társadalmi konvenciók ellen, és egy kitartott nőt akar feleségül venni. Igazi melodráma volt ez a könnyes-bús sztori, fantasztikus szenvedélyek tomboltak benne.

Rost Andrea

A Traviatában lennie kell "egy kiváló primadonnának, aki a tenoristával és a baritonistával megfelelő hármast alkot" - írta a Fenice vezetőinek Verdi. Nos, az Operaház március 25-i előadásán ezt a hármast a maestro is nagyra becsülné, a világjáró magyar szoprán, Rost Andrea egyik legjobb szerepe Violetta. Az énekesnő Riccardo Muti vezényletével Milánóban és Bécsben is többször énekelte a Traviatát. Korunk ünnepelt baritonistája Renato Bruson lesz az idősebb Germont. Bruson Velence közelében született, 1961-ben a Trubadurban Luna grófként debütált. Idén még viszontláthatja őt a magyar közönség, a tervek szerint a miskolci Operafesztiválon a Don Giovanni címszerepében lép föl. Alfredot Berkes János énekli.

Brusont több operafilm főszerepében is lehetett már látni, ám a 2000-ben Párizsból élőben közvetített Traviata produkcióban Eteri Gvazava és José Cura mellett azonban nem ő volt Germont, ott Rolando Panerai formálta meg a szerepet. Kapható vele viszont a Tosca (Puccini) és A parasztbecsület (Mascagni), valamint Verdi Nabuccója videón illetve DVD-n.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!