Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Néhány szót szeretnénk hozzáf?zni... (Archívum)
Jamie Oliver szakácskönyve
Szerző: I-Web.hu
2003. február 21. 14:52

Azok, akik már jártak a ködös és kellemesen dekadens szigetországban, egybehangzóan állítják, hogy London fantasztikus, az angol koszt pedig rémes. A legendásan f?szertelen angol konyha sokakat hajt (kerget) a különböz? ázsiai kisebbségek által üzemeltetett éttermek karjaiba, aminek a kínai és indiai vendégl?sök örülnek, az angolok pedig kihúzzák magukat: hiszen ez is az utánozhatatlan angol elegancia része. Az angol ételek szerintük különben sem íztelenek, hanem ?k hagyják, hogy a természetes ízek érvényesüljenek. Ez a gasztronómiai felfogás, sajna a világ konyháinak 80 százalékától teljesen idegen, így nem csoda, ha az odautazók oly elégedetlenek.

Ezzel a régi, gyönyör? hagyománnyal kíván szakítani Jamie Oliver. Bárki, akinek jó kábeltévé el?fizetése van, láthatta a Spektrumon m?sorát. Ott állt egy jópofa angol srác, vicceseket mondott és közben olyan ételeket f?zött, hogy mindenki rohant a konyhába, és legalább egy rántottát összeütött a szokásos konzervbab helyett.

Jamie hatását mi sem mutatja jobban, hogy népszer?ségét kihasználva támadást indított az angol közétkeztetés ellen, tiltakozván a gyerekétkeztetés rossz min?sége ellen. Bár lehet, hogy ebbe a kezdeményezésbe belejátszott az a mozgalom is, amit az angol Tisztiorvosi Szolgálat indított a tévés szakácsok, így Jamie Oliver ellen is. Szerintük megengedhetetlen, hogy ezek a szakirányú képzésben részesült (és népszer?) emberek a konyhai higiénia minden szabályát felrúgják a televízióban. Ki fog így jó példát mutatni az egyszer? halandóknak, ha egy szakács (J. Oliver) lenyalja az ujjáról a rácsöppent tésztát?!

Szóval ennek a lázadó, 21. századi férfiideálnak (aki egy olyan n?t vett el, aki nem tudott f?zni), nálunk is megjelent az els? kötete. Félreértések elkerülése végett, ez csak nálunk az els?, szül?hazájában a negyedik kötetnél tart a sorozat. Azt nem tudom, hogy ez a sorozatban hányadik kötet, de senki se számítson egy Horváth Ilona-féle alapszakácskönyvre.

F?zhetünk bel?le chilit, halat, csirkét, és megtanulhatjuk bel?le az osztriga és rombuszhal elkészítését is, de azt hiszem, ez utóbbiak csak álmok az átlag magyar szakácstanoncoknak. Viszont megtanulhatunk kenyeret sütni, készíthetünk Yorkshire-pudingot (ami nem édes, hanem sós, és nem folyik, mert tészta), de ha a vendégeinket akarjuk leny?gözni, akkor a sóburokban sült csirkét javaslom, ami egyszer?, gazdaságos, és tapasztalatból mondom, leny?göz? látvány. A fajsúlyosabb receptek közé tartozik a banános-mézes bukta; az egyik ismer?sömnek sikerült egy-egy könny? buktát 50-60 dkg körüli súlyra kihoznia.

Ha valaki már a kezdeti nehézségekt?l elbátortalanodna, akkor ne a hozzávalók listáját böngéssze át még húszszor, hanem alaposan olvassa el a recepteket megel?z? és összeköt? részeket. A szerz? folyamatosan bátorít bennünket. Szerinte a tészták szárnyaló szín?ek, a csirke csodálatos, az illatok nagyszer?ek. Talán idegesít? lehet ez az optimizmus és folyamatos örvendezés a kezd? konyhatündéreknek, de átlendíti az embert a nehéz pillanatokon.

Sokat segítenek ebben a képek, amiken végre nem egy elhízott, szakácsruhás figurát látunk, aki már megint gulyást f?z, vagy valami kiejthetetlen nev? francia ételcsodából rak gy?sz?nyi adagokat egy sévres-i porcelántányér közepére, hanem Jamie hétköznapjait a haverjaival. Egy trendi srác a trendi haverjaival, aki úgy él, ahogy szeretne, s?t mi több, úgy él meg, ahogy szeretne. Bár az egyik legjobb londoni étterem (Monte\\\'s; cím, asztalfoglaláshoz telefonszám a könyv hátuljában) vezet?je, a Timesban jelennek meg cikkei, megköszöni a segítséget kedvenc halárusának és még a gázszerel?jének is.

Azt mondhatnánk, hogy végre könyv formájában is elérte kis hazánkat a nouvelle cuisine, de itt nem egyszer?en konyhai reformokról van szó, hanem egy egészségesebb, finomabb és barátságosabb életformáról, amelyr?l Jamie Oliver nemcsak mesél, hanem megmutatja, hogy tényleg, lehet így is élni.
 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés