Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lecsap a virtuális kalapács (Új kor)
Árverési honlapok az interneten 1.
Szerző: I-Web.hu
2003. január 23. 12:03

Az abszolút úttörő kezdeményezés azonban csak magyar szemmel különleges. Az 1995-ben az Egyesült Államokban alapított site mára az egész világon etalonnak számít a hasonló profilú oldalak számára. Forgalma és a több millió felhasználó azonban nemcsak az üzleti siker bizonyítéka, hanem egy újfajta vállalkozási/megélhetési forma modellje is.

Az oldal létrehozásának ötlete az amerikai Pierre Omidyar feleségétől származik, aki szenvedélyes PEZ-figura gyűjtő. Egy házastársi beszélgetés során vetette fel, hogy gyűjteménye bővítéséhez szívesen felhasználná az Internetet, de nincs olyan oldal, ahol ezt megtehetné. Az ötletet tett követte, s elindult az akkor még ingyenes árverező oldal.

Céljuk azóta sem változott: egy olyan oldal üzemeltetése, ahol a vevők és az eladók, a gyűjtők és a kereskedők találkozhatnak,  legyőzve a földrajzi határokat. A kereskedés alapját a kölcsönös tisztelet és bizalom alapozza meg, ugyanakkor mind a cég, mind a felhasználók kezében vannak olyan eszközök, amelyekkel kivédhetők a visszaélések, ezáltal is biztosítva a "közösségbe" vetett bizalmat. A közösség (community) megjelölés nem véletlen. Jól mutatja az üzemeltetők azon törekvését, hogy a különböző nemzetiségű felhasználók között próbál egy, a puszta kereskedésen túlmutató, szorosabb kapcsolatot kialakítani.

Az árukategóriák bősége is eltér a hagyományos, régiségekre és műtárgyakra szakosodott árverésekétől, bár ezek a klasszikus termékek is szép számmal találhatók az oldalakon. Ugyanakkor vehetünk számítógépet, babakocsit, kozmetikai cikkeket és licitálhatunk például holdutazásra. Internetes aukciós oldalak szinte a világ összes országában működnek, a jelentősebb piacokon pedig az eBay domináns helyzete egyértelmű. Európában, a volt Vasfüggönyig, minden országban /nyelvterületen vezető szerepe van, akárcsak Észak- és Dél-Amerikában, a bekebelezett www.mercadolibre.com révén.

Az észak-nyugati területeken talán csak a www.yahoo.com oldal árverési részlege versenyezhet vele. A közép kelet-európai kínálat is egyre bővül. Magyarországon a www.vatera.hu és a www.axio.hu oldalak mondhatóak a leglátogatottabbnak, illetve a csak numizmatikával foglalkozó www.numismatics.hu. Csehországban az itteni Vatera testvéroldala, a www.vatera.cz működik hasonló területen, míg Lengyelországban a www.adico.pl és a www.allegro.pl tör a nagy testvér babérjaira.  

Sajnos a lengyel oldalakról nem sikerült pontosabb információkat szerezni, mivel üzleti titokra hivatkozva még az alapítási évszámukat és az oldal látogatottsági adatait sem voltak hajlandóak elárulni. Az empirikus tapasztalatok azonban azt mutatják, ami a magyar oldalakra is jellemző: egy-két kategória kivételével kevés árucikk, és egyre növekvő, de egyelőre kis létszámú felhasználó. Ez az eredmény nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az Európai Unióban a lakosság 9 százaléka használja vásárlásra az aukciós oldalakat, míg Magyarországon az országos Internet-lefedettség is csupán 6,5 százalék.

Külön problémákat vet fel az e-business jogi és adózási szabályozása. Ezen kérdésekben még sem az Unió, se az amerikai oldalak nem tudtak egységes szabályokat kidolgozni, s valószínűleg Magyarországon is hosszú éveket és komoly munkát fog igényelni ezen feladatok megoldása.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!