Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Este a Fonóban (Archívum)
Francia-magyar dzsessztalálkozó: két nap örömködés
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. március 6. 16:18


Archie Shepp a 2002-ben megjelent albumban olvasható szövegben határozottan állította: "Budapest valóban Európa egyik legszebb városa." Úgy tetszik, valóban megszerette Budapestet és a magyar zenészeket, hiszen szinte hazajár hozzánk. "A magyar zenei élet - a maga ragyogó muzsikusaival - éppilyen mély benyomást tett rám...Dresch Misivel - és hozzá hasonló képzettségű-kreativitású muzsikusaival - különleges élmény volt együtt dolgozni..." - vallja be ugyanott, a CD-tokban található kis füzetben. Ahol még ez olvasható: "Egyetértek Misi felfogásával: a zene összehozza azokat az embereket, akik az egyetemes méltóságot kutatják, hiszen azt fejezi ki, hogy az emberiség egy jobb életre törekszik - egy jobb világban."

Arra, hogy a zene ismét összehozza az embereket, hamarosan ismét lesz alkalom a Fonó Budai Zeneházban, ahol igazi csemegék várják a hazai dzsessz barátait. A 7-i este a Godard Trióval kezdődik, s aki érdeklődik a dzsessz iránt, tudja: Godardot is hallani kell, ha már Budapestre érkezik. A tubás Michel Godard 1960-ban  született Belfortban, s tanulmányai után práhuzamosan dzsesszt és klasszikus zenét is játszott, tagja volt például a Radio-France Filharmonikus Zenekarának, valamint a Francia Nemzeti Zenekarnak. Triójában Linda Bsiri énekel, Wolfgang Puschnig szaxofonozik.

Utánuk hallható Archie Shepp és a Dresch Mihály Quartet. Archie Shepp szaxofonos, de azt talán kevesen tudják, hogy a tengerentúli dzsessz élő legendája zongorista, zeneszerző, énekes, költő és dramaturg is. Mindebből valószínűleg különleges szaxofonjátékát ismerheti meg a közönség, ráadásul két kitűnő szaxofonost hallhat egyszerre. Shepp maga is elismerte, milyen élvezettel játszott eddig is Dresch Mihállyal, aki a magyar dzsessz egyik legegyénibb és legelmélyültebb muzsikusa. Dresch Mihály erősen kötődik a folklórhoz, sokat merített eddig is ezen gyökerekből. Érdekes hallgatni a Hungarian bebop című albumot: bár nem látjuk a két remek szaxofonost, mindig lehet tudni, melyikőjük fújja éppen a magáét. Bőgőn Szandai Mátyás játszik, hegedűn Lázár Zsigmond, dobon Baló György, zongorán Tom Mc Clung.

Mindezek után az este a Quartet B zárja, a magyar dzsesszélet jeles szaxofonosa, Borbély Mihály és csapata, amely 1995-ben alakult. Borbély Mihány szintén kötődik a folklór gyökerekhez, s a dzsessz és a kortárs zene területén is otthonosan mozog. Jól érzékelteti ezt, hogy a Vujicsics együttes alapító tagja volt, muzsikált a Sebő együttessel és Sebestyén Mártával, s olyan dzsesszzenészekkel, mint Oláh Kálmány, Dresch Mihály, s játszott a Nemzeti Filharmonikusokkal.

Vasárnap 19.30-kor a The Winners elnevezésű, a legifjabb tehetségekből álló magyar csapat nyitja a sort, amely a Magyar Rádió Bartók adófőszerkesztőség által szervezett dzsessz tehetségkutató versenyek győzteseiből alakult meg. Szabó Sz. Dániel (zongora), Zana Zoltán (szaxofon), Horváth Balázs (bőgő) és Pecek Lakatos András (dob) ezúttal nemcsak a Fonóban hallható: a versenyek kitalálója és szervezője, Maloschik Róbert jóvoltából felvétel is készül a koncertről, amelyet április 13-án, vasárnap este 22.30-tól sugároz a Bartók rádió.

A szintén vasárnap este hallható Compagnie des musiques a Ouir ügyesen ötvözi a zenei kultúrákat. 1995 óta a szokatlan formációban (két szaxofonos, egy ütős) fellépő trió már sikerrel szerepelt a legfontosabb európai fesztiválokon. Az utánuk következő Barnard Lubat pedig igazán sokoldalú zenész, hiszen dobol, zongorázik, harmonikázik, énekes, egyébként ő zeneszerző és színész is.

Balázs Elemér
(fotó: Dobó László)
A kétnapos találkozón mindezek után a Balázs Elemér Group teszi fel végül az i-re a pontot: Balázs Elemér legújabb formációja egy évvel ezelőtt készítette el Around the World című albumát, amellyel fergetes sikereket arattak, s a hazai koncertek, klubok kedvencei lettek. Az együttesben a dobos zenekarvezető öccse, Balázs József zongorázik, a kitűnő gitáros, Juhász Gábor gitározik, Szandai Mátyás bőgőzik, Dés András játszik ütőhangszereken, Winand Gábor énekel - és a varázsos hangú, légies énekesnő, Czerovszky Henriett is hallható még.

A találkozó programja a Fonó Budai Zeneházban (XI. kerület, Sztregova u. 3.):

március 7-én, pénteken:

20.00: Godard Trio
21.15: Archie Shepp és a Dresch Mihály Quartet
22.45: Quartet B

Március 8-án, szombaton:

19.30.: The Winners
20.15.: Compagnie des musiques á Ouir
21.15: Bernard Lubat
22.45: Balázs Elemér Group

http://www.fono.hu

 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!