Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Európa Kulturális Fővárosa 2003-ban Graz (Képhatás)
Taxin gördülő kultúra
Szerző: Albert Mária
2003. január 13. 13:14


Az új Helmut List Halle

A hétvégi megnyitó négynapos népünnepélyét ugyan kicsit megzavarta a szűnni nem akaró hóesés, de ilyen apróság mégsem vehette el a stájer főváros, az itt élők, mindenekelőtt pedig a kultúráért felelősök örömét.  Az első bemutató egyúttal új létesítmény avatását is jelentette: a Helmut List Halle -t egy régi üzemcsarnokból "alakították" kitűnő akusztikájú üveg- beton színház-és koncert teremmé.  Itt került színre a Stájer Ősz és a Ruhrtriennale koprodukciójában a svájci Furrer Vágyódás című daljátéka, mégpedig ősbemutatóként. Bár az operát koncertelőadásban már adták ősszel - a Stájer Ősz programjába illesztve -, szcenikus változata új. Furrert az izgatja, vajon  mit mondanak a ma emberének a régi mítoszok. Ahogy több nyilatkozatban is elmondta, Orpheus alakját közvetítőnek tekinti a dionüzoszi és az apollói világ között. Később - véli, - a kereszténység idején is feltűnnek hasonló figurák, mint például Assisi Ferenc, aki Orpheushoz hasonlóan értette az állatok nyelvét, s így közvetítő volt az ember és állatvilág között. 

Furrer - aki a grazi művészeti egyetemen zeneszerzést tanít - igen elégedetten nyilatkozott az új teremről: úgy véli, a beépített legkorszerűbb technika jobban megfelel a kortárs zene követelményeinek, mint például a helyi Operaház. Az első prózai bemutató az ismert svéd krimi-szerző, Henning Mankell többnyelvű darabja, a Butterfly Blues, amelyet maga rendezett. A Schauspielhaus színpadán megelevenedő emigráns történet tragédiáját meglepő módon  humor szövi át. Külön fejezetet érdemel a szentpéterváriak vendégszereplése:  Európa Kulturális Fővárosa két héten át látja vendégül az európai kulturális hónapot rendező, fennállásának 300. évfordulóját ünneplő orosz várost. Valerij Gergijev vezényletével a Mariinszkij színház 300 év orosz zenéjéből ad válogatást.

A politikai történések még időszerűbbé teszik az első nagy képzőművészeti kiállítást: M_Ars - Művészet és háború címmel a Neue Galerie barokkpalotájában kortárs művészek keresik a választ arra kérdésre, mennyire befolyásolja az erőszak a művészetet. A válasz ugyancsak egyértelmű: az agresszió és a napi történés nagyon is jelen van a kortárs művészek gondolkodásában.  Már a bejáratnál sokkol a látvány: az amerikai Nancy Rubins az  arizonai  Tucson Air Force temetőjéből elhozta és ideiglenes szoborrá  alakította egy lezuhant repülőgép maradványait. A kiállítás nemigen hagyja ki a legújabb háborúk - Vietnamtól a Balkánig, Groznijig - borzalmait, de a terrorizmus is téma itt, és korántsem példamutatás céljával. A kiállítások között - még a Stájer Ősz idején a Joanneumban megnyitott - Látens Utópiák az építészet jövőjére keresi a választ, és mint ilyen, nagyon a helyén van az Európai Kultúra Fővárosában. Maga a kulturális seregszemle szemléltető példával is szolgál.

A M_Ars mottója
(Simon Norfolk alkotása)

Acconci szigete

Már átadták a Mura folyón a new york-i  sztárdizájner, Vito Acconci által megálmodott kagylóformájú, acél-üveg szigetet. Az amfiteátrumban - ha majd az idő kedvez - előadásokat, koncerteket tartanak: ez utóbbiakat az alkalomra szépen rendbe hozott partszakaszról is lehet követni.  Az egész építmény formájában, megoldásában, a kapcsolódó stégekkel együtt tulajdonképpen arról szól, amit a Látens utópiák is sugall. Ugyanígy lesz ez majd ősztől az új  Kunsthaus-zal: a tíz éve tervezett kiállítási csarnok megépítése tulajdonképpen a mostani rendezvénysorozatnak köszönhető. Amőbára emlékeztet a folyóparti létesítmény, a kékbe játszó hatalmasra felfújt hólyag-formájú épületbe nem nehéz odaképzelni a modern kiállításokat.  Egyébként a szervezők a régi kastélyokhoz is megtalálták a megfelelő témákat: az Eggenberg kastélyban Bábel tornya mottóra épül a világ nyelvi sokszínűségét bemutató kiállítás, a Schlossberg pedig az emlékezetnek hódol. A várost megszépítő újdonságok egy része persze csak a jobb időben lesz majd élvezhető.

A Mária-oszlop és az üveglift

A barokk főtérre - a Világörökség része - tükör installáció varázsolja a távoli, de oly nagyon vágyott tengert; a híres Óratorony árnyék-ikertornyot kap; a város szimbólumának számító Mária-oszlop mellé pedig üveglift épült, amely éppen az oszlop tetejéig viszi a látványra kíváncsiakat.  Mindez azt a célt is szolgálja, hogy ne csak az operára, színdarabra, képzőművészetre fogékonyak kapjanak ebből a kulturális évadból. Az évad intendánsa, Wolfgang Lorenz kifejezetten arra törekszik, hogy a tömegkultura igényeit is kielégítse, nem feledkezve meg a legmagasabb követelményekről sem. A közreműködőket keresve vezérelv volt, hogy a felkért művészek egy részének kötődése legyen a városhoz, s meglepően sok ilyet találtak. Közöttük van Nikolaus Harnoncourt, aki nem csak koncerteket vezényel, hanem - ősszel, a Stájer Ősz keretében - Jürgen Flimm rendezésében Offenbach dalművet is dirigál. 

A programok felsorolása képtelenség, a programfüzet 500 oldalas. Van azonban igen jó internetes oldal: www.graz03.at

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!