Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Action! Action! (Archívum)
Véget ért a Brit filmnapok rendezvény a Toldi moziban
Szerző: I-Web.hu
2003. február 28. 11:57


Michael Winterbottom

Egyesek szerint a kilencvenes évek elsöprő nemzetközi sikerű filmjei (Négy esküvő és egy temetés, Trainspotting, A Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső) után a szigetország filmiparából kifogyott a szusz - ám az is lehet, hogy csak gyűjtögették a muníciót a következő durranásokhoz. Ezt igazolhatja, hogy 2002-ben a brit filmesek a legnagyobb nemzetközi fesztiválokon (Berlin, Cannes, Edinburgh, Velence) sorra mutattak be mind a kritikusok, mind a közönség körében nagy elismeréssel fogadott alkotásokat. A budapesti British Council részben emiatt döntött úgy, hogy nem a szokásos Titanic filmfesztivál részeként mutat be válogatást e filmekből, hanem önálló vetítéssorozatot rendez.

A filmek kiválogatásában nagy segítséget nyújtott Horváth György, a Titanic filmfesztivál "hajóskapitánya", de természetesen a British Council állandóan frissülő brit filmes adatbázisát is felhasználták, illetve a londoni központ által küldött hírekre is támaszkodtak. A filmnapok költségvetése 3 millió forint volt, ebből kellett kihozni a jogdíjak, a szállítás, a nyomtatott anyagok, a BETA másolatok, az ügyintézés és a szervezés díjait, illetve a szinkrontolmácsok, tolmácsgépek bérlését.

A sikert nem csupán a magas nézőszám jelzi (szinte mindegyik vetítés telt házat vonzott), hanem az olyan kezdeményezés is, mint például a tervezett miskolci Brit Filmnapok, vagy például az a megkeresés, hogy Szegeden is szeretnének ilyen eseménysorozatot rendezni. S közvetlenül a film vetítése után jelentkezett magyarországi forgalmazó a Miranda című film bemutatására is, bár a többi film esetében még nem tudni, VHS-en vagy DVD-n piacra dobja-e valamelyik cég. Azért lássuk a filmeket:

Michael Winterbottom rendezte a Non-stop partiarcok (24 Hour Party People) című filmet, amelyet tavaly nyáron mutattak be Angliában és az Egyesült Államokban. A hetvenes évek Manchesterében játszódó történet az arrafelé igencsak pezsgő zenei életet játssza újra, kicsit olyan felfogásban, mint ahogy a rock and roll érát a Hard Day's Night. Persze itt Joy Division és Happy Mondays szól, amit igaz retróhívők nem hagyhatnak ki - főleg, hogy a hangalámondásos vetítés révén helyzeti előnybe is kerülünk az amerikai nézőkkel szemben, akik helyenként egy kukkot sem értettek a manchesteri dialektusból.

Leonardo DiCaprio és Danny Boyle
Danny Boyle (vagy marketingese) szürrealista fantáziáját dicséri
a Meztelen porszívózás a Paradicsomban (Vacuuming Completely Nude in Paradise) filmcím. A part és a Trainspotting rendezője e 2001-es alkotásában egy porszívóügynök megdicsőülését, pontosabban az Arany Porszívó díjért folytatott küzdelmét mutatja be - vajon elég szívós ehhez a természete?

Boyle mestertől láthattunk még egy művet, melynek árnyalatnyit egyszerűbb a címe: Trampli (Strumpet). A Christopher Eccleston játszotta egyszeri fűzfapoéta és háziúr összeszűri a felmosólevet a hajléktalan, ám zenei őstehetség Tramplival (Jenna G). Kettejük duója hallatán a szomszéd azonnal menedzserükké avanzsál, és hármasban indulnak el, hogy megostromolják a londoni zenei élet csúcsait.

Gáztámadás!
Gáztámadás
! Ez a címe Kenny Glenaan filmjének,
amelyet a 2001-es edingburgh-i fesztiválon mutattak be, és az előbbiekkel ellentétben véresen komoly témájú: a skót rendező egy Glasgow-ban élő kurd menekült életét és halálát meséli el, túlnyomórészt amatőr szereplők segítségével. A Gas Attack a legjobb új brit film díját nyerte el a fesztiválon.

Marc Munden Mirandája annyira friss alkotás, hogy még máshol sem igen mutatták be. A Christina Ricci, Kyle MacLahan, John Hurt és John Simm szereplésével készült, fekete humorral pácolt filmben egy fiatalember szenvedélyesen beleszeret egy titokzatos, de feltétlenül kétes erkölcsi nézeteket valló nőbe. Ezt a filmet március 20-tól láthatjuk a magyar mozikban.

Dominic Savage filmje, a Nyakló nélkül (Out of Control) a BBC megrendelésére készült, és 2002-ben nyerte el az edinburgh-i fesztiválon a legjobb játékfilmnek járó díjat. A Tamzin Outhwaite és David Morissey főszereplésével forgatott film a fiatalkorú bűnözök javítóintézetébe zárt három tinédzser útját követi végig.

Kapcsolódó írásaink:
Miranda és Gáztámadás
Danny Boyle Londonja
Nonstop partiarcok

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!