Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szilveszter egy világfival (Archívum)
José Cura a Magyar Állami Operaházban
Szerző: Albert Mária
2003. január 1. 21:17


Atlétikus termetű, varázslatos mosolyú, latin vonzerejű férfi korunk ünnepelt énekese, José Cura. Az argentin születésű tenorista negyedszer jár Magyarországon, 2000 és 2001 nyarán adott áriaestet az Erkel Színházban, néhány héttel ezelőtt pedig mint egy álruhás herceg, az egyik bank zártkörű karácsonyi partiján lépett föl, a Budapest Kongresszusi Központban. Alighanem a budapesti operaház pompás környezete csábította arra, hogy elfogadja a VIP Arts ügyvezető igazgatója, Bán Teodóra meghívását, s szerepeljen az idei Európa Gálán. A művész előbb azt vállalta, hogy a Johann Strauss, Brahms és Verdi kompozícióiból álló műsort vezényli.

Cura ugyanis zenei stúdiumait zongoristaként, illetve karmesterként kezdte, énekelni csak jóval később tanult. Tenorista karrierje valamivel több mint egy évtizede vált nemzetközivé, igaz, ez idő alatt a világ legjelentősebb operaszínpadain játszott, s a legfontosabb hősöket formálta meg. Az énekes ugyanis pompásan játszik, erről a magyar közönség is meggyőződhett, amikor 2000  júniusában Verdi Traviatáját eredeti párizsi, illetve Párizs környéki helyszínekről élőben sugározták Európa tévécsatornái. Akik hozzájutottak ahhoz a felvételhez, amelyen A parasztbecsület Turidduját formálta meg elementáris erővel, vagy amelyen a felelőtlen ifjú Des Grieux lovagot érlelte tragikus sorsú, érett férfivá, tudják, hogy Curából nem "csináltak" operaénekes sztárt,  ő valóban páratlanul sokoldalú művész.

Nem egyszerűen énekes, hanem muzsikus, aki vezényelni talán jobban szeret, mint énekelni. Ezért is kötődik néhány esztendeje a Sinfonia Varsovia zenekarhoz. Két legfrisebb lemeze is ezzel az együtessel készült, az egyiken Rahmanyinov második szimfóniáját vezényli, a kritika szerint úgy, hogy a megszólaltatás mikéntjéhez semmiféle kétség sem fér. A másik CD az Aurora címet kapta, Panizza argentin komponista azonos című, hazafias szerzeményéről. Cura ezt a dalt most Budapesten is elénekli. A korongon egyébként Bellini, Verdi, Meyerbeer és Boito áriái hallhatók. Még egy énekszámot vállalt a szilveszteri programban a karmester-zeneszerző-énekes: Puccini Turandotjának híres áriáját, a Nessun dorma kezdetűt. A koncerten a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarával Sümegi Eszter és Bándi János is közreműködik.

A gálaműsor után következik az ízek szimfóniája, a Gundel hangszerelésében - az első tétel fő motívumát a víz határozza meg, a másodikat a tűz, a zárótétel az édességé. Cura, aki  különös módon éppúgy december 5-én született, mint névrokona és pályatársa, José Carreras, a legutóbbi hetekben nem ért rá arra, hogy ünnepelje saját magát. Decemberben sorozatban énekelte Saint-Saëns Sámson és Delilájának férfi főszerepét a londoni Barbican Centre-ben - így a kellemest és a hasznost összekötve családjával és barátaival érkezett Budapestre, hogy a magyar fővárosban tartsák meg negyvenedik születésnapját.

Az operaházi hangversenyt  kedden este 21.45-től, tehát kb. másfél órás késleltetéssel közvetíti a Duna Televízió.  

 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!