Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Helykeresés (Archívum)
Félidőhöz érkezett a Berlinale
Szerző: I-Web.hu
2003. február 16. 08:40


A 13 Oscar-díjra jelölt Chicago után komolyabb filmek következtek. Michael Winterbottom versenyfilmje, az Ezen a földön (In this World) meglett férfiak szemébe is könnyet csalt. A film két kisfiú történetét meséli el, akik egy palesztin menekült táborból indulnak el szüleik kívánságára a jobb jövő reményében Londonba. Útközben emberkereskedők kezeibe kerülnek, sok viszontagság után csak a fiatalabbik ér célba. Bátyja nem éli túl a negyvenórás kamionutat a sötétben, étlen-szomjan. A dokumentumelemekben bővelkedő játékfilm nagyrészt sivatagi tájakon játszódik. Sorsok és sorstalanságok sivársága.

Südostpassage
Szintén két fiú történetét meséli el
a Nem félek (Ion non hu paura) c. olasz film. Különlegessége, hogy Gabriele Salvatore rendező egy 10 éves gyermek szemszögéből (kb. 130 cm-re a föld fölött mozog végig a kamera) mutatja be nekünk a fiúk félelmeit és bátorságát. A film alkotója elmondta, hogy szerinte a mai társadalmakban az öregeknek és a gyerekeknek egyre kevesebb hely jut, pedig a saját szemszögükből sokszor olyan dolgokat is észrevesznek, amik mellett mások elmennek.

Ulrike Ottinger német rendezőnő 6 órás filmjében a térképen keletkező új fehér foltokra irányította kameráját. Trilógiája a Délkeleti átjáró (Südostpassage) címet kapta. Az első részben Lengyelországból Magyarország érintésével Bulgáriába utazik, a második részben Odesszát, a harmadikban Isztambult mutatja be nagy részletességgel. Ezek a hagyományban és kultúrában gazdag tájak a nyugati világ számára többnyire fehér foltok. Hazánkból Szeged és Eger látható, a kassai és temesvári képeket Márai idézetek kísérik.

Mutter
Gimes Miklós Anya (Mutter) c. filmjében is rólunk van szó
. A Svájcban élő filmkritikus, rendező szülei sorsát meséli el, minden nosztalgia nélkül, mégis nagyon meghatóan. Id. Gimes Miklóst Nagy Imrével együtt végezték ki 1956-ban. Özvegye, "Lucy" férje kérésére hagyta el fiával az országot. Az időközben 80. születésnapját is betöltő anya őszintén mesél a háború utáni évekről, arról, hogyan sodródtak az egyik mozgalomból a másikba, miképpen vált a családi élet alakítójává a párt. A film premierje után a mama bevalotta, hogy sok év után megkönnyebbült, mert nyomták a szívét a sokáig őrzött titkok, melyeket most kimondhatott a kamera előtt. Mint megtudtuk, a filmnek már elkészült a magyar változata, amely hamarosan az itthoni mozikba kerül. Gimes anyaportréját azért érdemes megnézni, mert érintettként, de külföldiként más íveket húz, mint a témával foglalkozó magyar dokumentációk. Se szemrehányás, se önsajnálat, s ami a legszebb, a mai politikától teljesen mentes.

Sajátos női portrékat ötvözött Stephen Daldry az Órák (The Hours) című angol filmben. Az Oscar-díjra is esélyes lírai hangvételű mű női helykereséseket, helyezkedéseket mutat be. Virginia Wolf bőrébe Nicole Kidman bújt, az ötvenes évek amerikai háziasszonyát és Wolf olvasóját Julianne Moore alakítja, Meryl Streep pedig korunk problémáival küszködik.

Adaptation
Az Adaptáció (Adaptation) Spike Jonze
(Being John Malkovich) rendezésében szintén angol színekben indult az Aranymedvéért. Nicolas Cage pompásan alakítja az ihlet nélküli csúnyácska forgatókönyvírót, valamint annak rámenős, nőknél sikeres ikertestvérét. A jonze-i humor ebből a filmből sem hiányzik, hol az egyik, hol a másik testvérpárral azonosulhatunk, esetleg a felbukkanó nők valamelyikével, miközben jóízűeket kacagunk saját sikertelenségeinken és botladozásainkon.

Ha Solaris, akkor Tarkovszkij - eddig így tudtuk. Most Stanislav Lem sci-fijének új adaptációjával lepett meg bennünket Steven Sodebergh. Harminc évvel a szovjet nagymester filmje után azért nyúlt újra ehhez a könyvhöz a rendező, mert egyrészt meg akarta mutatni nekünk, milyen lesz a jövő, másrészt már régóta érdekelte az emlékezés mivolta. George Clooney ezúttal is "Vészhelyzet"-et próbál megoldani, most pszichológus földön és az űrben, játéka azonban sokkal mélyebb, mint a kórházi sorozatban. Sodebergh sajátos mixtúrát kavart hagyományos és digitális képi világokból, a nagyközelikre komputerben kavart szürreális kockák következnek. Ezt lehet szeretni is, meg nem is. De az biztos, hogy Lem mondatai, akkor amikor az első klónbébi állítólag már közöttünk él, még ijesztőebbek. Ilyen lehet a jövő.

Chabrol francia filmrendező a Gonosz virágában (La Fleur du mal) pedig azt fejtegeti, hogy mi van akkor, ha a mai generáció a mindennapokban ősei bűneivel szembesül. Ilyen is, olyan is lehetett a múlt. A mai napok hőseinek pedig csak lavírozás, helykeresés és helyezkedés marad...

www.berlinale.de

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!