Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Egy talált, egy süllyedt (Archívum)
Tudósítás a 34. Magyar Filmszemléről 6.
Szerző: I-Web.hu
2003. január 31. 13:26


A buletin szó értelme román nyelven személyi igazolvány, jelentés - a Magyar buletin pedig jelentés Erdélyből, az ottani magyarságtól, a sokat vitatott magyarigazolványok ügyében. Ferenczi a közel másfél óra alatt bebarangol és elemez az odaát minden igyekezet ellenére meglévő - talán nem túlzás - tájékozatlansági "dzsumbujban". Miért mondanak nemet vagy igent az erdélyi magyarok, miért nincsenek megfelelő ismereteik azoknak, akik hajlandóságot mutatnának és rászorulnak, vagy miért nem kell a magyarigazolvány azoknak, akik ismerik a passzust? Mi a magyarigazolvány odaát? Az anyagi segítség ígérete vagy az egy nemzethez tartozás szimbóluma? Mi városon és mi a tanyán? És milyen tortúrát kell végigjárni a megszerzéséhez? A film szereplőinek többsége saját boldogulásának kulcsát látja benne, és ezért akár (a hozzájutás kritériumainak megfelelően) istenhitét is lecseréli. Nyilvánvalóvá válik azonban, hogy az ismerethiány illetve a körülményes regisztráció az egyébként fogékony magyarságot is eltántorítja. A nyolcvan perc alatt a romániai magyar sorsok pontos, naprakész, de legfőképpen érzékeny jelentéssé válnak a kamera előtt - és ez a "buletin" nemcsak az érdekelteknek szól.
Forgatókönyvíró: Ferenczi Gábor, rendezőasszisztens: Déberling Antal, asszisztens: Kozma Andrea, Harmati Balázs, Vakány Zsófia, operatőr: Markert Károly, Ferenczi Gábor, vágó: Thomas Ernst, gyártásvezető: Major István, producer: Gül Togay, Muhi András, szereplők: Zimányi András, Tuzson Verona, ifj. Mátéfi Ferenc, Gábor Lajos, Gábor Margit, Szabó József, Fehérvári Bálint, Hegyi Emese, Nagy István, Ferenc József, Vass Lajos, Vass Ibolya, a gyimesközéploki rönkszállítók, Balogh Katalin, Balogh Emil, Válé Péter és családja, Porkoláb Levente, Antal Ferenc, Angyal Teréz, Deák Botond, Szász János, gyártó: Intense Film Budapest, Inforg Stúdió, támogató: MMK, NKÖM, 2003, színes, 64 perc, videó.

A Dzsumbujról többet mondani, mint ami a rövid leírásban szerepel (sorstöredékek, életképek, helyzetjelentés a Gubacsi és az Illatos út sarkáról) nem kell. Vagy nem lehet. Az, hogy ez száraz, meg kissé érdektelen ajánló, helyes megállapítás. A Dzsumbuj - Magyar n. Attila rendezése - egy helytől és időtől függetlenné váló másfél órás utazás egy minden bizonnyal tréfának szánt szemle-logó és egy vége főcím között. Punktum. Naturális, velős, elragadó, megkapó, őszinte - meg még egy nagy rakás szimpatikus szó eszembe juthatna, ha nem érezném fölöslegesnek a kimondásukat. Mert a IX. kerület szélén fekvő gettóban (a szereplők szavai szerint egy szeméthalmon) él nyolcszáz ember. Dolgozik értük Dzsumbuj Help név alatt nyolc bátor szociális munkás. Ez a film alaptémája. Többet azért nem tudok (lehet, kell, érdemes) mondani, mert ha akarjuk, ha nem, belülről jön elő.
Forgatókönyvíró-szerkesztő-riporter: Magyar n. Attila, operatőr: Dömötör Péter, zene: Anima Sound System, Tom Waits, vágó: Sal Imre, hang: Wahl Frigyes, gyártásvezető-producer: Dömötör Péter, Magyar n. Attila, gyártó: Arspoint BT, támogató: Magyar Történelmi Film Alapítvány, Soros Alapítvány, 2002, színes, 90 perc, videó.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!