Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Más a mérce (Archívum)
Heti mozibemutató: Himalája – Az élet sója
Szerző: Sulyok Máté
2003. február 27. 12:16


Tibet utolsó elzárt és eredetiségében megőrzött kultúráinak egyike Dolpo, azaz a Himalája északnyugati része. Az itteniek megélhetését a földből bányászott só biztosítja, amelyet hosszú, fáradságos és zord karavánutak során értékesítenek, cserélnek be gabonára. A film kezdetén egy csapat tér éppen vissza az útról, vezetőjük, Karma, jakháton, pokrócba csavarva hozza a közösség vezetőjének testét. A fiát elvesztő apa megvádolja, hogy miatta halt meg gyermeke.

Az öreg, egykori főnök, Tinle, még mindig nagy befolyással bír. Saját maga akarja vezetni a következő karavánt, s nem engedi, hogy Karmát kövessék a falubeliek. Unokájának, Passangnak akarja megmutatni, milyen is egy vezető. Így két karaván indul az életet (és egyben a halált is) jelentő útnak: a „lázadónak” számító, a Buddha és a szellemek jóslatát nem megszívelő erős kezű és erős lábú Karma a fiatalokkal, és az agg Tinle öregemberekkel, vén jakokkal. Elkíséri láma fia, Norbu, valamint unokája, az ötéves forma, leendő törzsfő Passang (innét az eredeti cím, az Egy főnök gyermekkora), és anyja, Pema, a nemrég elhunyt főnök özvegye.

A csodálatos képekben elmesélt történet rendezője, Eric Valli több mint húsz éven át fényképezte a világ legmagasabb hegységét olyan magazinoknak, mint például a Géo, a National Geographic, a Sunday Times, a Life vagy a Paris Match. A Himalája – Az élet sója képei olyan színesek és élesek, akárcsak Jacques Perrin producer más filmjeinek, a Mikrokozmosz – A füvek népének és a Vándormadaraknak. A képekhez tökéletesen illik az a meditatív zene, amelyet az egyik legfoglalkoztatottabb francia filmzeneszerző, Bruno Coulais írt. S a természet gyermekeinek szájába adott mondatok még a mínusz negyvenben sem kopognak úgy, mint a magyar filmszemlén látott hazai alkotások túlnyomó többségében a „profi” színészek alakításai.

Himalája – Az élet sója (Himalaya – L’enfance d’un chef, francia-angol-svájci-nepáli, feliratos, 1999 – 108 perc)
Rendezte: Eric Valli; írta: Nathalie Azoulai, Olivirer Dazat, Louis Gardel, Jean-Claude Guillebaud, Eric Valli; producer: Cristophe Barratie, Jacques Perrin; fényképezte: Eric Guichard, Jean-Paul Meurisse; zene: Bruno Coulais; díszlettervező: Tenzin Norbu Lama; jelmeztervező: Michael Debats, Karma Tundup Gurung; vágó: Marie-Josčphe Yoyotte; főszereplők: Thilen Lhondup (Tinle), Gurgon Kyap (Karma), Lhakpa Tsamchoe (Pema), Karma Wangel (Passang), Karma Tensing Nyima Lama (Norbu).
Magyarországon forgalmazza az SPI International.

A Himalája – Az élet sója díjai és jelölései:

– Oscar-díj jelölés, a legjobb nem angol nyelvű film kategóriában, 2000;
– 2 César-díj: a legjobb operatőr Eric Guichard, a legjobb zeneszerző Bruno Coulais, 2000;
– Európai Filmdíj jelölés, a legjobb operatőr kategóriában, 2000;

A film honlapja: http://www.himalaya-fr.com
A rendező honlapja: http://www.ericvalli.com/
Írásunk a Vándormadarakról itt olvasható.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!