Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hegymenetben – szemle volt a javából (Képhatás)
A 34. Magyar Filmszemle záró sajtótájékoztatója
Szerző: Sulyok Máté
2003. február 5. 16:41

Jó szemlét, tisztességes évet zártunk – összegezte véleményét Koltai Lajos operatőr, a Filmszemle Tanács elnöke. Újra vannak dokumentumfilmek – részben a Duna Televízió, az NKÖM, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, illetve a Magyar Történelmi Film Alapítvány jóvoltából –, valamint kísérleti- és kisjátékfilmek, s úgy néz ki, a filmszemle otthonra talált a Mammut mozikban, és a Millenáris központban.

Az elmúlt évben harmincezren keresték fel a Millenáris Parkot – mondta Mizsei Zsuzsa. A Millenáris Kht. ügyvezető igazgatója nemcsak a szemle ideje alatt, hanem egész évre meghívta a filmeseket, hogy tartsanak kerekasztal-beszélgetéseket, alkotó-néző találkozókat a Fogadó épületében. A kulturális centrum vezetője reméli, hogy a kormánydöntés megszületése, a tulajdonosi viszonyok rendezése után helyszínt és teret tudnak adni a magyar kultúrának, s jelentős részének, a filmnek.

Olyan áttörés várható a magyar dokumentumfilmben, mint amilyen a hatvanas, hetvenes években volt tapasztalható – értékelte a teljes mezőnyt Dárday István rendező, a nem fikciós film zsűri elnöke. Noha átütő, korszakos, revelatív munkát nem találtunk, de erős volt a törzsanyag, ami optimizmusra adhat okot – tette hozzá. Különösen fontos, hogy ezek a filmek eljussanak a nézőkhöz. Dárday István szerint a fővárosban egy kisebb, nem kihasznált mozit lehetne a dokumentumfilmek vetítésére használni. Kérdés, mi lesz a vidéki nézőkkel, akik csak a Duna Televízió jóvoltából láthatnak időnként dokumentumfilmeket.

A valóságot feldolgozó, a történelmi tudatot jó irányban alakító dokumentumfilmeknek helyet kellene adni egy dokumentum-moziban – értett egyet „elnökével” Pritz Pál történész, a nem fikciós film zsűri tagja. Sipos András rendező elmondta: megpróbálta rávenni a Magyar Televíziót, hogy – a Duna Televízióhoz hasonlóan – adjon díjat és programjában műsoridőt a dokumentumfilmeknek. Baló György, az MTV kulturális igazgatója válaszában közölte: nem tud eleget tenni a kérésnek. A fizető televíziós csatorna, az HBO leányvállalata a Spektrum tévé illetékese szerint nincsenek olyan magyar dokumentumfilmek, amelyeket a tematikus csatorna műsorában sugározhatna.

Bár a Szindbád Mozi délutánonként kísérletet tesz dokumentumfilmek vetítésére, a korábbi próbálkozások tapasztalatai alapján Port Ferenc, az üzemeltető Budapest Film Rt. vezérigazgatója úgy véli, hasznosabb terjesztési mód, ha televíziókban, az egyetemeken, főiskolákon, a könyvtárakban, minőségi tékákban DVD- és videokazetta formában lehetne hozzájutni a kisebb, esetleg speciális nézőréteget vonzó dokumentumfilmekhez.

Évek óta „hegymenetben” van a magyar játékfilm, s noha hektikus, és nem könnyű évet zártunk, reméljük ez volt az utolsó ilyen – mondta Fekete Ibolya rendező. A játékfilmes zsűri tagja reméli, hogy a kormányzattal való megállapodásnak és az anyagi támogatásának köszönhetően jövőre már kizárólag a filmek készítésével kell foglalkoznia a szakmának. Borzasztóan hiányolta a tévéfilmet, és a tévéjátékot Molnár György rendező, zsűritag. A díszlettervezőnek és a zeneszerzőnek járó díjakat hiányolta Kende János operatőr, zsűritag.

A külföldi kritikusok, és magyar intézeteket képviselők jó színvonalúnak ítélték a dokumentumfilmes termést – tájékoztatott Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója. A műfaj alkotásaiból a legnagyobb elismerést, és a legtöbb meghívást Gyarmathy Lívia Táncrend című munkája kapta. A játékfilmek közül nem találtak kiemelkedőt, így valószínű, hogy a Cannes-i Filmfesztiválon versenyben nem, hanem a kritikusok és a úgynevezett tizenötök szekciójában lesz magyar film.

Soha ilyen magas nézőszám nem volt még a filmszemléken – a megnövekedett térnek és időnek köszönhetően 70-80 százalékos teremkihasználtsággal több mint negyvenezren keresték fel a magyar film legnagyobb mustráját – mondta a még nem végleges adatokat Veressné Kozma Ilona, a szervező bizottság elnöke. Eddig átlagosan több mint harmincezren látogatták a filmszemléket, de az idein már vasárnap estig összesen 42 820 jegyet váltottak az érdeklődők a Millenáris Teátrumban, a Mammut I. moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Millenáris Teátrumban megrendezett díjkiosztó ünnepéllyel ért véget a 34. Magyar Filmszemle. A játékfilmes, a kísérleti- és kisjátékfilmes és a nem fikciós filmes zsűri nevében a három elnök, Radnóti Sándor, Tímár Péter és Dárday István ismertette a testületek döntéseit.

A versenyben lévő játékfilmek kategória díjait a játékfilmes zsűri ítélte meg, melynek tagjai: Radnóti Sándor (esztéta) elnökként, Fekete Ibolya (rendező), Janisch Attila (rendező), Kende János (operatőr) és Molnár György (rendező) zsűritagként.

A zsűri a fődíjat ebben az évben a Magyar Szépség című műnek ítélte. (Rendező: Gothár Péter, Író: Gothár Péter, Závada Pál, Operatőr: Gózon Francisco, Babos Tamás, Vágó: Kornis Anna, Zene: Orbán György, Lovasi András, Hangmérnök: Juhász Róbert, Jelmeztervező: Breckl János)

A legjobb elsőfilmes rendezői díjat Fazekas Csaba kapta Boldog születésnapot című filmjéért, míg a Magyar Rendezők Céhe által Simó Sándor emlékére alapított elsőfilmes rendezői díját Fliegauf Benedek a Rengetegért.

Grunwalsky Ferenc Táncalak című filmjéért a rendezői látvány díjat nyerte el, a kollektív alkotói díjat a Jött egy busz című film alkotógárda, az operatőri díjat Sas Tamás a Boldog születésnapot című filmben nyújtott operatőri munkájáért, a legjobb forgatókönyv díját Szilágyi Andor A Rózsa énekei című filmjéért, míg a legjobb fiatal forgatókönyvírói díjat Dyga Zsombor és Lovas Balázs kapta a Tesó című film forgatókönyvéért.

A legkiemelkedőbb produceri munkát két díjjal ismerte el a zsűri: a Kodak által felajánlott díjban Muhi András, a Rengeteg és a Libiomfi társproducere részesült, a Filmjus által felajánlott díjban pedig Budai György, a Jött egy busz producere és a Libiomfi társproducere.

A legjobb női színész díját a zsűri Ónodi Eszternek ítélte a Boldog születésnapot című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb férfi színész díját Mucsi Zoltánnak a Libiomfiért. A legjobb férfi karakterszínész díját a zsűri Kovács Lajos kapta a Bolondok éneke és a Rinaldó című filmben nyújtott alakításáért, míg Ladányi Andrea a női előadói különdíjat a Táncalak című filmben nyújtott kimagasló művészi teljesítményéért.

A 34. Magyar Filmszemlén az alábbi különdíjakat adták át: Aranyolló díjban részesült Barsi Béla a Boldog születésnapot és a Jött egy busz című filmben nyújtott vágói munkájáért, az Arany mikrofon díjat Juhász Róbert vehette át A boldogság színe, a Magyar szépség és a Tesó című filmekben nyújtott kiemelkedő hangmérnöki munkájáért.

Az idei esztendőben a filmszemlén jelenlévő külföldi kritikusok Gene Moskowitz díját Fliegauf Benedeknek szavazták meg a Rengeteg című filmjéért. A 34. Magyar Filmszemle köszönő oklevelét David Stratton kritikus kapja a magyar filmért kifejtett sokéves munkája elismeréseképpen.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak Nyakkendő díját Horváth Ádám rendező vehette át. A Mozisok Országos Szövetségének díját a tavalyi évben legnagyobb közönségsikert (526 114 néző) elért magyar film a Valami Amerika című filmjükért Herendi Gábor rendező-producer és Kálomista Gábor társproducer vette át. Az internetes közönségszavazatok alapján a magyar moziportál által a legjobb nagyjátékfilmnek járó Film.hu-díjat Fazekas Csaba kapta Boldog születésnapot című filmjéért.

A 34. Magyar Filmszemle kísérleti- és kisjátékfilm kategóriájában a Tímár Péter (rendező) elnökből, Fésős András (rendező) és Kövesdy Gábor (kritikus) zsűritagból álló zsűri a fődíjat Ujj Mészáros Károlynak ítélte a Gumiember című filmjéért, a rendezői díjat pedig a kisjátékfilmek alkotói közül a Gránátok című film rendezőjének, Politzer Péternek. A kísérleti filmek alkotói közül megosztva részesült a rendezői díjban Kollányi Rita Ön dönt! című munkájáért és Groó Diana Tarka képzelet - Renoir Álmai című filmjéért.

A 34. Magyar Filmszemle nem fikciós film zsűrijének tagjai, azaz Dárday István (rendező) elnök, Jankura Péter (operatőr), Pritz Pál (történész) döntése alapján a fődíjat Almási Tamás kapta Az út vége című dokumentumfilmjéért. A rendezői díjat megosztva kapta Janisch Attila Bozsik Yvette című filmjéért, valamint Surányi Judit Tiszta románc című alkotásáért.

A dokumentumfilm zsűri három kategóriadíjat is kiadott az idén: a történelmi kategória díját Pap Ágnesnek a Fellebbezésnek helye nincs című munkájáért, az ismeretterjesztő kategória díját Pataki Évának a Találkozás a végtelennel című alkotásáért, az operatőri kategória-díjat pedig Körtési Bélának a Mikor szolgának telik esztendeje című film fotografálásáért. A nem fikciós filmek zsűrije Ferenczi Gábort Schiffer Pál emlékdíjban részesítette A magyar buletin című filmjéért. A Duna Televízió különdíját Ocsenás Tamás kapta Századfordító magyarok: Pető András munkájáért és Janisch Attila a Bozsik Yvette című film rendezéséért.

A diákzsűri a következő alkotókat részesítette díjban:
Nagyjátékfilm kategóriában a fődíjat Fazekas Csabának ítélte meg Boldog születésnapot című alkotásáért, a különdíjat pedig Fliegauf Benedeknek Rengeteg című filmjéért. Az első nagyjátékfilm kategória fődíját szintén Fazekas Csaba kapta Boldog születésnapot című filmjéért. Ennek a kategóriának a különdíjasai Végh Zsolt és Kálmánczhelyi Zoltán Libiomfi című alkotásukért. A kísérleti- és kisjátékfilm kategória fődíjában a diákzsűri Fazakas Pétert részesítette Pockok című filmjéért. E kategória különdíját pedig Groó Diana kapta Tarka képzelet - Renoir álmai című munkájáért. A dokumentum kategória fődíját Almási Tamásnak ítélték oda Az út vége című filmjéért, a különdíjat Surányi Juditnak a Tiszta románc című alkotásáért.

A fesztivál záróeseményén a díjkiosztó ünnepséget követően Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című alkotásával zárult a 34. Magyar Filmszemle.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!