Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A Bárka és utasai (Archívum)
A Ludwig Múzeumban kötöttek ki
Szerző: Albert Mária
2003. február 26. 12:39


Blues Fools
A műsor két nagyobb blokkból állt,
a részek között a szintén békéscsabai illetőségű zenekar, a Blues fools játszott. A főszerkesztő, Elek Tibor irodalomtörténész először a lapot és a felolvasókat: Vámos Miklóst, Varró Dánielt, Nagy Gáspárt mutatta be, valamint a szerkesztőség részéről Kiss Ottót és Grecsó Krisztiánt. Bár a folyóirat ezen a néven már tíz éve létezik, a nagy váltás 2000-re tehető. "Az újjászületett Bárka első számában írtam egy olvasóköszöntőt" - kezdte Elek Tibor. "Úgy fogalmaztam meg a szerkesztői törekvéseinket, hogy korra, nemre, származásra és lakóhelyre való tekintet nélkül, a különböző irányzatokhoz való kapcsolódástól és divatoktól függetlenül igyekszünk felmutatni minden olyan értéket, ami számunkra fontos és a mi látókörünkbe belefér."

A harmadik díjazott:
Szilágyi András
A Bárka név is erre utal:
összegyűjteni, ami mentésre és tovább vitelre érdemes. A folyóirat számaiban olyan szerzőknek az írásaival találkozhatunk egymás mellett, akikkel egyébként csak különböző lapokban lehetne. Az így egymás mellé került szövegek különleges párbeszédhelyzetbe kerülnek, ami a szerzőknek sincs kárára, az olvasónak pedig mindenképp örömére szolgál - a visszajelzések legalábbis ezt mutatják. A regionális kérdéseknek, lokális témáknak nagy teret hagynak, sok helyi és a megyéhez kötődő szerző kap náluk publikálási lehetőséget. A regionalitás és az egyetemesség nem egymást kizáró fogalmak az irodalomban sem, és ezt megpróbálják összhangba hozni. A határon túli magyar irodalom is hangsúlyos helyet kap a Bárkában, valamint a kortárs fiatal magyar irodalom törekvéseit is figyelik.

Ezt a szemléletet tükrözi az idei meghívottak és díjazottak névsora is. A kitüntetést 2000-ben hozta létre a Bárka Társadalmi Szerkesztő Bizottsága és minden év végén ítélik oda azoknak a laphoz kötődő szerzőknek, akik az adott évben jelentős publikációkkal gazdagították az olvasókat. Harmadízben osztották ki a pénzdíjjal, és Kiss György szobrász és éremművész kisplasztikájával járó elismerést. A szépirodalomi kategóriában Zalán Tibor, a képzőművészeti írások terén Szilágyi András, és a kritika részéről Szilágyi Zsófia gazdagodott a jutalommal. Zalán Tibort (www.nexus.hu/zalan2) sem az irodalom-, sem a színházkedvelőknek nem kell különösebben bemutatnunk.
A Bárka-díjat az új regényének a folyóiratban publikált részletéért, valamint a Létismeretlenes egyenletek című versciklusáért kapta. Szilágyi András Békéscsabán élő képzőművészeti szakíró Mengyán Andrásról írt hosszú tanulmányáért, Szilágyi Zsófia pedig Bartis Attila és Závada Pál regényeiről írt kitűnő elemzésért kapta az elismerést. A Ludwig Múzeumban méltó környezetben, telt ház előtt ünnepelték őket. Velük és a Bárka csapatával legközelebb május végén a Kolibri pincében találkozhat az érdeklődő az idei harmadik szám bemutatóján.

Köszönet a fotókért Kriptománnak.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!