Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
"Szent öröm vet borba lángot..." (Archívum)
Ne habozzon, igyon - pezsgőt!
Szerző: I-Web.hu
2003. január 1. 21:04


A legenda szerint az első (szélesszájú) pezsgőspoharat Pauline Borghese, Napóleon húgának kebléről formázták. De már a pezsgő első irodalmi említése is a szerelemmel és az eufórikus boldogsággal hozza kapcsolatba ezt az italt. Sir George Etheredge darabjában, a The Man of the Mode-ban a főszereplő bordalával a "sparkling champagne" dicséretét zengi. A darabot 1675-ben mutatták be Londonban, vagyis jellemző módon szinte egyidőben a pezsgő megszületésével.

Bár a Champagne-i borvidék borai már a kora középkortól természetes savasodási hajlamot mutattak, a pezsgőgyártás csak a 17. században alakult ki. A pezsgőgyártás tulajdonképpen dom Pierre Pérignon benedekrendi szerzetes nevéhez fűződik, aki először alkalmazta a nagy ellenállóképességű üvegpalackot és a nyomás ellensúlyozására megfelelő parafadugót.

A Dom Pérignon ma az egyik leghíresebb pezsgőmárka, a Moët&Chandon borházból. Mint minden igazán jó pezsgő: millésimé, vagyis egy szüretből való borokból készült. Ezek a drágább pezsgők, minimum öt éves, de néha évtizedes érési folyamattal, csakis válogatottan jó évjáratok szerint. A Brut Sans Année több évjárat boraiból is származhat, csak három évig érlelik, és lényegesen olcsóbb is. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy jó években (amilyen az elmúlt időkben az 1988, 1995, 2000, sőt 2002 is volt) a borokat tovább érlelik (a kiemelkedően jónak tartott 1990-es évből például a legtöbb pincészet nem is dobott még egy palackot sem a piacra), a többi szüretből származó bort pedig vegyesen palackozzák, aszerint, hogy a különféle évjáratok hibái kiegyenlítsék egymást, az ízek egymásba simuljanak.

A legtöbb pezsgőt nem egyfajta szőlőből készítik: a Dom Pérignon például chardonnay és pinot noir 45-55 százalékos keveréke. A lényeg, hogy a szőlő csak a champagne-i borvidékről származhat, az ottani pincékben érhet. Ezek a pincék elképesztő méretűek, és esetenként akár több millió palack tárolására is képesek. Az 1871-ben alapított epernay-i Mercier-borház 18 kilométer hosszú pincéjét hat év alatt ásták ki a  Mont-Bernon belsejében, és ez még nem is tartozik a legnagyobbak közé. (A legnagyobb és a legrégibb a Moët&Cahndon pincészeté: 28 kilométer hosszú, és több mint 90 millió palackot tárolnak benne.)

A legkiválóbb pezsgők a cuvée de prestige-ek (másképpen cuvée spéciale-ok). Ellentétben a brut sans année-val és a millésimé pezsgőkkel, nincs törvényileg szabályozva előállításuk, de általában elmondható, hogy hét évig érlelik őket, és becses tartalmukat a legváltozatosabb művészi külsőbe rejtik. Állítólag az első cuvée de prestige-et Marie Antoinette-nek szolgálta fel Florens-Louis Heidsieck. 

A  pezsgőnek ezt a legnemesebb fajtáját uralkodóknak kínálták, és gyakran az ő ízlésük döntött: Roederer "Cristal" cuvée-jét például azért kellett kristályüvegbe palackozni, mert II. Sándor cár a sötét üveg helyett előnyben részesítette ezt az átlátszó "tiszta" üveget. De az idők folyamán olyan nevek is tervezték a palackokat, mint Emile Gallé, Georges Mathieu, Vasarely, Matta, vagy akár Jean-Paul Gaultier és Paco Robanne is. Sőt, a pezsgők reklámozása sem volt megvetendő feladat a művészek számára: Bonnard és Mucha litográphiái egyben művészi kordokumentumok. A pezsgő ugyanis szimbolikus formában az elegancia, a felső tízezer világát is jelképezi, játékossága könnyedsége a legnagyobbakat kápráztatta el és ihlette meg.

A pezsgőnek épp ezért meg is kell adni a kellő tiszteletet. Ha már a champagne-i borászok kivárták a kellő pillanatot, amikor a pezsgő a legtökéletesebb ízharmóniában bontakozik ki, nekünk is érdemes figyelni egy-két apróságra, hogy ne rontsuk le az összhatást: mindenképpen fekve, száraz, hűvös helyen tároljuk a pezsgőt. A pezsgőt általában 7-8 fokon érdemes felszolgálni, de az érettebb típusok ennél melegebben is, 10-12 fokosan is a pohárba kerülhetnek. A pohár  lehet a kebelalakú, szélesszájú coupe, de van, aki a magasabb, keskenyszájú flute-re esküszik, mert ebből lassabban párolog el a szénsav.

Marilyn Monroe a Piper-Heidsieck-ért rajongott, Churchill Pol Roger-t ivott, James Bond kedvenc pezsgője a Bollinger, a Forma-1 pilótái pedig csakis Mumm pezsgőt locsolhatnak körbe örömükben. A sznob dobálózás a márkanevekkel, a jó marketingstratégiával megkötött reklámszerződések, a szponzorálások mégiscsak ahhoz járulnak hozzá, hogy a legenda tovább éljen. És ezt még akkor is jó tudni, ha legtöbben szilveszterkor bizony nem champagne-t - csak pezsgőt iszunk.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!