Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Határeset - elfogadjuk? (Archívum)
Steven Spielberg: Kapj el, ha tudsz
Szerző: I-Web.hu
2003. február 25. 13:24


Valahogy megszoktuk, hogy Amerikában teremnek a hipernagyok. Erre a gondolatmenetre felfűzendő említeném Spielberg-mogult, aki gyerekscifitől a "származása: zsidó" opuszig mindenbe beleütötte már cége orrát. Most például igaz történetet vitt a vászonra fel, a maga megalo-rutinprofizmusában, kis divatos nosztalgiával, újrafényezve a hatvanas évek "mindent lehet: ez Ámerika!" szállóigéjét. Ráadásul harminc éve nem rendezett komédiát, tehát sokra számítunk.

Tehát: egyszer volt, hol nem volt, volt egy csekkhamisító fiatalember. Abagnale-nek hívták (DiCaprio játssza) s miután 16 évesen meglépett otthonról, a rákövetkező néhány életévében végiglopta az Egyesült Államokat keresztbe-kasul az egyre tökéletesedő álutalványokkal. Kriminalisztikai és bulvár-önéletrajzi etalon volt e fiatal tehetség, úgy is, mint másodpilóta, orvos és ügyvéd, illetve ezek egyszerre, hiszen alig múlt húsz, de eme jövedelmező pályákon már "bizonyította" hamiskás tehetségét. Hipernagy csaló ő tehát, akit az FBI hipernagy félbalfék ügynöke (Tom Hanks formálja) üldöz. Körülöttük szövődik ez a cirka öt évet felölelő jó hagyományokon haladó, inkább selymesen lebegő, mintsem fordulataival kápráztató krimi.

Steven Spielberg minden bizonnyal lazításként vezényelte le ezt a filmet. Szórakozásból az igényes szórakoztatásért. Fogott maga mellé néhány sztárt (Leo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken) és azt mondta: bulizzunk egyet, és buliból kaszáljunk egy nagy rakás pénzt is. A Kapj el, ha tudsz című munka ugyanis az egyébként filmért kiáltó alapötletet olyan kellemes-rutinosan vázolja, mindenféle erőlködés nélkül. Kis hatásvadászat, egy-egy inkább jópofa, mint újszerű ötlet, némi izgalom, eltalált poénok és elmerülés a jófajta hatvanas évek fílingben.

Mindig is azt tartottam, hogy a bevezető feliratozás képes megemelni egy filmet, ez itt most hatványozottan igaz. Profi, korabelinek tűnő animációs képsorokkal (minisztorival) indít a mozi, egyszerre ugrik be róla az Angyal és (az eredeti) Charlie angyalai sorozat, s úgy dolgozik a mozgó vonalak alá John Williams zenéje, hogy abba se akarjuk hagyni. Igaz, magas felütésű indítása után a sztorit se, pedig az két és fél óra entertainment, ámbátor sovány malacvágtában megsuhintva.

Több szempontból vizsgálva is a tényállást, arra az eredményre jutottam, hogy ez itt kérem 2003 eddigi legszórakoztatóbb mozija, filmparádé és popcorn csőre töltve. És nem is tanulság nélküli: a film zárásaként felbukkanó szöveges ismertető szerint a tengerentúl álomvilágában tényleg minden lehetséges. Ezt nekünk.

Kapj el, ha tudsz - színes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 141 perc, 2002
rendező: Steven Spielberg
író: Stan Redding, Frank Abagnale Jr.
forgatókönyvíró: Jeff Nathanson
operatőr: Janusz Kaminski
jelmeztervező: Mary Zophres
zene: John Williams
producer: Steven Spielberg, Walter F. Parkes
látványtervező: Jeannine Claudia Oppewall
vágó: Michael Kahn

szereplők:
Leonardo DiCaprio (Frank Abagnale ifj.)
Tom Hanks (Carl Hanratty)
Christopher Walken (Frank Abagnale id.)
Martin Sheen (Brenda apja)
Amy Adams (Brenda)
Frank John Hughes (Tom Fox)

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!