Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Catullus felfedezése (Archívum)
A Szolnoki Szigligeti Színház vendégjátéka
Szerző: Albert Mária
2003. február 26. 14:39


Füst Milán
A huszadik század első évtizedeinek
 talán legmarkánsabb drámáival jelentkező Füst Milán szinte csak maga számára dolgozott. Laodameia című történelmi drámáját hét évtizeddel a születése után fedezték fel, a Catullus előadását pedig a szerző meg sem élhette. Hogy miért? Helyezzük magunkat a 20-as évek Magyarországába. Francia bohózatok, szalondrámák, megkövesedett játékstílus, teátrális, túlzó, a való élettől igen messze álló gesztusok uralták a hazai színpadokat. Aki modern, realista szemléletű művel akart betörni ebbe a közegbe, annak szembesülnie kellett a korabeli színházi viszonyokkal. A színpadokat a francia, angol vagy német sikerdarabok uralták - a lényeg a hatás és az üzleti siker (milyen ismerős).

Aztán egyszer csak a közönség igényeivel szembeszegülve, a körülmények és a színpad adta lehetőségek teljes figyelmen kívül hagyásával föltűnt egy lelkes színházba járó költő, Füst Milán, s az európai törekvésekkel teljes összhangban kidolgozta egyéni, modern dramaturgiáját. Írt tragikomédiát, pantomimet, álomjátékot, abszurd és bábjátékot, színművet és bohózatot.  "Vállalkozása" azonban korántsem volt gyümölcsöző. Teljes közönnyel és érdektelenséggel találkozott. Egyik magánlevelében azt írta: "Elegem van. Látni sem akarom többé a Catullust."

A valószínűleg hirtelen felindultságból tett kijelentésnek szerencsére nem volt komoly következménye. Nem adta fel, tovább dolgozott az időszámítás előtti Rómában játszódó színművén. Az ókori környzet csak ürügy, a dráma alapjául a magyar irodalomban csaknem előzmény nélküli élet és világszemlélet szolgál; az ember folytonos válságának, a védtelenné vált egyéniség elmagányosodásának élménye. Az európai irodalomtörténetből Dosztojevszkij, Kafka prózájával, Sartre és Camus drámáival rokonítható Füst Milán felfogása. 

Catullus
Szerző: Füst Milán
Rendező: Szikora János
Szereplők: Mihályfi Balázs, Melkvi Bea, Mertz Tibor, Seress Zoltán, Gazdag Tibor, Sztárek Andrea, Verebes Linda, Kaszás Mihály, Vlahovics Edit mv.
Előadás: március 23. Thália Színház 19 óra

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!