Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Tiszta, élő film (Archívum)
Majid Majidi: Baran
Szerző: Sulyok Máté
2003. március 5. 12:33


Memar, Soltan és Rahmat
Latif egy teheráni építkezésen kisegítőfiúként teát főz és bevásárol a melósoknak
, akik között sok az afgán feketemunkás. Egyikük, Najaf, lezuhan a magasból, csúnyán eltöri a lábát. Miután fizetett betegállományba nem mehet, helyette barátja, Soltan jön, aki Rahmatot, Najaf szótlan gyerekét is hozza, hogy ketten pótolják a balesetet szenvedett férfit. Ám hamar kiderül, hogy a Rahmat nem alkalmas a nehéz fizikai munkára, a cementes zsákok cipelésére. A munkafelügyelő Latif feladatát bízza a hallgatagra, az eddigi kisegítő pedig beáll a melósok közé. Latif gyűlölni kezdi Rahmatot, hogy elvette tőle könnyű munkáját. Szétdúlja a konyhát, mésszel önti le Rahmatot és Soltant. Rahmat szó nélkül teszi rendbe a konyhát, varázsolja élhetővé egy cserép virággal, az ajtónyílásra akasztott színes kendővel. Miután jobb teát és ételt készít, mint Latif, a fiú kivételével mindenki elégedett a cserével. Latif gyűlölete lassan engesztelhetetlenné válik, egészen addig, amíg véletlenül rá nem jön Rahmat „titkára”.

Latif
A nyugaton is egyre szélesebb körben látható közel-keleti, főképp iráni filmek
1969 óta élik „új hullámos” korszakukat. Könnyen befogadható, de a társadalmi problémákra érzékeny, sőt kritikusan elemző, elgondolkodtató alkotások sora született már az új irányzat első hírnöke, Darius Mehrjui A tehén című filmjétől számított érában. Ebben a műben egy szegény falu egyetlen tehenének halála őrületbe kergeti tulajdonosát, és megváltoztatja az egész közösség életét. A tehén kritikai sikere tette lehetővé annak a filmes közegnek a kialakulását, amelyben olyan rendezők tűntek fel, akiket ma már az iráni filmművészet világhírű filmeseiként tartanak számon. Ebbe a – többek között Abbas Kierostami és Jafar Panahi nevével fémjelzett – nemzedékbe tartozik a Baran rendezője, Majid Majidi is.

A cenzúra miatt a hatvanas években nálunk is tapasztalt indirektséggel érintik a feldolgozandó társadalmi és politikai kérdéseket, filmjeiket általában hétköznapi helyzetekről, egyszerű emberekről készítik - a játékfilm eszközeivel, a fikció erejével, ugyanakkor dokumentarista hitelességgel, tisztasággal.


Baran (iráni, feliratos, 2001 – 91 perc)
Rendezte, és a forgatókönyvet írta: Majid Majidi; fényképezte: Mohammad Davudi; zene: Ahmad Pezhman; producer: Majid Majidi, Fouad Nahas; vágó: Hassan Hassandoost; főszereplők: Hossein Abedini (Latif), Zahra Bahrami (Rahmat / Baran), Mohammad Amir Naji (Memar, a munkafelügyelő), Abbas Rahimi (Soltan), Gholam Ali Bakhshi (Najaf).
Magyarországon forgalmazza a Budapest Film.

A Baran díjai:
– Fejr-i (Iráni Nemzeti) Filmfesztivál legjobb film és legjobb rendező (Majid Majidi) díja, 2001
– Montreali Nemzetközi Filmfesztivál nagydíja és az ökumenikus zsűri díja, 2001

Honlap: http://baran.cinemajidi.com/

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!