Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kórkép vagy korkép? (Archívum)
Schilling Árpád rendezése a Schaubühnén
Szerző: Albert Mária
2003. február 4. 16:57


A tavaly 40. születésnapját ünneplő berlini Schaubühne, nemcsak Németország, hanem Európa legnevesebb színházainak egyike. Hírességét elsősorban új színházi formákat kipróbáló előadásainak köszönheti. Az elmúlt évtizedekben Peter Zadek, Peter Stein és más hasonló színházi óriások felejthetetlen rendezéseire tódult a közönség. Mostanában európai kortárs darabok bemutatásával és táncszínházi produkciókkal ér el nemzetközi sikereket Thomas Ostermeier és Sascha Walz társulata.    

Schilling Árpád - mint mondja - sokáig gondolkozott azon, hogy milyen darabbal rukkoljon ki e hagyományokban gazdag, de nagyon is menő színházban.  A január 13-i előadást követő beszélgetésen a rendező a német közönség kérdéseire válaszolva elmondta, hogy választása azért esett Jerofejev darabjára, mert szerinte a rendszerváltás óta végbement változásokat illetve az azokból fakadó társadalmi problémákat az orosz művész szavaival tudja leginkább közvetíteni. 
A félköralakú színpadot súlyos bordó arany rojtokkal szegélyezett függöny választja el a nézőtértől. Akár pompás és nagystílű is lehetne, ha nem éktelenkedne rajta egy óriási lyuk. A függöny előtt fehérbe öltözött félistenek, a pszichiátria orvosai döntenek a főhős, Gurevics, beutalásáról. Nem éppen kesztyűs kézzel bánnak a pácienssel, de ez csak a bevezetés. A "zsidót" betegtársai sem fogadják tárt karokkal. A kórházi mindennapok kemények, mint a kórtermi vaságy vagy az ülőke nélküli klotyó. A falak csempéi hiányosak, helyenként kétes eredetű barna folyadékcsíkok. A zárt intézményben sajátos hierarchia uralkodik. Egyrészt az orvosok, ápolók és nővérkék közt, másrészt - talán még szigorúbban - az ápoltak között.

A jövevény először a ranglétra legalján kap helyet.
A bentlakók az orosz társadalom sztereotip alakjai,  komszomol szervező, admirális, diktátor, disszidens, no meg a költő... Ahány alak, annyiféle. Ennek megfelelően különböző dilijeik vannak, mindegyikük saját módján üti el az időt. Vannak hallgatagok és szószátyárok, propagandisták és poéták. Mindenki nyomja a sódert, a szövegáradatot folytonossági hiányok szakítják meg. Aztán jönnek a maffiózó kinézetű ápolók, kiknek kenyerük az erőszak, szúrnak, döfnek, vernek. Majd a szex-éhes nővérkék következnek, mindenki a maga módján boldogul.

Április 30-a, Valpurgis éje van, boszorkák találkozónak ilyenkor a Blocksbergen tábortűznél. A hagyománytisztelő zsidó a zárt osztályra becsempészett alkohollal ünnepel. A "tüzes víz" birtoklása egy pillanat alatt a hierarchia csúcsára katapultálja Gurevicset. A munka napjának hajnalán szorgalmasan poharaznak az ápoltak. Kortyolás és karattyolás. Szovjet hagyományok szerint énekszó és tánc köszönti az ünnepet. Kivirul a zárt osztály.  Gurevics méri az italt, folyik a lé, folyik a szó, folyik az élet.  Az alkohol hatására sorra dőlnek ki az ápoltak, van aki fejjel rohan a falnak, mások kínzó görcsök közt múlnak el. A szomjoltás az élet kioltásával végződik, a kórterem kriptává válik. Az önpusztítás megtette a magáét.

Következő előadások:  
2003. február 18, 20, és 21-én 20 órakor a berlini Schaubühnén
www.schaubuehne.de

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!