Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Emlékezések (Esemény-tár)
Kiállítások a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Szerző: Albert Mária
2003. március 14. 09:27

A Magyar Nemzeti Galéria március 14-e és augusztus 24-e között látható kiállítása a magyarországi barokk művészet egyik legjelentősebb alakjának, Mányoki Ádámnak állít emléket. A Rákóczi-szabadságharc kezdetének 300. évfordulója teszi aktuálissá a tárlatot, hiszen Mányoki a köztudatban ma is elsősorban II. Rákóczi Ferenc udvari festőjeként szerepel. Műveit utoljára 1957-ben állították ki önállóan, ezúttal pedig udvari festőként egész életpályáját, európai állomáshelyeit is végigkíséri a tárlat.

Mányoki Ádám: Önarckép

A Budapesti Történeti Múzeumban két átfogó, a magyar művészettörténet két fontos állomását bemutató tárlattal ünneplik a tavaszt. Március 21-én nyílik meg a Szolnoki Művésztelepet bemutató tárlat. A telepet a múlt század közepén idetelepült August von Pettenkofen bécsi festőművész alapította. A táj szépségétől lenyűgözött művész hatására osztrák és német festők keresték fel Szolnokot, majd a század végére olyan nagynevű magyar festők is idegyűltek, mint Mednyánszky László és Fényes Adolf. A művésztelep a huszadik században is fontos állomása maradt a magyar művészeknek: többek között Aba-Novák Vilmos és Bernáth Aurél is festett itt.

Lányi Dezső
Százados úti műterme

A Százados úti Művésztelep évtizedei című kiállítás március 20-a és május 5-e között várja ugyanitt a látogatókat. A Százados úton 1909-1911 között alakult Budapest első művésztelepe. A kezdet óta mintegy 150 itt dolgozó művész között olyan neveket találunk, mint Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Czigány Dezső vagy Kádár Béla. Ma is számos alkotó telephelye: szobrászok, festők, grafikusok, belsőépítészek, fotósok és restaurátorok munkái születtek itt. A nagyszabású kiállítás célja, hogy e sokszínű alkotómunkát bemutassa 1911-től napjainkig.

Verocchio Krisztusa

Az Iparművészeti Múzeumban a 175 éve született Zsolnay Vilmosra, a "legnagyobb magyar fazekasra" emlékeznek március 19-től május 31-ig. Az Iparművészeti Múzeum épületében - amelyet Zsolnay kerámiaburkolata tett híressé - a reprezentatív Díszteremben látható az emlékének szentelt kiállítás. Dokumentumok, fényképek és műtárgyak idézik fel a magyar kerámiaipar és a hazai iparművészet zseniális személyiségének életpályáját.

A Szépművészeti Múzeum második alkalommal mutat be itáliai reneszánsz rajzokat Leonardótól Tintorettóig című kiállításán, amely március 13-án nyílik. Ezúttal a grafikai gyűjtemény észak-itáliai cinquecento rajzai láthatók itt. A 16. századi itáliai rajzművészet fejlődését bemutató tárlat az északi körzetek legjelentősebb központjaira összpontosít: Velencétől Pármán és Bolognán keresztül Milánóig és Genováig ismerkedhetünk meg a reneszánsz grafikával. A Verocchio Krisztusa kamarakiállítás a művész és köre alkotásaiból ad értékes válogatást.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!