Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A bőrbe ivódó hatás/ A két dimenziós ember (Archívum)
Beszélgetés Bertók Lajossal
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 21. 16:20

- Az olvasópróba utáni napon lementek a váci börtönbe. A legsúlyosabb bűnt elkövetett, legamorálisabb bűnözőkkel kellett, hogy találkozzanak. Milyen élmény volt a "tréning"?

- Három napon keresztül beszélgettünk négy gyilkossal reggel nyolc órától déli tizenkettőig. Volt köztük sorozat-, féltékenységi gyilkos, és ott volt az első ember, aki terrorcselekmény miatt ült Magyarországon. Őt szétlőtték a Bach-csomópontnál. Miután nem ment vissza időre a börtönbe, a gyermekét és a feleségét elragadta a rendőrség. Úgy hívták fel, hogy a síró gyermekét és feleségét odatartották a telefonhoz. Felfegyverkezett, és elindult taxival szeretteiért. A Bach-csomópontnál már várták a rendőrök és szanaszéjjel lőtték. Tizenvalahány éve ül a váci börtönben. Nála tisztább gondolkodású fazont keveset láttam. Egy dolog tartja életben: ha kiszabadul, bosszút állhasson azokon, akik őt idetették.

- És köztörvényes bűnöző. Mind  a bérgyilkos figura, Amper, mind a szerelemféltésből ölő Zsoltár alakításához megvolt az élő minta?

- Igen. Zsoltáré, László Zsolté volt a terrorista, az enyém a féltékenységi gyilkos srác. A mintafigura nem sokkal az után, hogy fölvettek a műszaki főiskolára, a szalagavató bálon összeveszett barátnőjével. Össze-vissza rugdosta őt. Amikor felébredt, döbbent rá, hogy megölte. Öngyilkos akart lenni, nem sikerült neki. Pillanatok alatt lebukott. Nem tagadott semmit, és tulajdonképpen egy pillanatnyi elmezavar következményeként került be tizennégy évre a börtönbe.

- Mit jelentettek önöknek ezek a beszélgetések?

- Ez az a hatás, amely a bőrön keresztül ivódik be, nem feltétlenül tudjuk közvetlenül kifejezni, csak gondolunk rá valamilyen szinten. Sokkal hátborzongatóbb, ha valami megmagyarázhatatlan látszik rajtunk, mint ha egy az egyben játsszuk el a rabokat. Végigjártuk mi is a börtönt. Bezártak minket egy gumírozott kaszniba, a dühöngőcellába. Ránk zárták húsz másodpercre az ajtót. Úgy el kezdett szűkülni a tér, úgy el kezdett fogyni a levegő… Egyszerűen megszűnt az idő. Borzalmas volt. Ezek a hatások úgy érik a színészeket, mintha egy fényelnyelő anyagot világítanának meg. A sötétben utána az világít. Biztos, hogy az arcomra, a gesztusaimra kiültek ezek a hatások. Szembesülni az izzadtságnak és káposztaszagnak azzal a fura elegyével, ami ott van… És ők a nap huszonnégy órájában léteznek ott ilyen lehetetlen körülmények között iszonyú szűk helyen.

- Valamennyien össze vannak zárva?

- Van, aki egyedül van a nap huszonhárom órájában. Húsz évre zárják be, és napi egy óra sétát engedélyeznek neki. Az alatt is egyedül van. Közben hihetetlen módon megtanul rajzolni és festeni a rab. Olyan szobrokat láttunk gipszből kint a folyosón , mintha Salvador Dali és Boris Valeio fantáziavilága ötvöződnék és emelődnék köbre. Borzalmas és zsigeri művészet ez, szoborba fonva, kifordult emberi belsőséggel.

- Valamennyi kritikusa megírta, hogy leírhatatlan az a metamorfózis, amin keresztülmegy, amit végigcsinál a színpadon. Ebben segítettek az élmények?

- Miközben olvastam ezeket a kritikákat, jöttem rá egy teljesen gyermeki automatizmusomra. Védekezésül, hogy megóvjam magam, az előadás első percében belemenekülök egy másik játékba, mint egy gyerek: megszűnök én lenni. Lehet, hogy ez iszonyatosan misztikusan hangzik, de működik, hogy belehelyezkedsz egy másik ember világába.

- Mennyire voltak egymásra utalva a darabbeli bérgyilkossal, a POSZT másik legjobb férfi főszereplőjével, László Zsolttal?

- Kettőnk kapcsolata a főiskoláról datálódik, ott is sokat dolgoztunk együtt. Az egymásra figyelés  nem volt nekünk olyan irtózatosan nagy munka, de ez egy nagy tétű játék volt, és az is marad mindig.

- A főiskolán mindig rühellte, ha a hős szerepét osztották önre vagy kecsegtették ilyen alakítással. Itt azért mégiscsak hős megint.

- Azért több dimenziós ember, nem egy makulátlan hős ő. Mindig izgalmasabb figura az, akinek van egy kis rovás a múltjában. Nem a maga kendőzetlen tisztaságával lágy lélek Amper.

- Mennyire zavarta önöket kezdetben a jelenetek naturalizmusa?

- Óckodtunk tőle. És a csóknál mi lesz?-kérdezgettük. Aztán természetessé vált. Az erőszak is. Összekovácsolódtunk egy csapattá és egy börtöncellává.

- Hányszor olvasta el a próbák előtt a Bűn és bűnhődést?

- Egyszer. És persze egyszer még gimnáziumban.

- Mennyire vált sajátjává Dosztojevszkij világa?

- Nagyon. Az első találkozásom Dosztojevszkijjel a Félkegyelmű volt Debrecenben. Imádtam. Nagyszínházban ment, kissé eloperettesítették. Az az előadás a mese felé indult el. Nagy siker volt.
De én mindig is szeretem az ilyen bonyolult lelkivilágú embereket. Dosztojevszkij mint író is érdekel, és érdekel az élettörténete is. Aki úgy élt, akivel olyan dolgok történtek meg életében, az tud igazán olyan mélyre menni. Az tud így kifejezni, aki lement dudálni tanulnia pokolba.

- Meg akit majdnem kivégeztek, s az utolsó pillanatban, a vesztőhelyen vonták vissza a halálos ítéletet.

- Ezek nélkül a hatások nélkül szinte lehetetlen ez a mélység.  
Pál Melinda

Az idei, II. Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb férfi főszereplő díját megosztva Bertók Lajos és László Zsolt párosa kapta. (Dosztojevszkij-Sopsits: Bűn és bűnhődés a rácsok mögött, Budapesti Kamaraszínház)

 

 

 

 


    

-      

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!