Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Feledőben Csipike és Sanyi manó (Oktató(ra))
Körkép a romániai magyar gyermekirodalomról a Tiszatájban
Szerző: I-Web.hu
2003. március 24. 11:38

A rengeteg verset, olvasmányélményt idéző tanulmányban Egyed Emese körképet (és sajnos kórképet) ad az igen nehéz helyzetben lévő határontúli gyermekirodalomról, iskolarendszerről, könyvkiadókról, kiemelve azért, hogy a rengeteg nehézség ellenére vannak biztató jelek is.

A tanulmány "nagyító alá teszi" a jelenkor erdélyi gyermeklapjait, utalva a Napsugár, a Cimbora és a Szivárvány című kiadványok példányszámaira, előfizetői táborára. A szövegből megtudhatjuk, hogy ezeket a több évtizedes múlttal rendelkező lapokat ma már szabadon nem forgalmazzák, csak megrendelésre kaphatók. Ennek oka elsősorban az erdélyi magyarság megcsappant száma, de a megnövekedett konkurencia és az olcsóbb kiadványok is elterelik a figyelmet ezekről a régi, tradicionális lapokról.

Az erdélyi irodalom mesefigurái, Fodor Sándor Csipikéje, Mikes Lajos Sanyi manója - a cikkben többször idézett olvasási szokásokat felmérő vizsgálatokban - ugyan még mindig népszerűek, ám helyüket egyre inkább a más kultúrkörből érkező Harry Potter és A gyűrűk ura hősei veszik át. "A régebbi hősök: Nemecsek Ernő, Süsü, a sárkány, nem is beszélve János vitézről most a kulisszák mögött hevernek valami raktárban."

Az írás szerzője tanulmányában kiemeli, hogy a könyvkiadók többsége sorozatokkal, gyermekek számára írt történelmi históriákkal, szép kiállású könyvekkel kedveskedik az ifjú olvasóknak, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy "az eredeti illusztrációk révén... a helyi körülmények között a gyermekeknek a magyar kultúrával való ismerkedését is szolgálják".  Ilyen sorozat a Kalota Kiadó Mesepalackja, az Ion Creanga Könyvkiadó Mesetarisznyája vagy a csíkszeredai Pallas Akadémia Nagyapó mesesefája című kiadványa, de figyelemre méltó a kolozsvári Koinónia mesesorozata is, a Borsszem Könyvek.

A megállapításait irodalmi szövegekkel, versekkel alátámasztó Egyed a Korunk című folyóirat gyűjtését is elemzi, amely nemrégiben az erdélyi magyar gyermekek boldogság-definícióját kutatta. "Van ott bicikli, rokon felgyógyulása, összetartás, örök élet, zenedodoz, szerelem és falura vagy Magyarországra utazás. Úgy tűnik, az olvasás, az írás, a beköltözés az irodalomba nem boldogítana senkit a megkérdezett 10-18 éves csíkszeredai fiatalok közül." Talán kicsit erős ez a megállapítás, ám ha a meseolvasás arányaira vetünk egy pillantást az enyedi 45 százalék és a szegedi 0 százalék még "erősebb" különbség. Elgondolkodtató továbbá a felmérés végeredménye is: "Erdélyben és az erdélyi részeken a meseolvasás szokása nem ér véget kilenc-tízéves korban, mely a szakirodalom szerint a mesekorszak vége". Sajnos ez csak az erdélyi részeken van így...

Egyed Emese: Hercegek és mókák, Tiszatáj 2003. február, 42-60. oldal
www.tiszataj.hu

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!