Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Egy elfeledett kubista (Archívum)
Párizsi kiállítás Réth Alfréd 1908-1930 közötti festményeiből
Szerző: I-Web.hu
2003. február 20. 09:57


Kubista akt - 1914,
olaj/vászon, 105x75 cm,
francia magángyűjtemény
Ki is ez a szülőhazájában kevéssé, Franciaországban és Európában annál inkább ismert
, magyar származású festő ? A Le Soir Sud-Est lyoni lap 1949. április 18-i számának hasábjain Paul Garcin így ír róla: "Réth tagja annak a (...) korai, kubista művészekből álló csoportnak, amely 1910-től határozott kifejezésmódot adott a festészetnek: Picasso, Braque, Metzinger, Gris, Delaunay, La Fresnay, Fernard Léger, Gleizes és Réth. A kortárs festészet az ő köpönyegükből bújt ki."

Tájkép alakokkal - c.
1925, olaj/vászon,
80x65 cm,
magángyűjtemény
Réth Alfréd 1905-ben, hosszabb olaszországi utazás után érkezett Párizsba,
a mozgalmas Montparnasse negyedben telepedett le, és itt is élt egészen 1966-ban bekövetkezett haláláig. 1911-ben a Függetlenek Szalonján már a kubistákkal mutatkozott be. 1912-ben Budapesten Braque, Léger, Metzinger, Delaunay, Le Fauconnier és Kandinszkij társaságában állított ki. 1913-ban Herwarth Walden meghívására több mint 80 művéből rendezett egyéni tárlatot a berlini Sturm Galéria. Az első világháború után érdeklődése az absztrakt felé fordult. Az 1930-as években csatlakozott az Abstraction-Création csoporthoz. A negyvenes évektől alkotásaiban az anyagok harmóniájának megteremtése volt a legfőbb célkitűzése. Egészen 1966-ban bekövetkezett haláláig fáradhatatlanul kutatta a modern festészet új kifejezésmódjait.

Műveivel utoljára 1930-ban szerepelt Magyarországon a Nemzeti Szalonon, egyéni kiállítása pedig még régebben, 1922-ben volt. Ezt a hiányt pótolja - első lépésként - a Párizsi Magyar Intézet kiállítása, amely a művész 1908 és 1930 között készült műveit állítja ki. Ugyanakkor célja, hogy e tárlat a francia publikum figyelmét is újra felkeltse a festő kubista korszakára: minthogy ebből a korszakból származó képei ritkaságok, széles körben inkább későbbi, absztrakt vásznait ismerik.

Aktok és lovak - c.
1908, akvarell papír/vászon,
72,5x91,5 cm,
Erre az alkalomra a Párizsi Magyar Intézetnek igen rangos kiállítási anyagot
sikerült összegyűjtenie: érkeznek művek francia múzeumoktól (a Pompidou Központ-beli Nemzeti Modern Művészetek Múzeuma, Párizs Város Modern Művészetek Múzeuma, az échirolles-i Géo-Charles Múzeum), angol és francia galériáktól, valamint francia, belgiumi, és német magángyűjteményekből is.


A
Nagy fekvő akt - c. 1913-1927,
vegyes technika, vászon/papír,
96x126 cm,
megnyitón részt vett a francia és a magyar művészeti élet számos kiemelkedő személyisége
, intézményvezetők, galériások, gyűjtők. Így Denise René, aki 1948-ban önálló kiállítást szentelt Réth Alfrédnak. (Ő az egyetlen élő galériatulajdonos, akinek pályafutását kiállításon mutatta be a párizsi Pompidou Központ; többek között Vasarely galériása). Jelen volt az echirolles-i Géo-Charles múzeum alapítója, Lucienne Géo-Charles Guyot, valamint Aline Boutin, Réth jogutódja. A megnyitóra ellátogatott Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója, Fabényi Júlia, a Műcsarnok igazgatója, valamint Beke László is. A kiállítást Szabó Magda, a Párizsi Magyar Intézet művészeti igazgató-helyettese nyitotta meg.

A magyar közönség is megtekintheti ebben az évben a művész alkotásait, ugyanis a Budapest Galéria 2003 októberében a Budapest Őszi Fesztivál alatt életmű kiállítással adózik Réth Alfréd művészetének. Mindkét kiállítás a magyarországi Makláry Artworks együttműködésével jön létre.

www.instituthongrois.org 
 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!