Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Emigráns orosz, ha angol… (Életrajz-tár)
Vladimir Nabokov: Sebastian Knight valódi élete
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. április 22. 12:44

Vladimir Nabokov emigráns orosz író első angol nyelven írott regénye a Sebastian Knight valódi élete, 1938-ból. Az elbeszélő egy életrajzírót testesít meg a történetben, akinek küldetése, hogy összeállítsa féltestvérének, egy emigráns orosz írónak a monográfiáját, aki először tétován, aztán annál sikeresebben próbálkozott angol nyelvű regények írásával, amelyek sokszor önéletrajzi ihletésűek… Nabokov sajátosan fanyar humora, öniróniája már az írás első oldalain felsejlik, és végigkíséri a történet egész, többé-kevésbé lineáris vonalvezetését.

A nyomozás természetes velejárója, hogy egy témának akár több variációját is végig kell játszani, mire rátalálunk az igazira – ez sokszor vezet komikus és groteszk élethelyzetekhez: hősünk lelkesedésében habozás nélkül feltárja küldetését mindenkinek, akitől Sebastian Knight felől érdeklődik, és naivsága gyakran vezeti zsákutcába. Tökfilkó monográfusok által félremagyarázott eseményekről kell lehántani a koholmány kérgét. Ravasz és játékos kedvű hölgyek mesélnek el teljesen kitalált történeteket, vagy más nevében tárják fel saját szerelmi kalandjaikat. A fikciók néha úgy megkeverik Knight életének már-már sorba rendezett fejezeteteit, hogy az inkább hasonlít egy kusza matematikai képlethez, semmint világos, nyomon követhető életvonalhoz.

Nabokov – bár nagyon nehezen, jó két évtized alatt tudta csak megnyerni választott hazájának, Amerikának az elismerését – stílusát végül épp azért szerették meg az olvasók, amiért kezdetben idegenkedtek tőle. Játékra hajlamos írói kedve ugyanis szeret tévutakra vezetni, feladványokat, találós kérdéseket adni az olvasónak, mígnem végül mindig kézen fogja, és kivezeti az egyetlen megnyugtató ösvényen. Nem csoda, hogy az intellektuális alkatú író szenvedélyes sakkjátékos volt, és a kockatábla motívumaira szinte valamennyi írásában bőven akad utalás.

Sakkjátszmához hasonló stratégiai feladatnak tűnik Sebastian Knight életének kibontása is, ám egy művész tökéletes megértéséhez rendkívüli érzékenységre is szükség van: szerelmeinek felfejtéséhez, érzelmi életének megértéséhez, az emigráció okozta magány átéléséhez; és a mindezek nyomán születő irodalmi életmű egy-egy párhuzamos motívumának felcsillantásához. És bár az életrajz megírásának története során alig tesz említést az elbeszélő saját magáról, végül a szürke eminenciás is legalább akkora formaművésznek bizonyul, mint írásának tárgya. Itt-ott lírai hangvételű leírásai a művészi próza példái. Szinte Nabokov az egyetlen intellektuális beállítottságú író, aki ilyen érzékenyen és erőteljesen mutatja meg az apró részletekben rejtőző tündéri szépséget.

Nabokov nevét, ha máshonnan nem, hát majdnem mindenki jól ismeri legsikeresebb regénye, az 1955-ös Lolita alapján. Nemrég újabb film is készült a 13 éves bakfisról, akinek kisugárzása szerelmi őrületbe hajszol egy meglett tanárembert. A könyv sikerére jellemző, hogy még a popsztár Sting is emlegeti egyik slágerében. Nabokov prózája azonban már sokkal korábban kialakult, és az 1938-as Sebastian Knight valódi élete is briliáns példája az író stílusának, mely precíz és esztétizáló egyszerre.

(Európa Könyvkiadó, 2002., 192 oldal, kemény kötés; bolti ár: 1500 Ft.)

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!