Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Danny Boyle Londonja (Archívum)
Brit Filmnapok a Toldi moziban
Szerző: I-Web.hu
2003. február 24. 12:13


Balfékek keringője a porszívó körül. Akár ez is lehetne a címe Danny Boyle (Trainspotting) a Brit Filmnapokon bemutatott rendezésének, a Meztelen porszívózás a paradicsomban című eposznak. Pete, az elszálló techno-művészlélek a zenéből élne, mivel azonban a keresett kereslet nem talált még rá, anyagi forrása barátnője sztriptízbemutatóinak bevétele. Egy kiöregedett porszívóügynök búcsúztatóján azonban állásajánlatot kap: lépjen be a cégbe, ahol megfelelő kiképzés után fényes karrier várja. Pete belép a JAC-hoz, épp egy héttel az ügynökség legjobb eladójának járó "Arany Szívás" díj kiosztása előtt: érthető tehát, hogy egyébként is megszállott mentora, a szakmában irigyelve gyűlölt Tommy Rag kövér testének minden porcikájával a statisztika javításán munkálkodik, gátlástalanul.

Pete oktatása így nem lesz más, mint őrületes tempójú vágta egy viszki-rizspehely kombinációjú reggeli és a szokásos esti gyalázás között. Pete galamblelke alkalmatlannak bizonyul a feladatra, egyetlen (egy megélhetési gondokkal küszködő családnak) eladott vákuumtermékének szerződését saját maga tépi össze. A jólelkűség végzetes lesz: visszavont eladása híján nem a Tanító Tommy kapja a legjobb ügynöknek járó "Arany Szívást", s emiatt végtelenül megalázva érzi magát. A parton meztelenre vetkőzve az óceánra is rábeszél egy porszívót, majd meghal, miközben Pete - egy véletlen találkozásnak köszönhetően - az ügynöki díjkiosztó boldog DJ-jévé avanzsál, térben közel, lélekben a legmesszebb Tommy Rag halálától.

A Trainspottinghoz hasonlóan Danny Boyle szürrealitásában a végletekig logikusan adagol képet és dramaturgiát az amúgy is megdöbbentő forgatókönyvhöz. A galamblelkű főszereplő dallamos tánczenéjének ellenpontozása Tommy Rag marketing-metálsüvölvénye ("Adjál el, adjál el, besz*rásig"). Bár a képi beállítások sohasem engedik a nézőnek, hogy bármennyit is komolyan vegyen, valahol mégis sejthető, hogy a külvárosban bolyongó, porszívóval teli autó másfél órás száguldása mögötti nyomorúságos Britannia létezik. A film egyébként a közszolgálati BBC megbízásából készült, televízióra szerkesztett alkotás. Február 26-án este kilenckor még egyszer látható.

Meztelen porszívózás a Paradicsomban
Vacuuming Completely Nude in Paradise 
Rendezte: Danny Boyle
Írta: James Cartwright
Főszereplők: Timothy Spall, Michael Begley, Caroline Ashley, James CartwrightKapcsolódó cikkünk

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!