Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Teremtettem egy saját világot... (Archívum)
Beszélgetés Kiss Erzsivel
Szerző: I-Web.hu
2003. január 1. 21:14


- A zenei tehetség általában már kisgyerekkorban megmutatkozik. Így volt ez a Te esetedben is?

- Állandóan táncdalfesztiválosdit meg kimittudosdit játszottam, aminek az volt a lényege, hogy énekesnő vagyok, állok a színpadon, és énekelek a közönségnek. Persze a dalok szövegét általában nem tudtam, de ez cseppet sem zavart. Azt hiszem, ez volt az egyik jól bevált stratégiám arra, hogy elmeneküljek a valóságból. Hatévesen kezdtem iskolába járni, szerintem túl korán, nem voltam még elég érett, teremtettem magamnak egy saját világot, és oda menekültem a kudarcaim elől.

- Mikor kezdtél játszani a szavakkal, a nyelvekkel?

- Rögtön az elején, a gyerekkori játékok során.

- Tudatosan készültél a zenei pályára?

- Egyáltalán nem. Érettségi után két évig a Magyar Rádióban dolgoztam, vágtam a Krónikát, felvettem az Ötödik sebességet, meg a Vízállásjelentést, aztán elvégeztem a Kirakatrendező-dekoratőri iskolát. A barátaim tudták, hogy buzog bennem az alkotói vágy, a kreativitás. Egyikük egyszer talált valami cetlit, és a kezembe nyomta. A Monteverdi Birkózókör, pontosabban Jeles András és Kamondy Ágnes hirdetése volt, amely szerint "Kísérleti színház keres vállalkozó szellemű fiatalokat 25 éves korig". Jelentkeztem, aztán már dolgoztunk is. Életem meghatározó élménye volt ez, hiszen a legfontosabb dolgokban erősített meg. Például abban, hogy van keresnivalóm a színház világában, a színpadon.

- Mi maradt a dekoratőrségedből?

- Az, hogy magamnak varrom a fellépő ruháimat. Örömömet lelem a színek kiválasztásában, a tervezésben. Azt hiszem, a kreativitásomat, a szín- és anyagérzékenységemet sikerült megőriznem.

- Hogyan kerültél újra kapcsolatba a zenével?

- A színházi előadások révén. Melis László dalait gyakran énekeltük már a Jeles-időszak alatt is. Aztán jött Melis László Kleist meghal című operája, amely mindenkiben mély nyomokat hagyott. Még mindig emlegetik, pedig már sok évvel ezelőtt volt.

- Mikor alapítottátok meg a Kiss Erzsi Zene nevű együttest?

- 1996-ban. Hajnóczy Csabával előtte egy évig figyeltük egymás munkáját. Neki tetszettek az ötleteim, én szerettem az ő zenéjét, próbáltuk megtalálni a közös utakat. Aztán jött Kenderesi Gabi, a Kampec Dolores énekesnője, idővel dobosunk is lett, ment minden a normális kerékvágásban.

- A jellegzetesen "kisserzsis" dalokat Te írod, a szövegeket is Te alkotod hozzájuk. Egyik úgy hangzik, mintha angol lenne, a másik franciás, a harmadik finnes. Jelentenek valamit ezek a szövegek?

- Csak zenei jelentésük van, de szerintem ez nem baj. Nem kell ahhoz feltétlenül értened a szöveget, hogy a dal hasson rád! Tegyük fel, hogy tudsz angolul, érted az angol nyelvű dalokat. De ha meghallasz egy török vagy egy pigmeus nótát és az szép, akkor is fog neked tetszeni, ha nem érted a szöveget. Nem csupán a zene és a szöveg, hanem a dal egésze képes hatni. Az előadó hangja, érzelmi állapota is nagyon fontos. És azt hiszem, hogy én is ezekkel a hatásokkal élek, amikor elénekelek egy dalt. Számomra ez óriási szabadságot ad, de azt hiszem, hogy a szöveg megértése nélkül is teljes a befogadó élménye, mert én számtalan zenei élményt idegen nyelven kaptam meg, és nem volt hiányérzetem.

- Soha nem jelent számodra gondot, hogy megtanuld ezeket a szövegeket?

- Dehogynem! Most az új francia dalunk refrénjét tanulom. Éppen olyan nehéz megtanulni, mintha egy idegen nyelvű szöveget tanulna az ember, amit valójában nem ért. Nagyon izgalmas, hiszen hallatlanul pontosan kell mindent az agyamba vésni. Minden hang számít. Ha csak egyetlen szótag is hibás az improvizációban, már problémát jelenthet éneklés közben.

- A zenélésen kívül mivel foglalkozol még?

- Rendszeresen szerepelek az Artus Színház előadásaiban, egyre gyakrabban készítek zenét színházi előadásokhoz, az idei évtől pedig felkérést kaptam, hogy Jordán Tamás és Lukáts Andor színészosztályában tanítsam az elsőéves növendékeket a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. Nagyon izgalmas munka, és nagyon tanulságos. Nem tudtam pontosan, mit lesz majd a dolgom, de már látom, mennyi mindent nem tudnak, és sokszor a legegyszerűbb dolog is milyen problémát okoz számukra. Egyszer azt kértem, hogy közömbösen, semlegesen énekeljenek el valamit. Na, az volt a legeslegnehezebb. Mert jön a színészi elképzelés arról, hogy hogyan játssza az ember a közömböset. Van mit visszafejteni, lehántani, és az a legnehezebb, hogy elhitesd velük: sokszor az hat igazán, ami a legegyszerűbb. 

- Azt mondják, az együttélésben minden hetedik év kritikusnak számít. Különösen igaz lehet ez egy zenekar életében, amelyben nem csupán két embernek, hanem érzékeny művészemberek egy csoportjának kell időről időre konszenzusra jutnia. A ti zenekarotokban  érezhető valamiféle válság?

- Természetesen mi sem lehetünk kivételek a szabályok alól, valóban a mi életünkben is mutatkoznak nehézségek. Tapasztalható valamiféle útkeresés, aminek a nyomai az együttes új dalaiban egyértelműen felfedezhetőek, a december 30-i koncerten akusztikus gitárral fellépő Sütő Marcell megjelenése pedig egyfajta irányváltást jelez. Azt szeretném, ha a zenénkben helyet kapna az a letisztultság, ami felé én mostanában elmozdultam. Ezen a koncerten már öt énekhang fog megjelenni, ami azt a törekvést is jelzi, hogy a későbbiekben sokkal nagyobb szerepet szeretnék szánni az énekhangnak, és a ritmusnak, a lüktetésnek. A cél az, hogy mi magunk élvezzük, amit csinálunk, és biztos vagyok benne, hogy akkor a közönség is szeretni fogja.

- Mit hall a közönség a december 30-án este a Trafóban?

- Akik gyakran járnak a koncertjeinkre, meg fognak lepődni, mert a régi számoknak körülbelül a felét elhagyjuk, s azok helyébe lépnek az új dalok. Legalább hat új dalt fogunk játszani arról a bizonyos harmadik lemezről, amelynek megjelenését 2003 nyár elejére tervezzük.

http://www.kisserzsi.hu/
http://www.trafo.hu

 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!