Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Bogaras melodráma (Archívum)
Varga Filmklub a Millenáris Parkban
Szerző: Sulyok Máté
2003. január 8. 13:49


Ladislaw (Wladyslaw ) Starewiczet (1892-1965), mint a tárgyi animáció mesterét olyan alkotókhoz mérik, mint Georges Méličs, Emile Cohl és Walt Disney. Közel száz filmet készített 1909 és 1964 között, de közülük csak néhány maradt meg.

Már kicsi gyerekkorában minden szabadidejét rajzolással, szobrászkodással, fényképezéssel és kísérletezéssel töltötte, később a rovartannal ismerkedett. Első kísérlete az animációval egy rovar-perpatvar lefilmezése volt. Miután az egyik „harcos” elpusztult, Starewicz animálta a tetemet. Több animációs filmet is készített rovarok és békák főszereplésével, később pedig ezeket emberek élőfilmes felvételeivel vegyítette. Saját stúdiójában több szatirikus filmet is forgatott Gogol történeteiből.

A orosz forradalom után Jaltára költözött, ahol néhány filmet vállalt a Russ Company számára. Jalta eleste után a családjával körbeutazta Európát és Franciaországban telepedett le. Először Méličs stúdiójában dolgozott, majd saját műhelyében alkotott filmeket és reklámokat.

Az operatőr bosszúja
A Varga Filmklubban levetítik
Az operatőr bosszúját (The Cameramen’s revenge, 1911 – 11 perc), Starewicz első filmjeinek egyikét, amelyet mestermunkaként emlegetnek. A film a kor divatos szerelmi háromszögeit, melodrámáit parodizálja – bogár szereplőkkel. Azután a vidéki patkány nagy kedvteléssel emlékszik vissza érzéki kalandjaira a nagyvárosban a Városi patkány, vidéki patkány (Town Rat, Country Rat, 1926 – 14 perc) című animációban. Az erotikus felhang Starewicz korai munkáiban szinte mindenhol megtalálható.

Egy játékkutya kutat narancs után A báb (The Mascot, 1934 – 20 perc) című, alapvetően szentimentális mesében. A táncoló csontvázak és baljóslatú játékok Jan ©vankmajer alkotásainak hátborzongató hangulatát idézi. Egy vándorcirkusz szexuális szokásain keresztül különös versengést mutat be az angyalok között a Szerelem fekete-fehérben (Love in Black and White, 1923-27 – 22 perc). Bábok formájában tűnnek fel a némafilm sztárjai, akik műfajokat reprezentálnak: Mary Pickford a melodrámát, Charlie Chaplin a komédiát, burleszket és Tom Mix a vadnyugatit.

A filmklub a tavaszi évad hét vetítésén (január 8-án, 15-én, 22-én, február 12-én, 19-én és március 5-én és 12-én) is a világ animációs termésének legjavát mutatja be, zárásként a világhírű orosz rendező, Jurij Norstein alkotásaival – köztük a Mesék Meséjével – ér véget az ingyen látogatható sorozat.

web: http://www.vargagroup.com és http://www.millenaris.hu

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!