Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nincsen kígyó árnyék nélkül (Archívum)
Rakovszky Zsuzsa díjesős regényéről
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. február 25. 12:50

Rakovszky Zsuzsa


"Írtam ezeket én, Ursula Binder, született Ursula Lehmann, vénségemnek és nyomorúságomnak napjaiban, az Úrnak 1666-ik esztendejében...elmúlt életemnek, kiváltképp gyermek- és ifjúkoromnak dolgairól." – olvashatjuk a könyv első soraiban. A történet a XVII. században játszódik, a tűzvészek, pestis járványok korában, amikor a felvidéki, illetve  nyugat-magyarországi városok polgárai még javában ingadoztak az erdélyi fejedelemségek és a bécsi udvar között. Főhősünk Ursula, azaz Orsolya siralmas körülmények között élő, tanulatlan némber, aki születése pillanatától magán viseli a balsors végzetes jegyeit.

Az önéletírásnak is tekinthető regény soraiból megtudhatjuk, hogy Orsicska furcsa körülmények között látta meg a napvilágot, anyja már szíve alatt hordta, mikor frigyre lépett az ifjú patikussal, Lehmannal. Orsicska gyermeki rajongással szereti apját, ám a meghitt kapcsolat anyja elvesztése után furcsa, egyoldalú vonzódásba csap át. Miután apja elmeséli „lányának” származását, félreérthetetlen jelekkel adja tudtára iránta érzett testi vonzódását. A világtól undorodó, kétségbeesett Orsicskának hamarosan apja új feleségével is meg kell vívnia saját harcát, aki – a sors fintoraként vagy szándékosan – korban és nevében is hű mása.

Az egyéni tragédiát fokozza, hogy a Lőcsét feldúló Bocskai katonák egyike erőszakoskodik a szemrevaló fiatal teremtéssel, aki később, mikor keresztanyja bohókás unokaöccsétől valóban terhes lesz, úgy meséli el apjának: a katona volt megrontója. Lehmann, aki testvére halála után megörökli az ödenburgi (magyar nevén soproni) családi patikát, próbálja menteni a menthetőt. Mivel fiatal feleségének egy sajnálatos medvebaleset folytán úgysem lehet gyermeke, a kis "fattyút" magukhoz kívánja venni, mégpedig úgy, hogy a vizslató szemektől távol, már Ödenburgban szülessen a gyermek. Felesége azonban nem lesz bűnpártolójuk, nem fogadja el sajátjának a gyermeket, ezért az Ödenburgba vezető úton megszökik férjétől. Hamarosan azonban érkezik a hír: rablók eltévedt golyója végzett a lánnyal. Orsicska, sodródó, "kallódó" hősünk végérvényesen csapdába esik, új környezetében kénytelen a feleség szerepkörét magára erőltetni, és mintegy 17 évig viselni az ezzel járó terheket.

Ursula Binder életének első pillanatától kezdve árnyéka önmagának, képtelen kilépni a rá osztott engedelmes gyermek, később feleség szerepéből. Amolyan hulló falevél, melyet a történelem és sors viharai tépáznak, sorsának alakulása legkevésbé tetteinek, inkább a végzet szeszélyes játékának köszönhető. A motívumok által sűrűn átszőtt regényben a tűz tisztító ereje, az álmok szabad képzelgései sűrűn felbukkanó jegyként ismétlődnek.

A legerősebb és legjobban kibontott, sőt: címként is választott kígyómotívum a könyv megjelenése óta rengeteg fejtörést okozott a kritikusoknak. A regényben több szereplő szájából is elhangzott az ősrégi népi bölcsesség, miszerint „az áspiskígyó a tulajdon árnyékának látására minden ok nélkül felindul”. Ez a felindulás, önmaga érdekeinek érvényesítése aligha értelmezhető Orsicskára, a bőrét levedlő, új „ruhában”, új szerepben feltűnő kígyó-jelkép annál inkább. A kígyó megjelenése valamely bűnbeesés sugalmazója is, testének már-már jelentéktelen árnyéka a vak végzettől való szabadulás lehetetlenségének jelképeként értelmezhető.

A regény utolsó fejezetében Orsicska is találkozik egy kígyóval. A lelke minden rezdülésére figyelő főhősben ez a találkozás a hasznavehetetlenség kínlódó érzésével párosul: „Dermedten álltam, várva, hogy árnyéka után az eleven állat testének hidegét s fogának marását is ott érezzem csupasz bőrömön…azonban…közönyösen elfordította rólam a tekintetét, mintha eldöntötte volna, hogy semmi hasznomat nem veheti, s eliramlott a fű között.”

Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka, Magvető Kiadó, Budapest, 2002. 467 oldal    

Ha szeretné megrendelni a könyvet, kattintson ide: http://www.fo.hu


 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!