Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szikrázó szellemiség a színpadon (Színház)
Budapestre jön a Meno Fortas, a világ egyik legizgalmasabb társulata
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. március 17. 10:13

Aki látta azt a Hamletet a Vígszínházban, aligha hagyja ki a Meno Fortas előadását a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Mert tudhatja: valami rendkívülire számíthat. Valami olyanra, amit lehet imádni vagy elutasítani, egyet nem lehet: közömbösen átsiklani fölötte. A litván társulat ugyanis nem a langyos középszer teátruma, nem biztosra menő előadásokat szakmányban tető alá hozó csapat. Nem véletlenül mondta akkor az egyik legkitűnőbb magyar színész, Kézdy György a Hamletről: "Életem egyik legnagyobb színházi élményét éltem át..." (Népszabadság, 2000. nov. 17.)

Az 1952-ben született Eimuntas Nekrosius rendezőről sokan állítják, hogy ő az európai színházi élet egyik - ha nem "a" - legjelentősebb egyénisége. Kedveli az orosz szerzőket, színpadra állította már például Ajtmatov Az évszázadnál hosszabb ez a nap című művét, Csehov Ványa bácsiját és Három nővérét. Amúgy nem éppen tekintélytisztelő rendező, a mai színházi életben is gyakran hivatkozási pontként emlegetett Sztanyiszlavszkijról például egyszer (a Theater Heute egyik interjújában) kijelentette, hogy "csak jó könyvelő" volt", aki mindent följegyzett.

A Hamletet 1997-ben mutatták be, ez volt a nem sokkal később, 1998-ban alakult Meno Fortas első darabja - ráadásul olyan darabja, amellyel a litván társulat berobbant az európai színházi életbe. Azóta minden fesztiválon zajos sikert aratnak, minden rangos díjat megnyernek. Nem véletlenül, hiszen eredeti gondolkodásmód és izzó, bámulatosan intenzív előadásmód jellemző rájuk. A Hamlet például már az első perctől magával sodorhatta a nézőt pontosan kidolgozott, minden díszletelemével, kellékével "játszó" látványvilággal és a színészi játékkal. De hatott a darab gondolatisága is: ez nem a megszokott, ábrándos-töprengő Hamlet-figura volt. Nem véletlen, hogy az ismert litván rocksztár, Andrius Mamontovas kapta a főszerepet az előadásban, amelyet fekete humor szőtt át.

Sokfelé jelentek meg ritka elismerő kritikák a Meno Fortas első előadásáról, a La Republica cikkírója például leszögezte: "Ilyet Hamletet még sohasem láthattunk, lélegzetvisszafojtva kell figyelni minden pillanatát..." A Die Zeit kritikusa úgy vélte, hogy "A vilniusi Hamlet a leghaladóbb gondolkodásúak előadása".  A Le Monde szerint Nekrosius "vitathatatlanul az európai színház egyik legnagyobb hatású egyénisége." 

A sikert Nekrosius szikrázó tehetsége mellett abban is kereshetjük, hogy a Meno Fortas színházi stúdió is, amelynek ugyan csak egyetlen próbaterme van, ám ott igazi műhelymunka folyik. Amikor a társulat 2000-ben Budapesten járt, a szerény, rendkívül kedves és közvetlen színészek egy sajtóbeszélgetésen elárulták: az előadás hét hónapos próbafolyamat során született meg. Nem tévedés, nem hét hetet mondtak. Hét hónapot. Ennyi időn át intenzíven dolgoztak együtt - sőt: valójában kilenc hónap volt az a hét, de mert tartottak néha szünetet is, hogy letisztuljon mindaz, amit addig kidolgoztak, így csak hét hónapot szoktak említeni...

Meg is látszik, hogy a Meno Fortasnál ez a normális, az, hogy például az első hónapokban főként a mozgást, az összjátékot próbálták, s csak az ötödik hónap körül jött a szöveg. Amint Budapesten említették, a próbafolyamat rengeteg szenvedéssel jár, de hát "a színház szadomazochista hely" - szögezte le a főszerepet játszó Mamontovas. A színpadon olyanok vannak, akik sokat gyötrődnek, s e folyamat közben rengeteg öröm éri őket. A nézőtéren pedig olyanok ülnek, akik élvezik ezt a játékot. 

Aki látta azt a Hamletet, tudja, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorán szereplő előadásukat nem szabad kihagyni. Aki szeretne az itthon mindent elárasztó unalom után valami elementárisat látni, bizhat a Meno Fortasban.

menofortas.lt

www.eufestival.net

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!