Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Trombita és harmonika Jerikó falainál (Zene-bona)
Zsidó ihletésű zenék a tavaszi fesztivál műsorán
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. március 18. 12:47

Frank London, a New York-ban élő trombitás alapította a progresszív hangvételével, polgárpukkasztó stílusával feltűnést keltő Hasidic New Wave formációt, amely pár évvel ezelőtt igencsak „szigorú” továbbképzést adott a zsidó dzsessz témakörében – a közönség őszinte örömére. A tabukat nem ismerő London humora keltette a legnagyobb ovációt, a zene pedig a ritmus és a dallam eddig nem hallott, szoros kapcsolatát tárta fel. Persze a hangszerzsonglőr-zeneszerző azóta már többször is járt Budapesten, például a nem kevésbé szatirikus hangvételben zenélő Klezmatics együttessel a Szigeten arattak sikert.

Március 18-án Frank London három magyar zenésszel ad közös koncertet. Trombitáját egy tangóharmonikás, egy bőgős és egy ütőhangszeres közreműködő egészíti ki. A felállásból ítélve ismét rendkívül feszes ritmikájú, virtuóz hangszeres szólókkal teletűzdelt koncert várható. London remek színpadi showman, laza megjelenése és sziporkázó poénjai bizony ráférnek a magyar zenészekre, akik a művészkedést olykor összetévesztik a komolykodással. Szerencsére a koncert három magyar közreműködőjét nem szomorúfűzből faragták: az örmény származású Yengibarjan Dávid tangóharmonikája már többször szerepelt Dés András ütőhangszereivel és Barcza Horváth József bőgőjével. Mindhárman a legfiatalabb zenész generáció tagjai, akiknek vitalitása várhatóan remekül kiegészíti majd Frank London dinamikus „dzsesszmasírozását”. A koncert az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 18-án 21 órai kezdettel.

Chalil Klezmer

A Chalil Klezmer Duó szokatlan felállásban játssza a zsidó kultúrkör tradicionális zenéjét. Persze a klezmer hagyománya annyira szerteágazó, hogy nehéz is lenne egységes műfajról beszélnünk – Európa szinte valamennyi zenei dialektusa rányomta ilyen-olyan motívumokkal a bélyegét. A duó budapesti koncertjén az ibériai félsziget zsidó dallamai csendülnek fel. A Spanyolországban évszázadok óta megtelepedett szefárd közösség zenei repertoárja igencsak mélyen gyökerezik – a dallamokban itt-ott még arab (mór) hatás is fellelhető.

Nem csoda, hogy ez az ősi és gazdag dallamkincs több spanyol zeneszerzőt is megihletett: Tarréga, Albéniz és Rodrigo tematikus műveiből egy csokorra valót most a magyar közönség is hallhat a brémai alapítású duó előadásában, melynek érdekessége, hogy a klezmer muzsika tipikus fúvós hangszere, a klarinét helyett az oboa szólal meg Peter Müntel kezében. Alighanem közelebb áll ennek a hangszernek erőteljes hangja az ószövetség hangszerének, a töröksípra emlékeztető chalilnak a megszólalásához – innen kapta a nevét is az együttes, amelynek másik tagja, Ralf Winkelmann gitáron bontja ki az oboán megszólaló témákat. A Chalil Klezmer Duó koncertje március 19-én az ELTE Jogi Karának Dísztermében várható, este fél nyolctól.

a Moszkvai Zsidó Férfikar

A Moszkvai Zsidó Férfikar már inkább a bensőséges hangvételre irányítja a hallgatót. Az Alekszandr Csaljuk vezényletével 1991 óta működő énekegyüttes stílusa szintén nem maradt mentes a helyi színektől: az a néhány közel-keleti motívum, amely mindenféle zsidó muzsika gerincét képezi, remekül ötvöződik a férfikar tolmácsolásában a méltán világhírű orosz vokális motívumokkal. Bár a zenekar elsődleges feladata a vallásos liturgiában való aktív zenei közreműködés, a tavaszi koncertjükön a zsoltáréneklést megszakítják majd népdalok és örökzöld klezmer slágerek is. A várhatóan lélekemelő és gazdag műsorra március 23-án este nyolc órától hallható a Dohány utcai Zsinagógában.

papirusz-cikkek a témában:

Giora Feidman argentin klezmerzenéje Budapesten
Az Ale Brider zenekar klezmert játszik
A klezmer és a dzsessz találkozása a Francia Intézetben
Három világvallás közösen ünnepel a Millenárison

Kapcsolódó link: www.eufestival.net

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!