Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kilenc kéz, hét láb és egy első díj (Archívum)
Gárdi Balázs World Press Photo díjat kapott
Szerző: I-Web.hu
2003. február 27. 13:16


A Népszabadság fiatal fotósának képein érezhető, hogy készítőjük szándékosan kerülte a honi nyomtatott sajtóból jól ismert fotózsurnaliszta közhelyeket. Helyette felépített egy absztrakt képi világot, mely a magyar újságfogyasztó szem számára szokatlan és elvont. A World Press Photo zsűrijének szemhatára azonban sokkal tágabb s így első díjjal jutalmazta a fotográfus vizuális bátorságát. Gárdi kezek és lábak szuperközelijeivel mondta el annak a több évig tartó erőfeszítésnek a történetét, melynek a megkoronázásképpen egy tornász világbajnok végül felállhat a dobogóra.

Tatyjána Jaros (Ukrajna)
keze és lába
Jelen sorok írója külön hálás volt azért
, hogy a labdagyakorlat közben a teljesen hátra hajtott fej helyére kerülő labda, vagy a korlátról éppen leeső tornász fájdalmas grimaszba merevülő arcának olcsó poénjait a fotográfus kihagyta. Nem azért, mintha Gárdi nem lenne képes ilyen "bravúros" képeket készíteni. Kimaradtak a szelídebb klisék is, a groteszk pózba csavarodó végtagok látványa, melyeket a vasárnapi újságolvasó rendszerint a "Hú, apám, ezek miket tudnak művelni a testükkel" felkiáltással nyugtáz.

Két évvel ezelőtti fotóesszéjének, melyet a World Press Photo mesterkurzusán készített, szintén a sport volt a témája. A profi WBO-világbajnoki címet elnyerő magyar bokszoló, Kokó németországi felkészülését követte végig kamerájával egészen a budapesti döntőig. Ennek megfelelően a helyszínek is, a szokásos edzőtermen és tornacsarnokon kívül, kiegészültek az Északi tenger partjával, ahol a bokszoló futóedzéseit végezte, a budapesti Rudas fürdőig, ahová a döntő mérkőzés után ünnepelni vonult.

Vitalij Valincsuk
(Bulgária) keze
Ennél a sorozatnál már ráérzett arra,
talán részben a mesterkurzus tanárainak irányításával, hogy a jó fotó-történet több mint "jól elkapott pillanatok" egymásutánja. Legalább ennyi múlik a beállításokon, a megfelelő helyszínek kiválasztásán és a képek egymásutánjából kibontakozó filmszerűségen. Mostani sorozatán érződik, hogy az előbbiek mellett fel tudja mutatni a klisék elkerülésének erényét is.

Nem a világbajnokságokkal együtt járó csillogás és dráma kulisszatitkai érdekelték, hanem a tévénézők és újságolvasók százezreinek szeme előtt álló küzdő ember, aki elegánsan fityiszt mutat a gravitációnak, miközben a közeli fotókon látszik az az erőfeszítés, amelyen a mozgás látszólagos könnyedsége nyugszik. Nem a sztárok arcát fényképezte, amint örülnek, vagy sírnak a végső éremosztáskor. Nála az aranyérem is csak egy dobogó és két láb, térdtől lefelé. A világbajnokság pedig kilenc kéz, hét láb, no meg egy World Press Photo első díj.

Kapcsolódó link: www.gardi.hu
A teljes sorozat megtekinthető az Népszabadság Online galériájában.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!