Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Néhány szót szeretnénk hozzáfőzni... (Archívum)
Jamie Oliver szakácskönyve
Szerző: I-Web.hu
2003. február 21. 14:52

Azok, akik már jártak a ködös és kellemesen dekadens szigetországban, egybehangzóan állítják, hogy London fantasztikus, az angol koszt pedig rémes. A legendásan fűszertelen angol konyha sokakat hajt (kerget) a különböző ázsiai kisebbségek által üzemeltetett éttermek karjaiba, aminek a kínai és indiai vendéglősök örülnek, az angolok pedig kihúzzák magukat: hiszen ez is az utánozhatatlan angol elegancia része. Az angol ételek szerintük különben sem íztelenek, hanem ők hagyják, hogy a természetes ízek érvényesüljenek. Ez a gasztronómiai felfogás, sajna a világ konyháinak 80 százalékától teljesen idegen, így nem csoda, ha az odautazók oly elégedetlenek.

Ezzel a régi, gyönyörű hagyománnyal kíván szakítani Jamie Oliver. Bárki, akinek jó kábeltévé előfizetése van, láthatta a Spektrumon műsorát. Ott állt egy jópofa angol srác, vicceseket mondott és közben olyan ételeket főzött, hogy mindenki rohant a konyhába, és legalább egy rántottát összeütött a szokásos konzervbab helyett.

Jamie hatását mi sem mutatja jobban, hogy népszerűségét kihasználva támadást indított az angol közétkeztetés ellen, tiltakozván a gyerekétkeztetés rossz minősége ellen. Bár lehet, hogy ebbe a kezdeményezésbe belejátszott az a mozgalom is, amit az angol Tisztiorvosi Szolgálat indított a tévés szakácsok, így Jamie Oliver ellen is. Szerintük megengedhetetlen, hogy ezek a szakirányú képzésben részesült (és népszerű) emberek a konyhai higiénia minden szabályát felrúgják a televízióban. Ki fog így jó példát mutatni az egyszerű halandóknak, ha egy szakács (J. Oliver) lenyalja az ujjáról a rácsöppent tésztát?!

Szóval ennek a lázadó, 21. századi férfiideálnak (aki egy olyan nőt vett el, aki nem tudott főzni), nálunk is megjelent az első kötete. Félreértések elkerülése végett, ez csak nálunk az első, szülőhazájában a negyedik kötetnél tart a sorozat. Azt nem tudom, hogy ez a sorozatban hányadik kötet, de senki se számítson egy Horváth Ilona-féle alapszakácskönyvre.

Főzhetünk belőle chilit, halat, csirkét, és megtanulhatjuk belőle az osztriga és rombuszhal elkészítését is, de azt hiszem, ez utóbbiak csak álmok az átlag magyar szakácstanoncoknak. Viszont megtanulhatunk kenyeret sütni, készíthetünk Yorkshire-pudingot (ami nem édes, hanem sós, és nem folyik, mert tészta), de ha a vendégeinket akarjuk lenyűgözni, akkor a sóburokban sült csirkét javaslom, ami egyszerű, gazdaságos, és tapasztalatból mondom, lenyűgöző látvány. A fajsúlyosabb receptek közé tartozik a banános-mézes bukta; az egyik ismerősömnek sikerült egy-egy könnyű buktát 50-60 dkg körüli súlyra kihoznia.

Ha valaki már a kezdeti nehézségektől elbátortalanodna, akkor ne a hozzávalók listáját böngéssze át még húszszor, hanem alaposan olvassa el a recepteket megelőző és összekötő részeket. A szerző folyamatosan bátorít bennünket. Szerinte a tészták szárnyaló színűek, a csirke csodálatos, az illatok nagyszerűek. Talán idegesítő lehet ez az optimizmus és folyamatos örvendezés a kezdő konyhatündéreknek, de átlendíti az embert a nehéz pillanatokon.

Sokat segítenek ebben a képek, amiken végre nem egy elhízott, szakácsruhás figurát látunk, aki már megint gulyást főz, vagy valami kiejthetetlen nevű francia ételcsodából rak gyűszűnyi adagokat egy sévres-i porcelántányér közepére, hanem Jamie hétköznapjait a haverjaival. Egy trendi srác a trendi haverjaival, aki úgy él, ahogy szeretne, sőt mi több, úgy él meg, ahogy szeretne. Bár az egyik legjobb londoni étterem (Monte\\\'s; cím, asztalfoglaláshoz telefonszám a könyv hátuljában) vezetője, a Timesban jelennek meg cikkei, megköszöni a segítséget kedvenc halárusának és még a gázszerelőjének is.

Azt mondhatnánk, hogy végre könyv formájában is elérte kis hazánkat a nouvelle cuisine, de itt nem egyszerűen konyhai reformokról van szó, hanem egy egészségesebb, finomabb és barátságosabb életformáról, amelyről Jamie Oliver nemcsak mesél, hanem megmutatja, hogy tényleg, lehet így is élni.
 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!