Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
"Mi lesz veled, emberke?" (Archívum)
Filmvetítés és beszélgetés a halálkultúráról
Szerző: I-Web.hu
2003. február 13. 15:41


A halál misztériuma minden korban központi kérdése volt az életnek, ennek megfelelően a halálkultúra minden korban más képet és szellemiséget mutat. Úgy tűnik, minél többet tudunk a halál fiziológiájáról, orvosi, pszichológiai vonatkozásairól, annál távolabb kerülünk a halál megértésétől, mint szellemi entitástól. Az elhunyt leválik azokról, akikhez az életben tartozott; professzionális kezekben személytelenül, kiüresedett rítusban tűnik el a test, a corpus, és vele együtt azok az emlékek, melyeket maga után hagyott. A technológia, a személytelenség ez esetben összefügg az emlékezéssel: az emlékezés az élők kultúrájának feltétele. Emlékezés nélkül az ember nem képes önmagát meghatározni, és megérteni másokat. Ezért volt mindig fontos, s ezért fontos ma is a halálkultúra kérdése. Azt est szervezői megpróbálják a témát szakemberekkel, gondolkodókkal a nézők előtt közösen feltárni.

Csoma Zsolt Kiss János című dokumentumfilmje egy olyan ember portréja, aki munkája révén mindennapos kapcsolatban áll a halállal. A lélektani szempontból közelítő alkotásban Kiss János beszél önmagáról, családjáról, hivatásáról és a szakmában eltöltött évekről. Hogyan vélekedik a halálról egy olyan ember, aki nap mint nap az elmúlással szembesül? S hogyan vélekedik az életről? A film egy olyan emberről szól, aki életteli, érzékeny személyiségével hamar eloszlatja a halott testeket gondozó egészségügyi munkatársakkal szembeni alaptalan előítéleteinket, és jogtalan félelmeinket.

A vetítés után az est vendégei beszélgetnek: Kiss János, az Igazságügyi Orvostani Intézet vezető boncmestere, Somogyi Tibor, a Budapesti Temetkezési Intézet Szolgáltatási Osztályának vezetője, Dr. Kereszty Éva, az Egészségügyi Minisztérium Gyógyító és Ápolási Főosztályának vezetője, Karsai Gábor, a Tan kapuja Buddhista Főiskola tanára, Fekete László főkántor, Bretz Gábor kántor, Halász Péter színházi rendező, író. Az estet Földényi F. László esztéta, filozófus, író, az ELTE Bölcsészkarának tanára vezeti.

www.varosiszinhaz.hu

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!