Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hétvége - operával (Archívum)
Valami változott
Szerző: Albert Mária
2003. február 18. 11:01


Szeged közönsége konzervatív - nyilatkozta az önkormányzat kulturális tanácsosa. Mégis itt feszegetik a legkövetkezetesebben a rendezők az operajátszás hagyományos kereteit. Kerényi Miklós Gábor után Kovalik Balázs, Zsótér Sándor lepte meg a publikumot egy-egy eredeti elképzeléssel. A FranciArt, a 2001-es magyar kulturális szezonra idén válaszoló eseménysorozat nyitó, s egyben az egyik reprezentatív eseménye volt a Faust bemutatója Alföldi Róbert rendezésében. Borzongató rémhírek járták a próbaidőszakban a színházi büféket a színész-rendező munkájáról. A valóság ennél kevesebb és szerencsére több is.

Alföldi kivette keletkezése, a romantikus francia nagyopera idejéből, a XIX. század második feléből a darabot, s a jelenbe helyezte. Az egészet. Ezt azért hangsúlyozzuk, mert a magyar operajátszás fő baja, hogy egy-egy modernnek vélt ötletet "bedob" az előadás elején, aztán hagyja a régi módon folydogálni az operát. Nem baj tehát, ha a bűvital "marok lőfegyver", ha a katonai kantin a kocsma, ha porszívó a rokka - ezek napjaink kulisszái és kellékei egységesen és következetesen. Minthogy Alföldi színész - ez esetben énekes -, vezetése átgondolt, az alakítások intenzívek, így nem érezni, hogy (a Mefisztót alakító Fernand Bernadi kivételével) még messze vannak a nemzetközi élvonaltól.

Salome Anja Silja
A felső mezőnyből érkeztek vendégek a Magyar Állami Operaház Richard Strauss előadására.
Heródiást a legendás Salome Anja Silja énekelte, énekes szempontból kényelmes, színészileg kitűnően megoldott királynét személyesített meg. Egy ilyen kolléga mellett színre lépni ugyanabban a szerepben nyomasztó feladat lehetett, a problémán fölényesen lépett túl a brazil születésű Eliane Coelho, aki 1991-ben ezzel a szereppel debütált a szomszédvárban, a Bécsi Staatsoperben. Az énekesnő pályája már nem tart fölfelé, alacsony, finoman szólva piknikus alkat, aki bátran és imponálóan vállalja önmagát. Strauss zenei akcentusát, Wilde németre ültetett szövegét nagyszerűen "beszéli". Egyenrangú partnere volt Jochanán szerepében Kálmándi Mihály.

Vasárnap délután Mozart Titus kegyelme című operájában fiatal énekesek mutatkoztak be, az előadást Vashegyi György vezényelte. Cserna Katalin Vitelliát, Wierdl Eszter Serviliát énekelte, Sextusként a Mannhemben szerződésben lévő Szántó Andreát örömmel láttuk viszont. Vashegyi a tőle megszokott erővel fogta össze a zenekart. A teljes együttes - főként a második felvonásban, amikor a főzeneigazgató, Petrovics Emil is megjelent a direktori páholyban - európai dalszínházhoz illő színvonalon muzsikált. A változáshoz sok erőt kívánunk a társulatnak.

 http://www.opera.hu

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!