Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Világzene a tavasz jegyében (Esemény-tár)
Hétvégi zenei programok a fővárosban
Szerző: Albert Mária
2003. március 24. 15:50

Ma este nyolctól a Petőfi Csarnokban mutatja be új lemezét Nikola Parov. A bolgár zenész széles rajongói bázisa már régóta várja az új lemezt, amely Balkan Syndicate címmel a minap jelent meg a Tom-Tom Records gondozásában. Nikola bolgár származását hűen tükrözi, ahogy nemzeti hangszerén, a fafúvós kavalon játszik - de a multiinstrumentalista zeneszerző ezen kívül rendszeresen játszik még buzukin, dvojnicén és más pengetős és fúvós hangszereken. Nikola a legedás ír táncegyüttes, a Michael Flatley együttesét messze megelőző Riverdance formáció zenekarának egyik fontos tagja volt, és túlzás nélkül bejárta az egész világot - óriási sikereket aratva a világ négy kontinensén. Ezek után meglepő gesztussal Nikola Magyarországra jött és több bolgár-magyar zenei formációban való részvétel után kezdett nálunk szólókarrierbe.

A bolgár dallam és ritmusvilág nem először mutatkozik be itthon mint a hagyományos magyar hangzás közeli barátja: a mostani lemezen is remekül illenek egymáshoz Herczku Ágnes énekhangján megszólaló magyar dallamtöredékek és a vendég Borbély Mihály balkáni hangulatú imrpovizációi szaxofonon és tárogatón.

Szombaton Babos Gyula gitáros világzenét játszó formációja, a Projekt Romani nyitja a Millenáris világzenei fesztiválját. Bár Babos a magyar jazz első generációjának kiváló gitárosa, már pályájának kezdeteitől aktívan érdeklődik a roma kultúra iránt. A felállás több tagja is roma gyökerű, kiváló zenész: talán Kunovics Katit, a népszerű Romantic együttes énekesnőjét ismerik a legtöbben, de a jazz-kedvelők ugyanolyan elismerően beszélnek a fiatal dobos Jelinek Emilről  is. A doboknál pedig a kiváló Borlai Gergő ül: a fiatal hangszeres fenomént Babos Gyula indulása óta patronálja. A zenekar további tagjai: Hárs Viktor (bőgő), ás Nagy Lajos (zongora).  Projekt Romani azzal a finom aránnyal játszik, amelyik napjaink jazz-zenéjére jellemző: a legszínvonalasabb produkciókban rengeteg rejtett etnikus zenei elem található - Babosék ezeket igyekszenek kidomborítani, sokszor háttérbe szorítva a jazz hagyományos eszközkészletét.

A fesztivál további két napján a Budapest Klezmer Band és a Ghymes ad várhatóan nagysikerű koncerteket.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!