Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kék szemben sekély mélység (Archívum)
CD-ajánlónk: Till Brönner Blue Eyed Soul
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. február 4. 15:41


Till Brönner az egyik legnépszerűbb dzsessztrombitás Németországban, aki 30 éves kora ellenére már a nyolcadik lemezét adta ki. A Blue Eyed Soul című albuma aktívan tartalmazza mindazt, amit a közelmúlt legnagyobb hangszeres figurái hagytak örökségül az utódokra. Brönner nyilvánvalóan sokat hallgatja Miles Davis cool lemezeit (van-e olyan zenész, aki nem?), a számok alaphangulata egyenesági leszármazottja annak, amit a trombita királya a 80-as évek elején, utolsó nagy visszatérése idején művelt John Scofielddel, Marcus Millerrel.

Brönner ebből a kiindulópontról szárnyal – nagyon messzire. Trombitájának hangvétele nem is a Mesterére emlékeztet, inkább furcsamód David Sanborn vagy méginkább Stan Getz szaxofonstílusát idézi: letisztult, rafináltan erotikus, amit alighanem a visszafogott, feszült szólórészek okoznak, és az a különleges trombitasound, ami egyedül Brönner sajátja. A hangszer finoman fátyolos, rekedtesre szordinált hangja a témáknál rendre két-három szólamban fújja a dallamot. Ez a koktél az egyszeri hallgató hátgerincén pillanatok alatt kiváltja azt a bizsergést, ami csak a legjobb zenék ritkán előforduló képessége.

Brönner hangszeres szólói is képzett, magabiztos zenész benyomását keltik. Minden számban bőséges trombitaszólók kényeztetik a kényes dzsesszrajongókat is. Nem annyira a virtuóz futamokkal okozza a revelációt, mint inkább laza dallamvezetésével, ahogy alig észrevehetően kibillen a ritmusból, amit a háttér mindig kopogva, nagyon határozottan diktál. Brönner japán DJ-kollégája, Samon Kawamura végletesen egyszerű, csupasz groove-okat fejlesztett ki szinte valamennyi számhoz, ami remekül beválik, hiszen szinte hangról hangra a szólóhangszerre irányítja a figyelmet. A trombita mellett egy számban szólózik David Friedman is vibrafonon, aki már többször koncertezett nálunk Snétberger Ferenccel közösen.

A „kacor” Brönner nem is tagadja, hogy olyasfajta zenét akart komponálni, amit az ember este hallgat, elfüggönyözött ablakok mögött a hálószobában, egy pohár melengető ital mellett, esetleg illatgyertya kíséretében – és semmiképp sem egyedül. A Tub of Love című számban énekel is, a „szerelem pantomimjá”-ról fújja a refrént, miszerint ehhez semmisem fogható. A funky dzsessz erotikája természetesen ered hangzásából, és nem a hallgatók zsigereire számító producerek találmánya. Talán ezért is tartalmasabb ezt hallgatni, mint valóságshow-kat bambulni... 

Timothy Lefebvre – akusztikus és elektronikus basszus
Henry Hey – Hammond orgona, billentyűk
Samon Kawamura – dobprogram, sratch
Dave Friedman – vibrafon
Mark Murphy – ének
Till Brönner – trombita, szárnykürt, minden egyéb hangszer
(Verve – Universal Music)

www.tillbroenner.com

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!